Gyorsaság és SEO
Keresőoptimalizálás, SEO

A gyors döntés SEO vetülete

Kétféle döntésgyorsítás a marketingben

Alapvetően a szolgáltatások vagy a fogyasztói termékek igénybe vételének vagy megvásárlásának gyors döntéshozatalát két különböző ok válthatja ki:

  • természetes ok
  • mesterséges (marketing) ok

Természetes ok lehet például a dugulás, amikor is a szennyvíz nem folyik el vagy visszaömlik a lakásba, bűz keletkezik, mocsok kerül a kádba … nem is folytatom a pánikra okot adó, gusztustalan folyamat leírását.

A gyors döntéshozatal kikényszerítésének eszközét számtalan módon szokták alkalmazni az ilyesmiben szakértő “marketing guruk”.

Mesterséges gyorsítás

Az ilyen megoldások lehetnek időben vagy mennyiségben szorongatóak.
Webáruházakban gyakorta láthatjuk, hogy már csak egy darab van készleten. Legfeljebb kettő. Ha ilyen kedvező áron akarsz hozzájutni, akkor most, azonnal kell a vásárlás ténye mellett döntened. Soha vissza nem térő alkalom.
Készletkisöprés. Ha elfogy a portéka, akkor már fújhatod!
Akciónk csupán ma érvényes. Holnap már gatyáig kell vetkőznöd, ha hozzá akarsz jutni e nemes darabhoz.
TV-ben sem fukarkodnak a kereskedelmi adásokban a gyors vásárlási szituáció előállításával. Nagyon fogja sajnálni, ha ezt ennyiért nem viszi el most azonnal – és közben a bőbeszédű eladó kezében ott csillog-villog a kihagyhatatlan, nemes ötvözetű, import, első osztályú akármi.

Az ilyen típusú, mesterségesen előidézett, gyorsított vásárlásra szorítás meglehetősen távol áll tőlem. Jómagam inkább azokat a vállalkozásokat kedvelem, amelyek nem mesterséges módon akarnak fogyasztókra szert tenni.

Amikor az élet gyorsítja a döntést

Duguláselhárító csatorna munkás szobra Pozsonyban

Általános marketing, keresőmarketing és SEO, vagyis keresőoptimalizálás szempontjából ez a mi igazi terepünk, mármint amikor nem mesterséges, hanem természetes okok követelik meg a hatékony ügyfélszerzéshez vezető út végiggondolását.

Képzeljük magunkat az ügyfél helyébe!
Dugulás van, bűz és szenny – azonnali segítségre van szükség. Számítógép vagy okos telefon adja a többség számára a megoldást. (A kisokosok és más nyomtatott izék ideje lejárt.)
A bajba jutott polgár beüti a Google keresőmezejébe: duguláselhárítás. Vagy azt: duguláselhárító. Vagy csak egyszerűen: dugulás.
Ez az a pillanat, amikor a SEO szempontból végiggondoljuk a dolgot.
A duguláselhárítást óhajtó ember számára ekkor megjelenik a találati tábla (a SERP).

A Google találati táblája (SERP)

Az első négy helyen hirdetések (Ads) jelennek meg a témában. A keresőoptimalizáló látja az ügyfele elkerekedett szemét, amikor ezt ajánlja, hiszen egy kattintás költsége az ezer forintot is meghaladhatja. Ez az egyik legdrágább kulcsszó csoport.

Aztán jönnek a helyi találatok, általában három közeli szolgáltatót mutatva föl.
A dugulás kárvallottja számára ez jó, mert közeli szolgáltatók kerülnek ide, akik gyorsan érkezhetnek.
Ebből következően bűn volna nem beállítani a Google Cégem szolgáltatást. Gyors elérést, tuti információkat ad a nyitva tartást illetően is. Ilyen szempontból a Non-Stop a nyerő.

A hirdetések és a helyi találatok után tíz organikus találat bukkan föl. Ha nem futja hirdetésre és a nem csak közelben lakók számára akar ügyfelünk szolgáltatást nyújtani, akkor érdemes az első tíz találat közé vinni a honlapot. Ez már nagyon SEO, itt már a keresőoptimalizálás nem működik az ügyfél marketingben is megnyilvánuló szorgalma, együttműködése nélkül.
Budapesten, ahol igen erős a duguláselhárításban a konkurenciaharc, van olyan duguláselhárító, amelyik rendszeresen jelentkezik blogbejegyzéssel és tanácsadással is szolgálja ügyfeleit. (Házi duguláselhárítás – tippek, trükkök)
Ez a támogató, a megelőzést és az egyszerű problémák elhárítását célzó magatartás pont az ellenkezője a mesterséges kényszerítésnek.
És ettől lesz szép és tartalmas a SEO!

*****
Kapcsolódó tartalmak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.