Keresőoptimalizálás, SEO

Trendek rendje: a Google Trends

Google Trends órák a Google Trends-től
Google Trends órák a Google Trends-től. Jé, ezt is tanulni kell?

Sokan csupán az új év kezdetén találkoznak a Google Trends eszközével, amikor valamelyik jó szívű magazin, internetes újság vagy blog ismerteti, hogy az előző évben mik is voltak a leginkább keresett kifejezések, személyek, történések.
Aki rászalad a keresőben a Google Trends-re, szintén azt hiheti, hogy itt csupán az érdekesség kategóriájában lel információt.

Amikor a Trends csupán szórakoztató időtöltés

Nézzünk is erre egy példát.
Mivel még egy szűk hónapot várnunk kell 2020-ra, s így nem lelünk 2019 legkeresettebb kifejezéseire vonatkozó táblát, nézzük meg, mire kerestek a magyarok öt évvel ezelőtt.

Felkapott témák 5 évvel ezelőtt.
Öt évvel ezelőtt a Való Világ 6 volt a menő, megelőzte még a VB-t és a választást is

Amikor a Trends segíti a tájékozódást

A Google Trends a weben történt keresések alakulását mutatja meg. Abszolút számokat nem kapunk, hanem tendenciákat és ha több dolgot egyszerre helyezünk kíváncsiságunk górcsöve alá, akkor az egymáshoz viszonyított arányokat szemlélhetjük meg.
Nézzünk is megint egy példát!
Vajon honnan tudhatjuk meg a hivatalos értesítések előtt, hogy nem csak közeleg az influenza vírus, hanem már itt is van?
Ha ez érdekel bennünket, akkor beütjük a Google Trends keresőlécébe az orrcsepp szót és látni fogjuk, hogy emelkedő tendenciát mutat-e. Ha igen, akkor a legjobb lesz, ha mi is felkeressük a legközelebbi patikát.
De azt is vizsgálhatjuk, hogy mikor szokott az influenza ránk törni Magyarországon. Vegyük mintának az elmúlt öt évet:

Az orrcsepp kifejezésre így kerestünk az elmúlt öt évben

Mit tesz Isten, nagyjából azt látjuk, amire számítottunk. Nyaranta, kiváltképp júliusban nem kell orrcsepp a jónépnek, legfeljebb az a néhány ezer, kimutathatatlan allergiás kúszik be patikába orrcseppért.
Na, de télen mindjárt más lesz a helyzet, január végén, február elején mindannyian az orrcsepp szót keressük a számítógépünkön, a tabletünkön vagy az okostelefonunkon.
Persze látunk kivételes szituációkat is. 2015 szeptemberében egy korai vírus egészen biztosan rászabadult az ország népére. És 2018 szeptembere-októbere is okozott némi meglepetést.
Azt viszont magam is megnyugvással látom, hogy az influenza elleni védőoltást ma, 2019 december 3-án időben kaptam meg, mert még nincs a Kárpátok bércei között dühöngő influenza járvány.

A Google Trends és a politikai marketing

A minap a 24.hu interjút készített Batiz Andrással. A közismert politikai tanácsadó, Gyurcsány Ferenc egykori szóvívője az őszi főpolgármester választás kimenetelének előre jelzéséről ezt mondta:

“…arra fogadni mertem volna, hogy Karácsony Gergely nyerni fog…
Az internetes keresési gyakoriság alapján feltételeztem. Hónapokon keresztül néztem, hogy a Karácsony-Tarlós vagy a Tarlós-Karácsony összetételre van-e több keresés. A legtöbben annak a nevét írják ilyenkor előre, akivel szimpatizálnak, Karácsony pedig hónapokon át vezetett. “

Jómagam a keresések egymáshoz viszonyított arányából a győzelmet nem tudtam “megjósolni”, de azt határozottan állítottam, hogy a brutálisan fölényes Tarlós győzelmet előrejelző közvélemény-kutatók inkább befolyásolni, semmint tájékoztatni akarnak. Az ábráról sütött, hogy Karácsony Gergely feljövőben van.
Forrás: A főpolgármesteri és a pécsi polgármesteri viadal állásáról

10 nappal a választás előtt ezt láttam a Google Trendsben

A fenti két példa jól példázza, hogy a Google tárgyalt eszközének segítségével komoly kiegészítő adatokhoz juthatunk, finomíthatunk a közvélemény-kutatások jelzésein.

Külön érdekességként említhetem, hogy a pécsi polgármester választás egyenlő felek küzdelmeként leírt kampánya közben – ahol Várit, a Fidesz jelöltjét inkább favorizálták – ki tudtam mutatni, hogy valójában az ellenzék jelöltje az esélyes, mivel ellenfele nem a választás helyszínéről kapja a kereséseket, hanem korábbi lakóhelyéről, ahol persze nem tudnak szavazatot ikszelni számára.

Péterffy-Vári küzdelem a polgármester választáson
Az urnák Pécsett és nem Budapesten várták a szavazólapokat – Péterffy nagyot nyert!

Sokszínű alkalmazás

A Google Trends számtalan módon segítheti munkánkat, érdeklődésünk kielégítését.
Mint fentebb írtam, abszolút számokkal, vagyis a tényleges honlap-találatokkal nem szolgál a Trends.
Ám kell keresnünk ismert látogatottsági adatot (pl. az auditált honlapok között, mint pl. az online újságok) és ahhoz hasonló görbe esetén máris fogalmunk lehet a valódi kattintásszámokról.
Némi leleménnyel az élet számos területén nagyon sok információhoz, kiegészítő adathoz juthatunk a Google Trends segítségével!
Keresőoptimalizálással, SEO-val foglalkozó oldalon hadd említsem külön is a kulcsszókutatásban meglévő potenciálját is.
Példának okáért a SEO tervezése során nagyon is fontos tudnunk, hogy az emberek vajon egyes vagy többes számban keresik-e az adott terméket. Korábban külön bejegyzést szenteltem ennek a kérdésnek a megoldásához – természetesen a Google Trends segítségével:
Kulcsszó: egyes vagy többes számban?
És íme egy olyan komplex bejegyzés, ahol a Google Trends táblái konkrét számokkal kombinálva mélyítik el a témát:
Blogvilág: Index, Blog hu
S ha már a politika szóba jött:
SEO alapú választási előrejelzés

További részletek konkrét példával: Trends: választási számháború az előválasztás során

***

Frissítés 2019.12.11.
Nem kellett sokat várnunk, s a Google Trends kilenc kategóriában közzétette 2019 legkeresettebb magyar dolgait, eseményeit. Íme a kategória győztes kifejezések:

  • Önkormányzati választás
  • Csernobil
  • Női kézilabda-világbajnokság
  • Trónok harca
  • Joker
  • Strand Fesztivál
  • iPhone 11
  • Űrhajós diéta
  • Csirkemell recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.