Keresőoptimalizálás, SEO

Emojik jelentésváltozása az előválasztás során

Tetszik – nem tetszik? A Facebook lájkok most szavazatot jelentenek

Az előválasztás új jelentéstartalmat ad a hangulatjeleknek

A magyar népesség jelentős része aktív használója a Facebooknak. Márpedig a face-ben kitüntetett hely jut a kicsi ikonok, a szimbólumok, másként a hangulatjelek, vagyis az emojik intézményének, a “tetszikelés” jelrendszerének.
Erre a közismertségre alapozott például a Fidesz, amikor kampányaiban az emojik egyszerűsítésével szólítja meg a polgárokat, hogy eljuttassa hozzájuk politikai üzeneteit.

Like-verseny a közösségi médiában

A social media (ejtsd: szosöl média), magyarul a közösségi média valóságos like-versenyben szenved, egy nagyon egyszerű logika alapján az alábbi összefüggést sugallva: akinek több a lájkja, annak hitelesebb a mondandója, azt jobban kedvelik.
Ezért aztán a pénzszórást is érdemesnek tartják lájkok beszerzésére, kerül amibe kerül.

Sőt, mesterséges hálózatok épülnek föl, amelyek tagjai akár lelkesedésből, akár pártszimpátiából, akár pénzért lökik a tetsziket a megadott oldalakra.

Néhány átemelt módszer a blogoszférából

A blogok világában számos módszerrel találkozhattunk a „tetszik” és a „nem tetszik” kifejezésére az ilyen, mesterségesen létrehozott hálózatok részéről.

Cégek szívesen veszik, ha valamelyik termékükről előnyös tulajdonságot domborító bejegyzést erősítenek meg a hozzászólók. A lelkesült igen, nagyon jó szövegtől a nekem is bevált megjegyzésen át a szuper, megváltoztatta az életem sóhajig olvashatunk méltatást.

A politikai tartalmú blogbejegyzések után általában az ügyeletes bérbanya (pénzért trollkodó) az első hozzászóló, aki nevetségesnek, hülyeségnek fogja nevezni a bejegyzés tartalmát. Aztán jön a többi troll, akik szétbeszélnék a hozzászólásokat mindenféle marhasággal, a lepkék nemi életétől kezdve a bejegyzés írójának elmeállapotáig terjedő skálán.

Az előválasztás belháborúi és az emojik jelentéstartalmának változása

Ám a blogokhoz hasonló módszerek mellett a mostani előválasztás „belháborúi” a Facebookon szélsőséges módon mutatnak rá egy újfajta „lájkolási” mód kialakulására, sőt megszilárdulására.
A csattanások erejét most felerősíti, hogy ellenzéki buborékok lakói csapnak össze, sőt számos résztvevő azonos burokban él, és az eddigi egyetértés szétszakadásának dühét némelyek szokatlan módon vezetik le.

De ne a szélsőségekre figyeljünk, hanem a tömegesen tetten érhető, mondhatni tipikus gyakorlatra, megnyilvánulásra.
Egy-egy bejegyzés tetszikelése a szkásos módon, a felmutatott hüvelykújjal történik. A számos ellenző pedig egyszerűen a mosoly jelét küldi, és nem a vicces, hanem a kiröhöglek jelentéstartalommal.

Vagyis az emoji elveszíti eredeti jelentéstartalmát és politikai szavazatnak tekinthető. Az előválasztás során ez konkrétan most már Dobrev vs. Márki-Zay szavazatokat jelent.
Ha a bejegyzés Dobrev Klára érdemét említi, akkor a mosoly jele Márki-Zay-ra adott szavazat, Ha Márki-Zayt dícséri a bejegyzés írója, akkor pedig Dobrev Klára győzelméért fohászkodik a jelet útjára bocsátó fészbukker vagy fészbukkerina.

***

Elolvasásra ajánlom még a témában:

Trends: választási számháború az előválasztás során

Előválasztás: megváltó vagy futóbolond Márki-Zay?

A moderáció szükségessége: trollok, hekkerek, bérbanyák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.