Keresőoptimalizálás, SEO

Amikor a SEO nem elég

A mai, szombati délelőttöm, amikor is fájós lábamra gördülő cipőt szerettem volna vásárolni egy magyar, majdnem-nagyváros utcáin – kudarcba fulladt.
A kiruccanás előtt a SEO elkötelezett híveként természetesen az interneten tájékozódtam. Ennek nyomán nem kevés időt szentem egy elegáns kinézetű MBT sportcipő és egy nyáridőre szánt szandál kiválasztására.
A monitoron kikerestem a város egyetlen MBT boltját, ennyiben könnyű dolgom volt. Ám az üzlet előtt ez a képen is látható, összetett üzenet fogadott, nem pedig lábbeli választék.

Bezárt üzlet, pedig jó volt a SEO
Az üzlet megnyitott és mindjárt be is zárt? Pedig a keresőben jó helyre vitte a SEO.


Na, de most nézzük mindebből a keresőoptimalizálásra, a SEO-ra vonatkozó tanulságokat!

SEO és a boltbezárások

Látható a Google keresőtábláján (a SERP-en) elfoglalt kitűnő helyből, hogy a keresőoptimalizálást végző kolléga vagy csapat (bárki is légyen az vagy bárkik is legyenek azok) jó munkát végzett az MBT üzlet érdekében.
És lám, az üzlet mégis megszűnt.
Ez rávilágít arra, hogy egy bolt, egy áruház, sőt tágabban értelmezve egy vállalkozás léte, sorsa, eredményessége szempontjából hallatlanul fontos tényező az online marketing, benne a keresőoptimalizálással. De csupán erre alapozni a bevételt, a tulajdonosok valamint a dolgozók megélhetését és a jövőt nem lehet.

A Covid pandémia, vagyis a koronavírus okozta világméretű járvány számtalan vállalkozást tett tönkre.
Ez élesen rávilágít a tényre: az árú kelendősége, hivatalos marketing nyelven szólva a piaci kereslet, az áru ára, elérhetősége, minősége és még számos tulajdonsága az igazán meghatározó.

Az online marketing célja ezek pozitív voltának kiemelése, közvetítése – nem pedig a helyettesítése!

Parádés SEO mellett is tönkre mehet egy vállalkozás, békeidőben is. Hát még járvány okozta “háborús” körülmények között.

Megszűnt üzletek élő honlappal

Van egy nagyon is a keresőmarketing, a SEO-keresőoptimalizálás páros ellen dolgozó vetülete is az olyan fajta boltbezárásnak, amikor a holt bolt honlapja a weben fennmarad.
Mint ahogyan az a példánk esetében is történt. A megszűnt bolt az organikus találatok élmezőnyében, a Helyi találatok (Google Cégem) sorában első helyen szerepel.
Ám a fentebb említett majdnem-nagyváros kínál másfajta gördülő cipőt is. Más gyártótól, de annak egyik erős üzlete – a kettőből -már nem ott működik (Árkád), ahol a web mutatja, hanem másutt (Plaza). De ez is a helyszínen derül ki, nem kevés bosszúságot okozva.

Ilyen erős boltbezárási hullám alkalmával a vásárló jól teszi, ha a személyes megjelenés előtt mobiltelefont ragad, s rákérdez: él-e még a vállalkozás!

Hab a tortán, pontosabban lúdtalpbetét a cipőben, hogy a bejáratra felragasztott feliraton szereplő honlapcím nem működik. (Rossz a címzés, a h betű eggyel hátrébb íródott.) Így aztán már teljesen eluralkodik a vásárlói körben a káosz!

Cipőt a cipőboltból?

Bizonyára ismeri Ön is a régi szlogent: cipőt a cipőboltból!
Manapság, az online vásárlások meghökkentő méretű térnyerése idején azért akadnak olyan áruféleségek, amelyeket inkább vásárolnánk a biztonság kedvéért próbaképes üzletben, mint weben.
Szerintem a cipő is ilyen.
Utána jártam, kopott gördülő cipőben 🙂

***

A SEO, a keresőoptimalizálás témájához:

A keresőoptimalizálás, a SEO alapjai

Keresőoptimalizálás tippek, SEO kezdőknek

A keresőoptimalizálás eszközei: seo tools

Online marketing, keresőmarketing

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.