Keresőoptimalizálás, SEO

Honlapok, blogok válság idején

Jelenlét a weben válság idején - most a koronavírus miatt
Jelenlét a weben válság idején – most a koronavírus miatt

koronavírus járvány nyomán kettős tendenciát figyelhetünk meg.
Egyfelől számos cég került és kerül is még bajba, csökkenti nyitva tartását, mérsékli tevékenységét, esetleg hosszabb időre (vagy akár végleg) bezár. A tipikus vesztesek jelenleg a turisztikában utazók (mivel nem utazunk) és a különböző személyi szolgáltatások vállalkozói, mint például a rendezvényszervezők, a fodrászok.

Másfelől léteznek olyan iparágak, amelyek előtt új terek nyílnak. A távmunka (home office), a digitális tanulás például az IT szektor előtt nyit új távlatokat. A szűkülő piacon rettenetesen élessé válhat a verseny a talpon maradt vállalkozások, cégek, vállalkozók számára, így például a SEO (a keresőoptimalizálás) iránt is keletkezhet friss kereslet.

Amit a koronavírus most a weben tesz

Azt láthatjuk az interneten, hogy a ténylegesen bajba jutott, sőt a bajra hangolt vállalkozások pánikszerűen beszüntetik hirdetéseik közreadását, a takarékosságnak nem csak egyes munkavállalók, hanem a reklám és más marketing megoldások is áldozatul esnek.
Nem vitatva, hogy a nadrágszíj meghúzásának ne ésszerű megfontolások szolgálnának alapul, azért egy gondolatmenetet érdemes lefuttatnunk.

Azon vállalkozások, amelyek leállítják online hirdetéseiket, befejezik honlapjuk, blogjuk karbantartását és fejlesztését, kettős hatást szenvednek majd el. Egyfelől nagy valószínűséggel hátrébb sorolódnak a keresőben, másfelől eltűnnek a majdani vásárlók, szolgáltatást igénylők szeme elől, kikophatnak részben vagy egészen azok tudatából. Magyarul a teljes takarékossággal a jövőjüket is kockára tehetik.
Tehát érdemes az online marketing munka egyes elemeit – ésszerű határok között- megtartani!

Amit minimumként megtehetünk

A legegyszerűbb megoldás lehet az, hogy a céges honlapra, blogra továbbra is kerülnek bejegyzések, amelyek tájékoztatják az érdeklődőket az aktuális helyzetről, fenntartják a kapcsolatokat és a Googlet és más keresőket is arról tájékoztatják, hogy a honlap, a blog él, dolgozik – tehát érdemes lesz azon webegységek elé vinni a keresőtáblán, amelyek hallgatnak, tetszhalálba süllyedtek, némán bámulnak csak a koronavírus teremtette csendre.
Most itt az alkalom a keresőoptimalizálás, a SEO alapfogalmait áttekinteni és javításokat végigvinni a webes megjelenéseinkben. Ellenőrizhetjük, hogy

  • adtunk-e beszédes címet heading 1 vagy 2 méretben
  • megfelelően strukturáltuk írásainkat, bejegyzéseinket, használtunk-e közcímeket (h2-h6)
  • szövegeink nem szorulnak-e frissítésre
  • jól használtunk-e a képeket, a képneveket, és a képekhez adtunk-e alternatív szöveget (alt=)

Áttekinthetjük a webegységünk fontos kapcsolódásait: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google Cégem, Google Analytics… és akár a SlideShare is szóba jöhet.

Erős példa a blogszférából

A Central Médiacsoport gáláns ajánlatot tett a Cafeblog felhasználóknak.
Természetesen nem az a gáláns dolog, hogy egy blogszolgáltató beszünteti a blogszolgáltatást – de ezzel igazából nincs mit kezdenünk, válság van, más elképzelés született – a tulajdonos tudja mit, miért tesz.
A gáláns jelzőt a megoldás módja érdemli meg. Viszonyítva ahhoz, hogy a Népszava például semmit sem szólt, csak törölte blogfelületét annak idején, azt se mondta, jónapot.
A Népszabó – még a régi tulajdonosok, s nem Pecina alatt – küldött értesítést a blogos felület (Nolblog), a blogszolgáltatás megszüntetéséről, egy hónapos határidővel.
Ehhez képest az itteni két és fél hónappal előre történő bejelentés, megfejelve segítséggel, tippekkel – gáláns megoldásnak tűnik.
Az más kérdés, hogy a magyar blogszféra egy összeszokott közösséggel, egy kifejezetten jó technikai felszereltséggel rendelkező, újabb bástyáját veszítette el.
Magam is vittem itt blogot, most mentem belőle, amit arra érdemesnek tartok.
Blogom leírása ez volt: “Közélet, magánélet, üzleti élet, élet.”
Lám, pontosan erről van szó!

Kapcsolódó tartalom:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.