Keresőoptimalizálás, SEO

Használjuk ki a képeket a SEO-ban

A képek használata és a keresőoptimalizálás

A képekről szólva érdemes picit visszatekintenünk a múltba, elsősorban a nyomtatott sajtó világára. Ugyanis a régi, papír alapú időkben több száz év – az újságírás korában valamivel kevesebb – állt rendelkezésre a hatékony képfelhasználás kikísérletezésére.
David Ogilvy, Victor O. Schwab különösen sokat tett azért, hogy számszerűen megismerhessük a különböző képfelhasználási módok hatékonyságát. Példának okáért az utóbbitól tudjuk, hogy a színes képen mutatott termék 182%-kal több érdeklődést csihol, mint a fekete-fehér termékkép.
Tehát nyitva az út előttünk, hogy a keresőoptimalizálás, a SERP dombjaira mászás közben is felhasználjuk ezeket az ismereteket.

Miért lenne ez másképpen, ha monitoron kínáljuk az árut?
A képeknek óriási információ közvetítő ereje van, ehhez képest szinte mellékes a struktúra fogyasztható mértékű szakaszokra bontásának kialakításában játszott szerepük. (Ám ami mellékesnek látszik, azért lehet fontos is!)

Az újságban az emberek először a képet nézik meg, aztán a kép aláírást és csak utána a cikk többi részét. Ebből következően a kép aláírásoknak is fontos szerep jut.

Kanapé kínálat, SEO megoldásokkal.
Kanapé. Képek információ dömpinggel a weben és a SEO-ban

Az interneten kicsit másképpen történnek a dolgok. Ha a standard keresőtábláról választunk cikket, akkor nem, vagy csak korlátozott mértékben segítenek a választásban a képek, miközben az újságos standokon óriási és hatásos fotókkal csábítanak lapvásárlásra a kiadványok. (Strandon nincs annyi bikinis lány, mint egy-egy újságos bódé oldalán.)
Ha a képek felületéről választanánk, akkor pedig szöveg nem lesz a Googleban a segítségünkre.

De nézzük tovább az internetes jellemzőket.
A kép nevének Google-barátnak kell lennie. Tehát ha látunk egy képet egy sárga fogsorról, akkor ne DSC101.jpg legyen a neve, hanem sarga-fogsor.jpg. De vigyáznunk kell, mert ebből a névből csak egy lehet.

Az alt attribútum avagy az alternatív szöveg

A képeknek alternatív elnevezést is kell adnunk, pl. alt=”A keresőoptimalizálás helye a marketingben”.
A példa helye: A keresőoptimalizálás alapjai oldalon a második kép.

Az alt attribútum különösen a vakok és gyengén látók internethasználatát könnyíti meg, hiszen ők felolvasó programot használnak. Amikor a felolvasó program a képhez ér, akkor az alt alatt lévő alternatív szöveget fogja felolvasni. Amikor egy kép alt-ját töltjük ki, gondoljunk erre, és rövid, szabatos mondatban ismertessük a kép tartalmát.
Már csupán a humánum alapján is jogosnak érezhetjük, ha a Google jutalmazza azokat a honlapokat, amelyek használják az alt attribútumot.
(Más megközelítéssel is ugyanide jutunk: a böngészőben letiltott képek mellett a kép helyén az alternatív szöveg árulja el, mit látnánk, ha ott volna a kép.)

Képünk nyilván a fő tartalomhoz fog kapcsolódni, tehát a kulcsszó, a kulcskifejezés megjelenése az alternatív szövegben elvileg relevanciát hordoz, így SEO szempontból is hasznos a megléte! (Gondoljunk csak vissza a példára. A fogfehérítés, mint a fogorvosi szolgáltatás egyik fogalma, kulcsszava megjelent a kép alt-jában! És természetesen az url és a h1 és a h2 ugyancsak tartalmazza a fogfehérítés szót.
A fogorvos, pontosabban a fogorvosi SEO számára ez fontos ismeret!)

Legyen a kép is felhasználóbarát

A képekkel persze számos módon bánhatunk illetve akár el is bánhatunk.
A felhasználóbarát megoldásoknak számos formája ismert. Egy extra példának vehetjük mondjuk az ABútor Outlet áruház kanapé kínálatának megjelenítését. Itt a látogató kiválaszthatja, hogy hány képet szeretne látni a monitorján, az oldal mennyit listázzon ki. Tizenötöt, harmincat vagy hetvenötöt? Egy kattintással dönthet arról, hogy ár szerint vagy ABC szerint sorakozzanak-e a termékképek.
A példa elérhetősége a weben: > Kanapé

A képek title tulajdonsággal is elláthatóak. Ha egeret viszünk a kép fölé, akkor ez a szöveg fog megjelenni a látogató monitorján. Ez újabb lehetőség a SEO során a tartalmunk és az azt tükröző kulcsszavaink színesítésére, pontosítására.

***

Keresőoptimalizálás témában ajánlom még:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.