A keresőoptimalizálás eszközei: seo tools

A SEO, a keresőoptimalizálás eszközei
A SEO, a keresőoptimalizálás eszközei korszerűséget kívánnak

A keresőoptimalizálás, a SEO eszközei

A sitemap

Magyarországon a Google nélkül kár is volna keresőoptimalizálásról beszélnünk. Ott vannak mindjárt a finom kis keresőoptimalizálás, SEO eszközök (seo-tools), amelyek közül talán a Webmaster tools, régi nevén a Webmestereszközök, új nevén pedig a Google Search Console és a web-statisztikai programok között talán a legelterjedtebb, a Google Analytics említhető.

Most, hogy ezeket a sorokat írom, tudom, hogy ezt a friss oldalt is szeretném, ha a Google mielőbb indexelné és ennek elősegítése érdekében egy újabb eszközt fogok bevetni: a Google sitemap generátort.

Az így kapott sitemap.xml-t pedig felviszem a bognarstudio.hu Search Console fiókomba, hogy a robotoknak segítsek felfedezni: jé, ez az eddig is jóvágású honlap egy új oldallal bővült! 🙂

Sitemap generátor által készített sitemap

Ezekben a sitemap sorokban már ott találjuk ennek az új oldalnak a leírását is, így a robotok hamarosan be is fogják olvasni ezt és utána már a keresőkben is megjelenhet.

Persze ahhoz, hogy meg is jelenjen, van még mit tennünk.

(Ez a sitemap nem azonos a látogatók tájékoztatását elősegítő sitemap-pel, amely általában egy külön oldalon mutatja meg honlapunk, portálunk menüstruktúrájában elhelyezve az oldalainkat.)

Egy konkrét esetben, a honlapra vonatkozóan a sitemapünk általában így hívható elő:

http://a-mi-oldalunk-pont-hu/sitemap-pont-xml.

Google keresési trendek

Az interneten történő keresések egymáshoz viszonyított arányáról a Google keresési trendek adnak felvilágosítást. Egy Való Világ párbaj előtt például a két szereplőre történő rákereséseket is megtudhatjuk, s ráadásul ilyen szép ábrát kaphatunk. (Ez az ábra egy hónapos visszatekintést kért le a Googletól):

Google keresési trendek | A keresőoptimalizálás eszközei

Persze az idő, a lekérdezés tartalma, hatóköre széles határok között változtatható.

W3C Markup Validation – A World Wide Web szabványainak való megfelelés

A szabványok betartása nem öncél. A honlapok gyors és szép betöltődését biztosítják. Éppen ezért célszerű a W3C Validator eszközének használata. Ez pontosan megmondja, milyen szabványt sértettünk meg, az hol helyezkedik el a kódban és azt hogyan lehet kijavítani.

Ez az oldalunk láthatóan hibátlan, lekértem és megkaptam az ezt bizonyító ikont:

Valid HTML 4.01 Transitional


Aki CSS-t használ, az arra külön is kérheti az ellenőrzést. Én is megtettem és az eszköz visszaigazolta a keresooptimalizalas-seo.css hibátlan mivoltát!

A szabványok betartásának egyik következménye a honlap gyorsabb betöltődése lehet. Íme egy valódi példa. Az először lezserül kezelt honlap a validálás után gyorsabban töltődik be:

A diagramon: betöltési sebesség javulása validálás után.

Az ábra forrása: a Google Webmestereszközök eszköze. (Ma már Searcg Console a neve és bővült is néhány szolgáltatással.)
Most már Önön a sor. Ellenőrizze honlapja betöltési sebességét, s ha kell, javítson rajta!
Például javítsa ki a kódhibáit…

Egyéb eszközök

A web számtalan keresőoptimalizáláskor felhasználható diagnosztikai eszközt kínál, felsorolásuk lehetetlen. Ezek egy része fizetős, más része ingyenesen ad információkat oldalunkról vagy mások oldalairól.
Ezekkel kapcsolatban igen helyénvaló az óvatosság.

Aminek megállapítására például még szükségünk lehet a keresőoptimalizáláskor: Domain és Page Authority, SEO Site Tools, WooRank, SEO Doctor, cognitiveSEO, MOZ, Website Analyzis and SEO Tools vagy a Google által is ajánlott XENU a törött linkek felderítéséhez – de mint mondtam korábban: felsorolhatatlan mennyiségű eszköz áll rendelkezésünkre.

***

Ajánljuk még:

A keresőoptimalizálás alapjai

A szövegírás. A szöveg logikája, hatékonysága

Honlap optimalizálás

Keresőoptimalizálás tippek, SEO kezdőknek

Linkelés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.