Keresőoptimalizálás, SEO

A magyar Mikulás és a SEO

A pécsi Mikulás példát ad online marketingből, SEO-ból

Mikulás Világtalálkozó - a kép segíti a SEO-t.
Kép a Mikulás Világtalálkozóról magyar Mikulással

Azt gondolnánk, hogy online marketing és benne SEO szempontból egy egyszerű és szürke, eredményre aligha vezető dologról van szó amikor Mikulásról beszélünk.
December hatodikán lefut egy esemény és kész.
Piros sapka, piros palást, puttony, benne piros alma és mogyoró, néhány ének, csillogó gyerekszemek – ennyi az egész.

Esetleg némi magyarázat, mi is a különbség a Mikulás és a Télapó elnevezés között – és a téma befejezve. Talán még honlapot, blogot, facebook-fiókot sem érdemes ezért fenntartani.
Ám a pécsi Mikulás másképpen csinálja.

Az akcióidő meghosszabbítása

Immár évek óta a pécsi Mikulást tarthatjuk „a” magyar Mikulásnak, hiszen ő képviseli hazánk télapóipari közösségét az évente megrendezésre kerülő dán Mikulás Kongresszuson.
Ez máris túlmutat a szűk decemberi időkorláton, hiszen a mi puttonyosunk nyaranta bő terjedelemben számol be a dániai eseményekről, a világ minden tájáról összesereglő piros süvegesek nemzeti sajátosságairól.
Az idő szinte teljes évre hosszításának technikáját olyan elemekkel is szaporítja, mint például annak ismertetése, hogy Oroszországban november 18-án ül szánjára az ajándékosztó szakállas férfiú.
A márciusi megszólalást a Mikulás névadójának, Szent Miklósnak a születésnapja biztosítja.

Linkek, említések a SEO-t segítik

A magyar Mikulás bőséges nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.
A Facebookon az orosz Télapót köszönti, blogjában az Egyesült Államokban, Cheyenneben élő – a Mikulás Kongresszuson megismert – fogorvos-Mikulás bejegyzésére hivatkozik linkkel.
De ugyanígy, őt is köszöntik, említik, hivatkoznak rá, s mindez előfeltétele a SEO erősödésének, s ezáltal a világhálón a jobb elérhetőségnek.

A tartalom kiszélesítése

Az online marketingben a tartalom kiszélesítése is fontos mozzanat. A Latent Semantic Indexing, a Tangential Content Ideas példáit is megtalálhatjuk a mikulasvar.hu/mikulasblog vagy a facebook.com/mikulaspecs oldalain esetleg az általa adott interjúk szövegeiben.
Ilyen például, amikor 2019-ben Koppenhágában felkutatta és felkereste Szendrey Júlia szobrát és Mikulás-egyenruhájában egy ólomkatonát hagyott ott a mesefordító magyar asszony szobránál! > Szendrey Júlia és a magyar Mikulás

Sajtókapcsolatok

Most 2020 decemberében a pécsi helyi sajtó minden jelentősebb orgánumában, online megjelenésében hírt adott arról, hogy mikor, hol lesz fellelhető Pécs valamely közterén a Mikulás, akit szájmaszkban akár másfél méteres távolságból lehet köszönteni.
A nyári kalandoknak ugyancsak szép terjedelem dukál az országos online és print kiadványokban, oldva az unalmas uborkaszezont.
***
Néhány link kapcsolódó bejegyzésekre, oldalakra:3 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Megérdemelnénk már egy Nemzeti Mikulást!
  Ha zöld lenne a csizmája akkor a piros, fehér, zöld is összejőhetne!
  Első Nemzeti Mikulásnak a pécsi Mikulást javaslom, 10 éves kinevezéssel!

 • Bognár László

  Kedves Sándor!
  Teljes mértékben egyetértek, csupán a 10 év időtartamú kinevezést keveslem kicsit! 🙂
  Elvégre a Nemzeti Mikulás is alapító tagja a PIÁ-nak, azaz a Pécsi Internet Akadémiának és az összetartás mintáit igazán elleshetnénk a mai társadalom egynémely pártos szereplőitől.
  Szóval az a tíz év inkább legyen 100!

 • Pécsi Mikulás

  Kedves Barátaim!
  Előttetek sem lehet titkom, ezért felfedem a mikulásipar vonatkozó részleteit…

  Kedves Sanyi!
  Bizony van zöld csizmám (is), az a hétköznapi, – nevezzük inkább mindennapos viseletnek.
  Tudod, – mint sokan, a piros, fehér, zöld szívet nem csak ünnepnap, hanem a mindennapokban is használjuk. És Saint Exupery óta tudjuk: “Jól csak a szívével lát az ember…”

  Kedves Laci!
  Igazán megtisztelő a már-már “éjféli üzenet”-ed (vagy, ahogy tifelétek mondani szokták – “éjféli előterjesztésed”) de mifelénk a Mikulás-alaptörvény nem tartalmaz időtartami előírást a “mikulásságra”. Ez ugyanis nem “másság”, – ez az alap.
  Ezért bizony szerencsénkre nincs szükség a Minden Terek Urától, 100 év, 10 év…, vagy akár egy napnyi ajándék-hatalomra sem, mert szerencsénkre 1750 éve a Mikulás “jogfolytonos”.

  Persze, Barátaim, írhattam volna rövidebb választ is, hogy “Óh, Ho-ho-hó!” vagy, ahogy tifelétek szoktak válaszolni az ilyen fontos kérdésekre: “Boldog Karácsonyt!”

  Öreg barátotok:

  Pécsi Mikulás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.