Keresőoptimalizálás, SEO

Online marketing a koronavírus árnyékában

Amikor a SEO adatait megelőzik a koronavírus adatsorai

Hirtelen robbantak az életünkbe az olyan szavak és kifejezések, mint a koronavírus, a járvány csúcsa, a plató, a szájmaszk, a lélegeztetőgép.
S aligha hittük volna, hogy a napot azoknak az adatoknak a tanulmányozásával kezdjük a SEO-tól remélt eredmények tanulmányozása helyett, mint a fertőzöttek és a koronavírus fertőzésben elhunytak száma.

Összeomló piacok

A körülöttünk lévő világ sokkoló tendenciákra mutat, de nem csak távoli földrészeken, hanem Európában sőt hazánkban is. Halottak, negatív olajár, összeroppanáshoz közeli részvényárfolyamok, növekvő munkanélküliség.
A vírus egyre közelebb kerül hozzánk – ügyfeleink egy része azonnal felhagy a gazdasági tevékenységével, dolgozókat bocsát el.

Másokra ésszerű, lassú hátrálás a jellemző, mint például a Stagra Bútor láncára fűzött kanapé-áruházak esetében szerte az országban: Budapesten, Szarvason. Először csökkentett nyitva tartás, egyesével fogadott látogatók, majd csak telefonos értesítésre történik reakció.

Megint mások mindenen elképzelhető költségen spórolni kezdenek. Az első beáldozott tevékenység az online marketing. Se SEO, se PR, se Ads hirdetés és a közösségi médiában is a csend lesz az uralkodó hang. Becsukják a boltot.

Persze vannak szerencsésebb ágazatok is, Budapesten, Győrben, Székesfehérváron például közel kétmillió ember ügyködik azon, hogy dugulás keletkezzék valahol. Fürdőszobában, konyhában, WC-n, a kerti csövekben…

Az építkezések sem álltak le. A kiegészítő szolgáltatásokra is szükség mutatkozik. Ablakra, redőnyre, szúnyoghálóra szükség van

Szóval az online marketing területén szolgáltatók a teljes szegmens hatásait átélik: a bevételkieséstől a standard források megmaradásán át az új, feltörekvő, új utat kereső ügyfélig.
Ez összességében kinél kemény bevételi mínuszokat, kinél kevesebb kimaradást eredményez, s csak egy szűk kör dicsekszi tele a webet, hogy neki mennyire megszaladt.

Jönnek a mentő csomagok

Az államok elkezdték önteni a pénzt a gazdaságba, így Magyarországon is.
Az én Katás adózású vállalkozásom, hasonlóan az online marketing, a SEO iparában dolgozókéhoz nem kap kedvezményt.
Mindent fizetek, mint eddig is, az adóktól kezdve a szoftvereken, a kamarai tagdíjon át a tárhelyekig. Az évtizedek alatt felhalmozott tartalék olyan alap, hogy mégsem idegeskedem bolondulásig.
Kicsit bosszant, hogy az államnak a legkorszerűbb tevékenységek egyike, amely a gazdaságban jelentős szereppel bír, nem ér annyit, mint mondjuk a fodrászipar szereplőié. Műkörmösnek kellett volna állnom – jelzem némi malíciával.
Le vagyok … értékelve.

Üzleti kedvesség; bőséges csere

Tevékenységem egy részében olyan honlapokkal foglalkozom, amelyek különben mozdulatlanul állnának.
Ugyan nem fizetnek most érte az ügyfeleim, de én igazán tudom: a mozdulatlan online marketing (benne a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás) visszaesést eredményez a SERP-en, vagyis a keresőtáblán és a meglévő és potenciális ügyfelek tudatában.
És egyszer majd újra indul a gazdaság, s akkor nem egy visszaesett, lecsúszott céges kommunikációból kell kínkeservvel kihozni régi, megbecsülést érdemlő ügyfeleim céges honlapját, blogját.
A marketing az ilyen jellegű támogatást az üzleti kedvesség, hosszabb távra gondolva pedig a bőséges csere fogalmával írja le.

Gazdaságos megoldások keresése

Pénzszűkében a takarékos helyettesítő megoldásoknak nagy szeme van.
Örömmel láttam, hogy egy pályatársam – micsoda különbség ez a megnevezés a konkurenshez képest! – hivatkozott egy ilyen megoldásomra.
Juhász Péterről van szó, aki digitális média szakértő, Google partner.
A szóban forgó eljárás: a költségesnek mutatkozó közvélemény-kutatás olykor helyettesíthető – például ha tendencia mérése a cél – az ingyenes Google Trends használatával.
Péter egyébként éppen a nagy ügynökségek árképzése okán keveredett vitába.
Mivel bejegyzésem nem kifejezetten erről szól, erről a vitáról csak annyit: minden vállalkozásnak, cégnek joga van ahhoz, hogy bődületes összegeket fizessen azért, amit sokkal olcsóbban is megkaphatna!
Hozzátehetem még: a márkát – akár jobb, akár rosszabb névtelen társánál – meg szokták fizettetni.

Politikai viharok

Miközben a gazdaság ezer sebből vérzik, miközben emberek halnak meg és munkavállalók tízezrei kerülnek utcára, és a lakosság önkéntes karanténban online kapcsolódik a társadalomhoz, munkavállalóként pedig a cégéhez, üzletfeleihez – addig szépen zajlik a parlamenti és az azon túli politikai adok-kapok.
Nem teszek egyenlőségjelet a felek közé. Akié a hatalom, azé a legfőbb felelősség is – a politikai klímáért is! Mert az visszahat és meghatározza a társadalmi légkört, s elvonja az erőket a valódi veszély elleni harctól.
Az persze jó, hogy legalább a focistákért nem kell aggódnunk…

***
A témánkhoz kapcsolódik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.