Keresőoptimalizálás, SEO

Szöveggyűjtemény blog moderációhoz

Bevezető avagy tapasztalataim a moderációról

Két évtizede írok blogot. Ma is több blogot vezetek. Egyfelől mély érdeklődés csal a klaviatúrámhoz, másfelől online marketinggel foglalkozóként ismernem kell a különböző blogszolgáltatókat, hiszen másképpen hogyan is ajánlhatnék ügyfeleimnek olyan bloghelyet, amely számukra a legelőnyösebbnek bizonyulhat.
A moderáció szükségessége már a Blogter-en felvetődött. A kezdetben önfeledt blogolás, amit “tudományosan” a web2.0 lényegének, interakciónak mondhatnánk, amelyet őszinte együttműködésben folytattunk, szép lassan szélsőjobbos online rohamosztagosok fellengzős, minden érvet lesöprő harci terepévé vált.
Néhányan összefogtunk és tipizáltuk a trollokat, s néhány kezdeti lépést is megtettünk a semlegesítésükre. (Ilyen volt például, hogy ún. dühöngőbe küldtük őket.)
Ám végül a Blogter mégiscsak megszűnt e viaskodás közepette.

Később a NOLBLOG (a Népszabadság blogszolgáltatása) ugyancsak áldozatul esett a védelem hiányának, handabandázók őrjöngtek hasábjain (bájtjain?), a kiadó és a blogger társadalom nem találta a hatékony védelmet.
Már abban az időben felállítottam magamnak az alábbi ábráról leolvasható összefüggéseket:

Az általam képviselt moderáció lényege azóta: a bejegyzéshez romboló szándékkal érkező hozzászólást szívfájdalom nélkül törlöm. Ugyancsak ez a sors vár a bejegyzésben tárgyalt témát félrevinni akaró, vagy öncélúan trágár, másokat sértő hozzászólásokra.
Minderről részletesebben itt írtam:

Úgy gondolom, hogy annál az általános megfogalmazásnál, hogy mi romboló, trágár, másokat sértő stb. beszédesebb lehet, hogy ha egy szemelvénygyűjteményben közreadok egy csokorra valót az általam nem felengedett, vagyis kimoderált hozzászólásokból. A legdurvább példákat, a szörnyűségeket nem mutatom be, de ez a minta, ami itt következik, szerintem így se mindig mosolyt fakasztó, sőt.
A szöveggyűjteményt fejezetekre bontottam. Az első rész velem, a blogíróval foglalkozik, szememre hányja a moderációt. Az ebből fakadó düh jól kitapintható.
De a fejezetek magyarázat nélkül, a fejezetcímből következően is jól nyomon követhetők lesznek.
Szöveggyűjteményem “alapanyagának” forrása a Gerillamarketing blogom (gerillamarketing.blog.hu), az idézetek betűhűek.

Szemelvények kimoderált hozzászólásokból

Megkapom a magamét

 1. Kedves Blogíró!
  Nem szalonképes az írásom, mert nem illeszkedik bele a “koncepcióba” és ezért nem jelenik meg? Vagy talán más oka van?
 2. Cenzúrázás az, koma, nevezd bárhogy.
 3. Becézheted bárhogy, a cenzúra az cenzúra, akár előzetes, akár utólagos.
  Csak a kápók cenzúráznak.
  Ezt is becézheted kedved szerint, de ettől még a kápó, az csak egy kápó.
 4. hazudj még, te hazaáruló bolsevik geci, hazudj még.
 5. Hülye vagy, pont.
 6. @Bognár L: “A Dél-Dunántúl az Unió legelmaradottabb régiói közé tartozik.”
  Igen, pl. rajtad igencsak látszik.
 7. De szép fajtajelleg pofád van, moderálgató úr.
 8. Ha mondjuk (az analógiáddal élve) felrúglak, mint a fagyott lószart és belelépek a szádba, akkor ne rinyálj, bazd meg, mert én vagyok felül. Értési a szitu?
 9. Hát, ha én lennék a Fidesz, BESZARNÉK tőled. Komojan.
 10. Ennyi demagog fasságot egy posztban nem semmi összehozni.
 11. Hogy is mondta Kovács bácsi? “Merjünk kicsik lenni!” Hát Laci bá’, ahogy látom, ezt az MSZP-nél már sikerült megvalósítani..:)))

Mások is megkapják a magukét

 1. Csak sajnálni tudom Orbánt, hogy eddig lessüllyedt, hogy a diákokat is vegzálja a rendőrségen keresztül, de a március 15.-i beszédében kihangsúlyozta, hogy számít rájuk, ugyanakkor nem akar velük szóba állni! Több pszichológus, pszichiáter van az ismeretségi és rokoni körömben, akik azt mondják, hogy ez az ember elmebeteg! Nem haragszanak rá, hanem a viselkedése és szavaiból szűrik ezt ki! Ez egy egyszerű diagnózis, függetlenül attól, hogy Magyarország miniszterelnökéről van szó! Csak, sajnos ez a nárcisztikus beteg a miniszterelnökünk! Ez szégyen az egész országra! Az ismerőseim szerint az Isten óvjon attól, hogy ez a lény tovább uralkodjon. Az ő szándéka, hogy az országot mindenképp egy háborúba sodorja, mint Hitler. A szakemberek szerint ez a lény rosszabb, mint Hitler!
 2. Hihetetlen, basszus, hogy milyen hopihekkel van tele az egesz politikai elet…
  Hogy akarnak ezek szembeszallni a pszichopata fletoval, meg orbannal???
  Ugy torik ossze oket, mint a ropit.
 3. Szél elment a szemkilövetővel tárgyalni.
 4. Magyar György mindent megtestesít, ami miatt az emberek nem szimpatitálnak az ügyvédekkel. Mondjuk úgy, hogy neki nem lesznek már gerincproblémái.
 5. Schmitt és a névtelen blogger-hez
  Nemtom ki hogy van vele, de nekem nagyon b@ssza a csőrömet, hogy egy csaló élete végéig full extra ellátást kap állambácsitól. Gyakorlatilag jutalmazzuk a csalást, vagy mi a sz@r?

A moderáltak a modern marketingről

 1. Mindesetre vicces dolog, hogy marketingról ír olyasvalaki, aki a saját blogját sem képes rendesen népszerűsíteni. :DD
 2. A mém magától alakul ki, nem a semmiresem jó marketingesek csinálják…
 3. Dekódolok: Bognár L. éppen nyaral és ilyen “akármikorjó” témával tartja életben a blogot :).

Megvédenek valamit, valakit

 1. Azt azért megkérdezném, hogy ha annyira szar az elios lámpa, akkor miért nem minőségi kifogással éltek? Hm? Mert eddig ilyenről egy szó sem volt.
 2. Pécsiek követelik a polgármester lemondását.
  Követelték?
  Hányan?
  Nincs olyan ügy ugyanis, amelyik mellé ne állna oda ordibálni pár elmebeteg. Tök mindegy, miről van szó, legyen-e latrina a pécsi főtéren vagy ne legyen, mindegyiknek lenne pár hőbörgő ellenzője.
 3. Schmittet be kellett áldozni. Elég sokszor megkaptuk Európától, hogy Orbán diktatúrát épít. Itt a válasz: Lehet-e diktatúráról beszélni egy olyan országban, ahol a nép elkergetheti az elnököt?
  Az összes diktatúrát kiáltó vitorlájából kifogták a szelet, jó hosszú időre.

Politikai elemzések, értékítéletek, kinyilatkozások

 1. A baloldal inkább a semmihez sem értést képviseli a ballib koalicióban, a politikai vonalat a Lenin-fiúk és pufajkások szellemiségét képviselő szélsőséges DK képviseli.
  Ők jelentik az igazi veszélyt.
 2. Mivel sajnos túl gyenge az “ellenzék”, nekünk civilewknek kell magunkat megvédeni a horthyhy rezsimet utánzó feudálfaiszta diktatúrától.
 3. Az lmp alapvető hibája, hogy zöld pártként aposztrofálja magát, és így akar az új baloldali fő erő lenni, holott egy zöld párt sehol nem kap 10% feletti szavazatot…
  Eközben a nyomorult szocik megint találtak egy féleszű balekot, aki majd legitimálja őket a választók előtt.
 4. Szarok az LMP-re és a maffia-baloldalra.
 5. Háborúban hallgatnak a múzsák.
  Nincs kultúra, a művészet is döcög, se baj csinálunk celebeket, csodálják őket a jámbor népek.
  Ennyi. Köszönjük libsik. Ez itt a ti szép új világotok megérkeztünk.
 6. az eu, meg nato… hát látod, pont erről beszélek, a téveszmékről, meg a világ megértésére való képtelenségről, ami ezt a generációt jellemzi.
  nézd meg, hogy él ez a generáció ott, ahol a miénknél sokkal tudatosabb életet élt, például németországban.
  nézz meg egy 50 éves átlag németet/osztrákot, és egy 50 éves átlag magyart. a német sokkal de sokkal kevesebbet dolgozik, mindegyiknek van valami kéz alatti kis fusi swarzarbeitja, amit imád csinálni, meg egy csomó hobbija, amibe komoly tudást fektet… egy 50-60 éves ember élete csúcsán kéne, hogy legyen, a legerősebb, legjobb formájában, boldog és kiegyensúlyozott élettel, nem frontint tömve magába két befizethetetlen számla között, amit a saját irreális és szűkségtelen fogyasztása ellenértékét tartalmazza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.