Keresőoptimalizálás, SEO

Szél Bernadett, Vona vagy Gyurcsány lesz Orbán kihívója?

Keresőoptimalizálás és a Google Trends

Előző bejegyzésünkben már jól elmerültünk abban a kérdésben, hogy Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének az örökségéért,  az Orbán Viktor miniszterelnök kihívójának szerepéért folyó küzdelem hogyan is áll: Az internet Botka lemondása után.
Vizsgálódásunkat a Google Trends eszközével hajtottuk végre.
Közel másfél hónappal Botka lemondása után már több “hivatalos” közvélemény-kutatási eredmény is megszületett, melyek széles körben kerültek ismertetésre a magyar médiában. Ezzel megnyílt számunkra, online marketing iránt mélyen érdeklődők számára egy lehetőség: ellenőrizhetjük, hogy a Google Trends-szel mért adataink mennyire mutatnak azonos, hasonló vagy eltérő eredményt a közvélemény-kutatások eredményeivel. Ezzel a Google Trends-nek a keresőoptimalizálásban, és általában az online marketing munkában való hasznosításának minőségére vonhatunk le következtetéseket.

Keresettség és népszerűség kapcsolata

Azzal együtt, hogy azt megállapíthatjuk: az interneten történő keresések a keresett dolgok (tárgyak, fogalmak, személyek) egymáshoz viszonyított arányát mutatják, azt csak feltételezhetjük, hogy a keresettség valószínűleg igen erősen a népszerűségre is utal.
Tehát a keresettség nem azonos a népszerűséggel, csupán következtethetünk rá.
De ezt is csak olyan feltételek mellett, amikor nem valamilyen negatív esemény emel ki valakit a mezőnyből, mert akkor inkább a népszerűtlenség indukálja a keresettséget.
A példának vett időszak nem ilyen, tehát kísérletet tehetünk az elemzésre. A képre kattintva nagyobb méretet kapunk.

Politikusok keresettsége a Google Trends-ben Orbán ellen
Szél Bernadett (kék), Vona Gábor (piros), Gyurcsány Ferenc (okker), Orbán Viktor (zöld)

A Google Trends 30 napra nézett vissza, magyarországi találatokra szűrve az interneten.

Ami első pillanatra feltűnik: október 23-án erősen megnövekedett az érdeklődés Orbán miniszterelnök iránt. Mivel érzékelhető ellenzéki ünneplés (a viharjelzés miatt?) nem került sorra, a teljes figyelem Orbán Viktor beszédére összpontosult. A Trends ezt nyönyörűen visszaigazolja.
November hetedikén Szél Bernadett iránt növekedett meg az érdeklődés. No, nem azért, mintha megünnepelte volna a Nagy Októberi Szocialista Forradalom sokadik évfordulóját, hanem mert ekkor hozták a lapok a hírt, hogy Medgyessy Péter egykori miniszterelnök a politikusnőt nevezte meg Orbán egyetlen esélyes kihívójának. Továbbá egy pártvezetők televíziós vitájának tovagyűrűző média hatása is ekkor tetőzött, és ezen a televíziós vitán Szél Bernadett jól szerepelt.
Az LMP politikusának hasznára váltak ezek az események, hiszen két héttel ezelőtt még azon meditálhattunk a gerillamarketing blogunkban, hogy Hová tűnt Szél Bernadett?

Fej-fej mellett az ellenzéki vezetők Orbán ellen

Általában véve azt látjuk, hogy Orbán Viktor nagyon nagy mértékben vezeti a keresettségi listát és a közvélemény-kutatások ugyanezt az eredményt mutatják.
Ahogy a kutatások rendre Vonát, hol Szél Bernadettett hozzák a második helyre és szorosan a nyomukban, 1 százalékkal lemaradva Gyurcsányt, ugyanezt a hullámzást észlelhetjük a webes keresésekben is. (Magyarán: fej-fej mellett haladnak az ellenzék prominensei).
Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Google Trends eszköze – bizonyos, fentebb leírt megszorítások mellett – nagyon szoros egyezést mutathat a közvélemény-kutatásokkal.
Tehát az online marketingben, a keresőoptimalizálásban (például a kulcsszó választásban, egy-egy fogalom iránti érdeklődés csökkenésének-emelkedésének mérték meghatározásában) kitűnően használható eszköz.

***

Ajánlom még:

2 hozzászólás

  • DUNAI JANOS

    volt miniszterelnök es trukkosen se anyuci se kurvaja se bandája.csak sosem volt lehet.ez pártra is ertendö.se kivulröl se belulröl.a széll meg a vona elméletileg lehet.de eddig egyik sem gyözött meg.akkor a többit sem mert nem vagyok okosabb senkinél.az idö majd eldönti hogy 30 ev mulva valaki más int az orban vagy most rögtön valaki.az áttörés pillanatok alatt meglehet de a zart “demokratikus” körbe kulsö odavalo biztos hogy soha nem tud bekerulni hacsak ra nem döl az otp

  • Bognár László

    A parlamenti demokráciának valóban fontos eleme, hogy csakis pártok tudnak hatalomba kerülni, választások útján. Az OTP, amire persze átvitt értelemben gondol, csakis akkor segíthet, ha alkalmasnak gondolt személy, pártszínekben (vagy párt által meghívottan, mint pl. Medgyessy)képes győzelemre vinni egy programot. Ehhez nagyon sok pénzre és lelkesedésre, hozzáértésre volna szükség. Ebben Önnek igaza van.
    A mostani aspiránsok mögül hiányzik egy markáns erő, jól közvetítő, hatékony média – de legfőképpen az emberekben a hit, hogy összefogás nélkül valódi kihívói lehetnének Orbánnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.