Keresőoptimalizálás, SEO

A stratégiai marketing lenyomata egy munkaerő közvetítő oldalán

Stratégiai marketing

Szegmentálva, de lefedve mégis a teljes piac a Aarenson Consulting honlap oldalán
Szegmentálva, de lefedve mégis a teljes piac a Aarenson Consulting honlap oldalán

Induljunk a nagy klasszikus, Philip Kotler igen egyszerűnek tűnő meghatározásából, már ami a stratégiai marketinget illeti:

“A szegmentáció, a célpiac-kiválasztás és a pozicionálás (PSZC) alkotják a stratégiai marketing lényegét.”

Ha eltűnődünk, akkor arra is gondolhatnánk, hogy a munkaerő közvetítés nem is egy teljes, önállóan létező teljes piac, önmaga is csupán egy szegmentuma egy nagyobb egységnek, hiszen ott van például a munkaerő képzés, a munkanélküliek ellátása, a munkaerő alkalmazásának segítése munkahelyteremtés formájában, hogy csak néhány dolgot említsek.

Ez a gondolatmenet persze rávílágít arra, hogy a piac igen hajlamos az osztódásra, ami korábban egy egész darab volt, az mára lehet nagyon is sok darabból, szegmentumból álló.
Ha például az autóipart vizsgáljuk a Ford-féle T-modell korában, ki gondolhatta volna, hogy majd megjelennek a dzsippek, a sportkocsik, a lakókocsik és mára a városi terepjárók is, más-más vásárlói célközönséggel életkor, nem, társadalmi státusz, földrajzi elhelyezkedés, fizetőképesség és ezernyi más ismérv alapján.

Az alapszituációhoz visszatérve a leghelyesebb mégiscsak az, hogy a munkaerő közvetítést egy piaci egységnek tekintsük.

A piaci szegmentumok megkülönböztetése

Általában véve a piaci részek megkülönböztetése sokféle ismérv alapján lehetséges.
Az Aarenson Consulting nyitóképünkön mutatott honlap oldala a megrendelő szerint megkívánt iskolai végzettség és részben gyakorlati idő alapján szegmentált.

A Basic csomagot a középiskolai végzettségű vagy szakképesítést szerzett dolgozókat kívánó munkáltatóknak ajánlják.
A Classic csomag azon vállalkozásoknak ajánlott, akik diplomás munkaerőt várnak és kiegészítésként már a gyakorlat szükségessége is feltűnik.
A Pro diplomás, idegen nyelven is tudó, szakmai gyakorlat éveivel rendelkező munkatárs-igény esetén ideális.

Ezzel a hármas piaci felbontással gyakorlatilag mégis a teljes piacot lefedi az Aarenson. Ezt igazán ügyes megoldásnak tekinthetjük.

A honlapokon belüli, piaci szereplők szerinti felosztás amúgy nem szokatlan eljárás. Egyes szolgáltatók (például a mobilszolgáltatók, az energiaszolgáltatók stb.) természetes módon választják ketté ügyfeleik számára a honlapot: egyéni és vállalati ügyfelek oldalaira.
Az Aarenson fejvadász cég honlapja is használja ezt a felosztást a menü-rendszerében, külön ajánlva magát Munkáltatóknak illetve Álláskeresőknek. A részletesen tárgyalt honlap-oldal (page) az előbbin belül található és tovább szegmentál – vagyis egy nagyon mély struktúrát láthatunk.

Talán nem is gondol Ön arra, de még a magyar állam is szegmentál a cégek között! Hivatalosan léteznek a stratégiai partner vállalatok, aztán mellettük a többi, “sima” vállalkozás (és talán külön csoportot alkot ezek mellett Mészáros Lőrinc is 🙂 )

Pozícionálás

Szerencsés helyzetben vagyunk, a pozicionálás fogalmának nagyszerű nyelvi megformálását magyar marketing szerzőtől vehetjük át.
Rekettye Gábor, Kisvállalati marketing c. könyvében (Akadémiai Kiadó, 2007. 113.old.) így fogalmaz:

“A marketingszakma pozicionálásnak hívja a vállalkozások részéről megnyilvánuló azon aktív magatartást, amelynek során megkeresik kínálatuk megkülönböztető ismérveit, kialakítanak egy ún. egyedi értékesítési ajánlatot, majd ezt folyamatosan kommunikálják a potenciális vevőknek.”

Az Aarenson hosszú ideje működik a pályán, ez már önmagában is nyújt egy bizonyos garanciát. Részletesen leírja a honlapján, hogy milyen platformokon, milyen módon fogja keresni a megrendelő által óhajtott munkaerőt.

Különösen érdekes vonások:

  • a közösségi platformokon a nem aktív álláskeresőket is eléri
  • kutatás az ország és a világ friss önéletrajz adatbáziasiban
  • előszűrést végez, hogy a megrendelőnek csak a legalkalmasabb jelöltekkel kelljen foglalkoznia


de ha ez nem lenne elegendő “megkülönböztető ismérvnek”, akkor figyeljünk erre az igazán nagyvonalú garanciára, amellyel portékája pozícióját jelentősen erősíti:

Egyedülálló garancia
A szolgáltatásunk által felvett munkatársakra 3 hónapos garanciát vállalunk! Amennyiben ezen az időszakon belül alkalmatlanság miatt elbocsájtja a felvett munkaerőt, egy alkalommal, az eredetivel egyező formában, díjmentesen megismételjük a kampányt!”

Lám, egy-egy honlap mennyi mindent elárul egy cég marketing felkészültségéről!
És ez a látens ismeret – a direkt hatáson túl – a szolgáltató versenyképességét, hozzértő partnerek számára, erőteljesen megnövelheti.

***
Esettanulmányunk példa honlap-oldalának elérhetősége: Munkaerő közvetítés

A témához kapcsolódik:
Menni, maradni, visszajönni
Akar Ön munkaerőnek egy magyart?

Blogunkban az alapvetés:
A keresőoptimalizálás, a SEO alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.