Keresőoptimalizálás, SEO

Mondvacsinált marketing hírek a politikai marketingben

Politikai marketing: Márki-Zay Péter keresettsége a Google Trends-ben.
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt csökkenő keresettsége a Google Trends-ben

Politikai marketing

Sokan adtak hangot értetlenségüknek, amikor Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje közrebocsátott egy olyan anyagot, amely semmilyen új ismeretet nem nyújtott a közvélemény számára.
Ezt az anyagot állítólag egy vidéki, helyi fideszes képviselő adta át a Demokratikus Koalíció (DK) egyik képviselőjének azzal, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában azt Dobrev Klára használja föl Márki-Zay ellen. A DK ezt a dossziét nem használta föl, hanem bizalomerősítő célzattal átadta Márki-Zay-nak. (Ez sem akármilyen politikai marketing.)

A dossziéban lévő 70-80 oldalnyi szöveg semmilyen új információt nem tartalmazott, újságcikkek és wikipédia bejegyzések gyűjteménye. Nyilvánosságra hozatala a nagy csinnadrattával beharangozott sajtótájékoztatón egyetlen politikai marketing célt szolgált: Márki-Zay személye fontos, lám a kormánypárt minden eszközzel üldözi, megfigyeli, tevékenységét elemző elmék figyelő szeme elé veti.

A Márki-Zayt marketing kényszerpályán tartó tényezők

Márki-Zay és mozgalma számára a marketing, kitüntetetten az olcsó, de nagyon sok emberhez eljutó online marketing kiemelten fontos tényező volt a céljaik és a vezető személyiség megismertetése érdekében. Mozgalomról van szó (Mindenki Magyarországa Mozgalom), nem állami támogatásban részesülő pártról, mint ahogy az előválasztásban résztvevő egyszerre baráti és egyszerre versenytársi minőségben jelenlévő többi szereplő esetében.

Ez a hátrány a megoldásokra is rányomta bélyegét, a szakmai “etikett” nem feltétlenül jellemezte a megoldások mindegyikét. Jómagam is szóvá tettem, hogy a televíziós viták előtt olyan táblákat közzé tenni, melyeken Márki-Zay mindenkit ver a weben keresésekben, eléggé kérdéses. Ráadásul úgy, hogy a hozzászólások le voltak tiltva, vagyis a szakmai kontrollt eleve kizárták, jelzi: nem szakmai, hanem politikai marketing megközelítésű a “tudományosnak” beállított tábla-halom.

A nyitó képen láthatjuk, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője iránt az idő előre haladtával csökken a weben a keresésekben megnyilvánuló érdeklődés.
Lassan lefut a külföldi televíziók, hírügynökségek, lapok érdeklődése is.
A Márki-Zay által hirdetett politikai tartalmakat kiemelten kedvelő médiumok a bemutató dicshimnuszok, a laza, a személyiséget megkedveltető sztorik után lassan kifogynak a méltató történetekből.

Ebből következően nagy lehet a kísértés kósza hírek, hírérték nélküli események turbósítására. Erre példa a mindenféle tartalom nélküli dosszié meglobogtatása is.
De ugyancsak létezik ilyen szerepe a “saját frakció” megalakítása igényének a médián keresztül történt megfogalmazásában is. (A nyomásgyakorláson túl.)
Ahhoz szokott a Márki-Zay menedzsment, hogy folyamatosan benne legyen “a köztudatban”.

A nagy kérdés persze az: Márki-Zay Péter a jövőben mit tud letenni a politikai marketingen túl.

***
Az előválasztás és Márki-Zayt méltató cikkek témájában ajánlom:

Trends: választási számháború az előválasztás során

Emojik jelentésváltozása az előválasztás során

Azok a boldog ötvenes évek, munkásőr cikkek Márki-Zay Péterről (I. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.