Keresőoptimalizálás, SEO

SEO, keresőoptimalizálás: konkurenciaharc tisztességes és nem korrekt eszközökkel

Amikor hamis a SEO, a keresőoptimalizálás ajánlata

Pontosan 10 évvel ezelőtt így kezdtem egy SEO-val foglalkozó bejegyzésemet:

Kéretlen levélben küldve ezzel a képpel érvvel az ügyfeleimnél egy SEO-val foglalkozó cég:

SEO, keresőoptimalizálás | Konkurenciaharc
Mintha bármilyen kulcsszóra, kulcskifejezésre elől lehetne állni

A képet akár hatékonynak is nevezhetnénk, de a Google logója félrevezető. Azt súgja, mintha maga a Google fordulna a cégekhez kéretlen levélben és ígérné meg sok száz, esetleg sok ezer – ugyanazon iparágban, szolgáltatói szegmentumban működő – cégnek, hogy mind-mind benne lesz az első ötben!

Persze az is elgondolkoztató, hogy így vakon beígéri valaki, hogy mondjuk az autó szóra bevisz valakit az első öt találat közé?! Hogyan lehet ilyesmit ígérni bármilyen szóra, kifejezésre elemző munka nélkül? Hogy nem szakad le a Google kék ege ilyenkor?

Tapasztalati SEO

A tapasztalatok szerint egyre több cég hivatkozik SEO, keresőmarketing, keresőoptimalizálás szolgáltatásának hirdetése során a Google-ra, mint partnerére, de azért az mégiscsak meghökkentő, hogy a Google logóját is használja boldog-boldogtalan.
De eleve a SEO szolgáltatás meghirdetése is inkább divatcikk, mint elmélyült ismereteken és gyakorlaton alapuló hatékony munka.

Változnak a keresőmarketing-idők

A tíz évvel ezelőtti viszonyok nem kicsiny része ma már elavult szemléletet jelent. Akkor még nem volt ennyire szegmentált a keresőtábla az eredmények szempontjából (területenként; mobil vagy asztali megjelenés különbségei szerint; helyi találatokban stb.).
De a lényeg aligha változott. A tartalom fontossága, eredetisége; az internetes beágyazottság; a szakértőként való elismertség – és ezekből következően a linkek ereje.

És a hamis, simlis, teljesíthetetlen ígéretek ma sem korrekt eszközei a konkurenciaharcnak.

Mindenesetre jómagam maradok a megszokott önreklámnál: nyilvános referenciák, folyamatos információnyújtás, a cégadatok és szervezeti tagságok közzététele, jelenlét a közösségi hálózatokban, gondolatkisérletek a szakmai blogomban, semmi kéretlen levél-özön indítás, viszont lehetnek Ads (régen AdWords) hirdetések az MSA-módszer szerint.

***

Kapcsolódó bejegyzések:

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.