Keresőoptimalizálás, SEO

Trends: választási számháború az előválasztás során

Számháború a Google Trends-ben: kinek higgyek.
Választási számháború a Google Trends segítségével: kinek higgyek

Ellenzéki előválasztás 2021-ben és a számháború

A legnagyobb közösségi blogszolgáltatónál – ahol magam is blogot vezetek – óriási vita bontakozott ki a bejegyzésemben hozott adatokról, más szerzők pedig homlokegyenest más eredményekkel rukkoltak elő blogjukban illetve hozzászólásaikban.
Megrökönyödve felvetheti valaki, itt mindenki olyan választ kap, amilyent a prekoncepciója szerint szeretne?
Az eltérő eredmények feltűnése miatti vita tulajdonképpen az adatok létrehozásának módjában keresendő, s két lényeges pont köré csoportosul. Az egyik az adatok begyűjtésének ideje, a másik pedig a Témakörök vagy Keresett kifejezések szerinti keresés körül csúcsosodik ki.

Mire jó a Google Trends?

Az mindenesetre öröm, hogy az online marketing eszközei – melyeket a SEO, a keresőoptimalizálás során is használunk – az azokkal elérhető eredmények már a közéleti-politikai megnyilatkozásokban, vitákban jelen vannak.
A mostani számháború kiindulópontja is innen származik: Márki-Zay Péter, az ellenzéki elnökjelölt aspiránsok egyike kijelentette, hogy hónapok óta azt tapasztalja, hogy amíg Karácsony Gergely és Jakab Péter több keresést kap nála a Googleban, addig Dobrev Klára “alatta van”.
Ebből a megállapításból látens módon az derül ki, hogy Márki-Zay azt feltételezheti, hogy az internetes keresések azonosak a népszerűséggel, a választási esélyekkel.

A Google Trends – ezt már többször kifejtettem – nem helyettesíti a közvélemény-kutatásokat, de tendenciákat felmutat, amelyek más adatokkal (jelen esetben például az ajánlóíveken található aláírások számával; a személyek mögötti pártok, mozgalmak erejének kimutatásával) többlet információt nyújthat.
Így színezheti, pontosíthatja a közvélemény-kutatások vagy más módon szerzett adatok életszerűségét. És hajszálra ez érvényes a politikai marketingre, a választási előrejelzésekre is.

Amikor az idő fals adatokat szolgáltat

Jómagam általában hosszabb idősávban “mérem” a Google Trends-szel a tendenciákat és ezt egy friss, témánkba vágó lekéréssel mutatom is:

Politikusok keresettsége a Google Trends-ben
Karácsony Gergely (kék), Dobrev Klára (piros), Márki-Zay Péter (okker), Jakab Péter (zöld), Fekete-Győr András (pink)
Keresési kifejezés, Magyarország, 12 hónap, Minden kategória, Internetes kereső minőségi mutatókkal

Az egy évre visszatekintő Google Trends tábla azt mutatja, hogy időnként, valamilyen politikai tett vagy ígéret nyomán valamelyik miniszterelnök-jelölti helyre pályázó kiugró keresettséget produkál.
Ilyen volt például Jakab Péter “parizer.kampánya” vagy Karácsony Gergely Fudan Egyetem elleni “vétója”.
Ha valaki abban az időpontban mér a Google Trends-szel és megállapítja, hogy az adott versenyző mindent visz, akkor egy súlyos tévedés áldozata lett volna. Hiszen láthatjuk, szeptember elejére kiegyensúlyozottabb helyzet állt elő.

Éppen ezért azokat az eredményeket, amelyeket rövid távra, utólsó hónap, utolsó hét adnak meg, nem tartom hitelesnek. Pláne, egy televíziós vita előtt, amikor a közvélemény szimpátiája erősen megragadható vagy elveszíthető.
Tehát az olyan következtetés, amelyet egy kiemelt blogban olvastam (de a hozzászólás lehetősége le van tiltva), mely szerint Márki-Zay Péter iránt a legnagyobb az érdeklődés és ez is azt mutatja, hogy ő nyer – számomra elfogadhatatlan.

Keresési kifejezés vagy a Témakörök

Vitázók a szememre vetették, hogy nem a Témakörök alapján végeztem a keresést, ugyanis akkor a Google a helytelenül írt névváltozatokat is beleszámította volna.
Ez igaz.
Ellenőriztem, hogy tényleg olyan fergetegesen rávert volna így Márki-Zay Dobrev Klárára az utolsó, teljes adatttal rendelkező hét végén, szeptember 4-én. A százalékos megoszlás ez volt:

Politikusok teljesítménye
Dobrev Klára így is jobban keresett személy

A Keresési kifejezések értelme egy szélesebb tartalmi merítés. A Google Trends ezt így fogalmazza meg:

A keresőkifejezések a lekérdezés összes kifejezésére találatot adnak a megadott nyelven.
Ha a „banán” kifejezésre keresett, akkor az eredmények között például a „banán” és a „sült banán” is megjelenik.

A Trends keresőkifejezéseinek összehasonlítása

Vagyis így például a Karácsony Gergely felesége keresőkifejezés is számításba kerül, mint amire valójában is sokan kerestek.

A két lehetőség közül bármelyiket választhatjuk, pláne, ha “nem ütik egymást” az eredményeik.

*****

Frissítés a 2021 évi előválasztás után:

Az eredmény szerint a legtöbb szavazatot és magasan a legtöbb választói körzetet Dobrev Klára nyerte meg. Márki-Zay Péter Karácsony Gergely után a harmadik helyen végzett.
Vagyis Márki-Zay ama magabiztos kijelentését, mely szerint “Dobrev ő alatta van”, se akkor, se most nem lehet alátámasztani.
Igen tanulságos lehet azon marketing szakemberek számára az eredmény, akik az előválasztási, a Google Trends-re alapozott prognózisaikban a szakmaiság elé helyezték a vágyaikat vagy a politikai propagandát!

***

A Google Trends témájába vágó más bejegyzések:

Trendek rendje: a Google Trends

A Google Trends mire használható?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.