Keresőoptimalizálás, SEO

SEO praktikák: tartalom többszörözés szabályosan

Ikrek a SEO-ban csak odafigyeléssel születhetnek.
SEO: a tartalom többszörözése szabályosan is történhet

A képzett SEO-s, sőt a tájékozott felhasználó számára is ma már közhely: az ismétlést a Google nem kedveli. Annyira nem, hogy az ismételt szövegek miatt az ilyen tartalmú honlapokat a keresőkirály elértékteleníti, amelyek így a tulajdonos spekulációja ellenére nem előrébb, hanem hátrébb kerülnek a keresőben.
Ám léteznek olyan megoldások, amelyek mégiscsak lehetővé teszik, hogy valamely fontos tartalmunk kevés időbeli ráfordítással mégiscsak a szabályok betartása mellett jusson el minél több látogatóhoz!

Szabályos SEO megoldások

Aki nem hisz nekem abban, hogy tényleg lehet szabályosan “ikresíteni” tartalmat, az olvassa el a MOZ.com-on Liam Barnes cikkét:
How to Turn One Piece of Content into Multiple for SEO
magyarul talán így fordíthatnánk: Hogyan lehet egy tartalmat többszörössé tenni a SEO szabályai betartásával.

Képesített hadosztály

A minap Héder Sándor, országosan ismert és elismert tréner, aki a frontvonali vezetőképzésre specializálódott, vendég bejegyzéssel tisztelt meg a Bognár Stúdió által tulajdonolt és általam szerkesztett Jóljárok Magazinban.
A küldött anyaghoz egy fotót is mellékelt, amelyben az esszéjében központi gondolatot hordozó szövegrész került. Így esélyt adott arra, hogy szövegismétlés nélkül másutt is közkinccsé válhasson a gondolatmenete. Hiszen a fotón lévő szöveg a keresők számára nem olvasható. Mutatom is a szóban forgó képet:

7+1 biztos jele annak, hogy az ego kezd elhatalmasodni felettünk
A hivatkozott bejegyzés: Harc a legveszedelmesebb ellenséggel

Ismétlés a tudás anyja

A kép képiesítésére a saját praxisomból, a SEO-keresőoptimalizálás blogból, vagyis ebből, amit éppen olvas, tudok példát mutatni.
Egy korábbi bejegyzésemben a SEO tevékenység specializálódásáról osztottam meg gondolataimat, ismertetve, a Bognár Stúdió, az Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny győztese, elindult a fogorvosi SEO rögös útján. Vagyis segítséget kíván nyújtani az online marketing, ezen belül is elsősorban a fogászati keresőoptimalizálás terén eredményeket elérni akaró fogorvosi praxisok számára.
Ennek a lépésnek az indoklására ábrát is átvett jpg formátumban a specializált területtel foglalkozó honlapról, a Google Trends kimutatását, mely szerint a tavaszi mélyrepülés után újra emelkedőben a fogorvosi szolgáltatás utáni érdeklődés:

Fogorvosi praxisok iránti keresések a Googleban a Trends szerint
Példa átvett képre, innen: Fogorvosi SEO

Ha már a specializáció szóba került, most olyan példát is mutatok, amikor például Specializált honlapok címmel akár több, azonos tulajdonságú honlapra is hivatkozhatnék külön bejegyzésben, úgy ismételve, hogy az mégse annak számítson.
Képzeletbeli, a Specializált honlapok bejegyzésünk tartalmát gazdagíthatjuk a fentebb említett példákkal, hiszen mindegyiknél szóba került a specializálódás, de újakat is tehetünk melléjük. Például:

A Koala Autorent visszatérő ügyfelekre specializálódott
A Koala Autorent visszatérő ügyfelekre specializálódott

Még több megoldás – képek, hangok

A video átírásról a már hivatkozott MOZ-cikkben részletesen lehet olvasni.
De akár “hangoskodhatunk” is, vagyis a megírt bejegyzés hangfelmondással egy másik felületen új életre kelhet. Erre is létezik saját podcast példám személyes blogomban, itt:
Hangos blog: Nero ritkán sercint

De a képsorozatok is igen beszédesek lehetnek, például a Slideshare segítségével. Íme:

Kiajánlási rendszer – klónok háborúja

Az elkészített bejegyzések egy-egy részletével, kiemelt idézetével megjelenhetünk kiajánlási rendszerünk felületén is. Facebook, Twitter, Linkedin, Tumblr, YouTube – és még mennyi minden más viheti új olvasók felé gondolatainkat és velük a hírünket!

2 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Kedves László,

  Köszönöm, hogy megemlítettél írásodban.

  ……országisan ismert és elismert tréner…..

  A “7+1 biztos jele annak, hogy az ego kezd elhatalmasodni felettünk” képet említetted. Azt hiszem most el kell kezdenem figyelni az egómra, nehogy 8+1 legyen az új cím!

  Jó egészséget!
  Sanyi

 • Bognár László

  Kedves Sándor!
  Akinek olyan erős öniróniája van, mint neked, annak nem kell attól tartania, hogy 8+1 címmel lenne jó esszét, blogbejegyzést írnia.
  A hivatkozott bejegyzésed pedig nagyon erős és szerteágazó – van mit kamatoztatni belőle!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.