Keresőoptimalizálás, SEO

SEO: web világ 60 karakterben

Tovább a cím címkék ösvényén

Elemzések területei a SEO-ban
SEO, keresőoptimalizálás – az új utakon végzett elemzések sokat segítenek

Eddig két – egymástól nagyon távol eső szolgáltatás (Így ajánlják magukat a fogorvosi praxisok; Duguláselhárítás: piaci verseny a köbön) és egy áru (Kanapé: áru kínálatának tipológiája a weben) keresőben (SERP) megjelenő címeit elemeztem.
Egyszerű módszertant alkalmaztam: a számítógépemet budapesti helyszínre állítottam és a téma keresőszavát írtam a keresőbe, nevezetesen a Google Chrome-ba. Az első három oldal találatait elemeztem, beleértve az oldalankénti tíz organikus találatot, az elvileg, potenciálisan meglévő 7 Ads hirdetést és a Google Cégem (Business) találatait.
Olyan általános jellemzők után kutattam, amelyek hozzásegíthetnek a címsorok tartalmi tipizálásához.

Ez a SEO, a keresőoptimalizálás munka során támpontokat adhat, növeli a számba jöhető megoldások mennyiségét, a választékunkat, olyan megoldásokra mutathat, amire egyébként nem gondoltunk.
Eddigi tapasztalatom alapján azt mondhatom, a címsorok általában az alábbi gondolatkör valamelyikében, vagy akár egyszerre többen határozzák meg a kínált szolgáltatást vagy árut. Elmondják:

  • mit – fogászat; kanapé
  • mely specializált területen – fogorvosi SEO; implantológia; csatorna és cső kamerázás
  • hol – fogorvos 5. kerület; Budapest; Vác
  • milyen minőségben – német szakmai tapasztalat; trendi bútorok; prémium minőség
  • kik – tapasztalt fogorvosok
  • mennyiért – kedvező árak; ingyenes kiszállás; akciós kanapé
  • milyen előnyöket ígérve – garancia; azonnali kezelések, non-stop; akár két órán belül; bontás nélkül; ággyá nyitható, ágyneműtartós
  • a teljesítményrés kiküszöbölését biztosítva mit ígérnek– fájdalommentes fogászat

Nézzünk körül még néhány áu és szolgáltatás területén, találunk-e más logikai terepet vagy az eddigiektől eltérő, hatékony megfogalmazást ugyanarra a tartalomra!

Energetikai tanúsítvány

Az Energetikai tanúsítvány, lévén kötelező ezt a dokumentumot beszerezni épületek átadásánál, adás-vételénél, számos találatot produkál a web kínálati oldalán. A Google keresőben szó szerinti fogalom keresése esetén 249.000 szóösszetételes találatot kapunk. Vagyis idézőjelek között ütjük be a keresőbe: „energetikai tanúsítvány”.

Energetikai tanúsítvány, energiatanúsítás
Energetikai tanúsítvány, energiatanúsítás – sok neve van, de csak egy a hivatalos

Tudnunk kell, hogy ennél több találat is lehetséges, mert másképpen is szokták megfogalmazni ezt a dokumentum fajtát: például csak tanúsítványt írnak, mert a szövegkörnyezet tudatja, hogy mire is kell az a tanúsítvány vagy tanúsítás. De a rövidítés is megfigyelhető: az energetikai jelző helyett energia szerepel, így: energia tanúsítvány, vagy ugyanez egybe írva.
Példa egy konkrét title sorból:
Energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány készítés olcsón

A keresés eredménye a fentebb már lajstromozott és leírt típusok mellett „újdonságként” hozza a problémafelvetés kategóriáját!
Energetikai tanúsítvány még ma – Adásvételhez, bérbeadáshoz

Ezzel a sorral azok konkrét módon történő megszólítása történik, akik adás-vételre, bérbeadásra készülnek.
Ez valódi marketing fogás: felvetjük a problémát és mindjárt megoldást is kínálunk rá, ami természetesen a mi szolgáltatásunk vagy árunk lesz.

Az energiatanúsítók találatai között az ismeretterjesztési szándék is felismerhető, amely rokon megoldása az előzőnek, bár hatékonyságát illetően vannak kétségeim, hiszen nem konkrét a megszólítottak köre.:
Energetikai tanúsítvány: Mire jó? Mikor kell csináltatni?

Autóbérlés, autókölcsönzés

Az autóbérlés, az autókölcsönzés témakörét böngészve felfigyelhetünk a green, a zöld, vagyis a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételének hangsúlyozására.
Koala Autorent – Rent green. | Autóbérlés, autókölcsönzés

Ugyancsak ebben a csoportban a könnyű rendelés, a könnyű megszerezhetőség ismérve tűnik fel:
berauto24.hu: Autóbérlés, autókölcsönzés pár kattintással

Sűrítés a címsorokban

Tovább erősödött az a véleményem, hogy azokban a témákban, amelyekben éles a verseny, általában sűrítve jelennek meg a kulcsszavak, kulcskifejezések. Erre eredetileg a duguláselhárítás szó elemzésekor ébredtem rá és írtam le.
Most újabb példát mutathatok.

Ablakok redőnnyel
Ablakok redőnnyel – erős a verseny a piacon

Ablak szóra 19.100.000 szótalálatot mutat a Google kereső, s így nem csoda, hogy itt is sűrítve kapjuk a címsorokban a kulcsszavakat.
Például:
Ablak, ajtó, redőny | Pécsi Ablak – Pécs
Cégnév, helyszín megjelölése, három tevékenységi kör = 5 tartalmi, fogalmi, információs egység.
Viszont “szállodai textil” kifejezésre mindössze 879 találatot kapunk, itt lanyhább a verseny, folyósabb, hígabb a címsorok kulcsszavas telítettsége.
Példa:
Szállodáknak – OC szállodai textil

Ám akármilyen sűrű is egy-egy területen, iparágban a versenytársak és a kulcsszavak jelenléáte, a helyi sajátosságok figyelembe vételére nagy szükség van!
***
Témába vág:

A címsor tagekről
Duguláselhárítás, dugulásmentesítés
Autóbérlés, autókölcsönzés, autószerviz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.