Keresőoptimalizálás, SEO

SEO alapú választási előrejelzés – láthatunk-e előre?

Előrejelzése a SEO, a keresőoptimalizálás eszközeivel.
Választások eredményének előrejelzése a keresőoptimalizálás eszközeivel

Még ki sem hűlt a klaviatúrám azt követően, hogy egy ismeretterjesztő bejegyzést tettem a gerillamarketing blogomba, az élet máris felülmúlta azt.
A bejegyzésben azt ismertettem, hogy a politikai marketing művelése közben a választási előrejelzéseket nagyszerűen lehet pontosítani, s azokhoz finomabb árnyalatokat lehet előcsalogatni a keresőoptimalizálás, a SEO eszközeivel.

Ez utóbbival például kimutattam, hogy a híreket közvetítő tv műsorokért mennyit kellene fizetnünk, ha hirdetni szeretnénk az AdWords segítségével azokat az interneten. Amely helyet sokan keresnek föl, amelyért erős verseny zajlik, azért többet is kell fizetni. Tehát azokért a hírközlő helyekért kell többet adnunk, amelyeket az emberek jobban keresik.
Ugyanezt az értékét mutatják a magasabb kattintás számok is.
Politika és az előbbi számok kapcsolatának lényege: az emberek a politikai beállítódásukkal harmonizáló hírközlő helyeken keresik a napi friss híreiket. Ebből pedig következtetni lehet a majdani szavazatukra!

De nézzünk erre példát!

Televíziók és híradók a Google AdWordsben
Melyik csatorna, melyik híradó látogatottabb?

Ha a Hír TV-t kellene hirdetnünk az AdWordsben, kattintásonként 146 forintot kellene fizetnünk kattintásonként. A Duna TV-t kevesebben ostromolják a weben, kicsi volna a verseny, 27 forinttal vihetnénk a hirdetésünket az organikus találatok elé.
Ha csak e két csatorna volna, sejthetnénk, mi lesz a választások kimenetele a tv nézők körében. Ám több csatorna is van, továbbá újságok és online hírfolyamok is. Tehát alaposan meg kell dolgozni az eredményért. 🙂

Mesterséges intelligencia – Street View – választási előrejelzés

Mint mondom, még ki sem hűlt a billentyűzetem, amikor a pillantásom a HVG egyik cikkére esett: Ránézett a mesterséges intelligencia a Street View-ra, és tűpontosan megmondta, mit kell tudni az ott lakókról.

A mesterséges intelligencia a cikk szerint az amerikai utcákon végigtekintve simán megállapította:

“A körülbelül 22 millió jármű alapján következtetett – mint kiderült: helyesen – a gép a keresetekre, az etnikai és politikai hovatartozásra, valamint a végzettségre is…. Toyotát, Hondát leginkább az ázsiaiak, míg Chryslereket és Buickeket a színes bőrű lakosság használ. Az Aston Martinok, a Volkswagenek és a pickupok azonban inkább a fehér bőrű lakossághoz tartozik. Szedánnal általában a demokraták, míg pickuppal a republikánusok járnak.”

Elképzelem, ahogy szorgos magyar szociológusok tanítják majd a mi mesterséges intelligenciánkat, hogy mondjuk a Skoda Superb tulajdonosai fidesz szavazók lesznek, a zöld rendszámosok az LMP-re adják majd voksukat és a 10 évnél idősebb rendszámú autók tulajdonosai az MSZP kockájába ikszelnek. (Vajon a Jobbikra vagy az Együttre szavazók milyen autóval járnak?) Aztán a mi citrom ízű mesterséges intelligenciánk végigsüvít a Google Maps-on és tutira megmondja, ki lesz a miniszterelnök.

De ha ezzel a betanító munkával végeznek honfitársaink, akkor azt hiszem, mindjárt le is tehetik a szerszámaikat, mivel a jövő szociológus-politológusát majd MZ/X-001-nek fogják hívni!

Ám komolyra fordítva a szót (bár a fentieknek azért van némi valóságalapja): tetszik, nem tetszik, a számítástechnika, az internet az élet minden területére “behatol” és átalakítja azt! A klasszikusan online marketinget, keresőoptimalizálást szolgáló eszközök is kikövetelik a felhasználásukat a politológiában, a választási előrejelzések eddigi “steril” világában.

Ma kihirdették a magyar választások időpontját

A köztársasági elnök ma kihirdette, Magyarországon 2018. április 8-án lesz parlamenti választás.
Ha választási előrejelzésbe szeretnénk bonyolódni, akkor annak egyik lehetséges módja a politikusokra keresések számának csökkenését-növekedését figyelemmel kísérnünk.
Alapozzuk meg a tendenciák nyomon követhetőségét, és ezért – mesterséges intelligencia híjján – magam rögzítem a mostani hét eredményét 2018. január 11-én, a Google Trends segítségével. (Orbán Viktor vezeti a bolyt, s ahhoz, hogy a többiek eredménye áttekinthetőbb legyen, Orbánt nem szerepeltetem a táblán.)

Politikusok keresettsége a Google Trends 2018. januári tábláján.
Ellenzéki politikusok keresettsége a weben

Átlagban Vona Gábort Gyurcsány Ferenc, majd Karácsony Gergely követi, a sort pedig Szél Bernadett zárja. Íme, ez lesz április nyolcadikáig az origónk.

***

Amit a fentebb hivatkozott eszközökről tudnunk érdemes:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.