Keresőoptimalizálás, SEO

Az oroszok már a hálózatban vannak

Aki azt gondolta, hogy Paks 2 csupán annyit jelent, hogy az oroszok csendesen felépítenek majd egy atomerőmű blokkot a távol eső Duna-parti városban és ennyi lesz az egész, azt meg fogja lepni, a magyar interneten egyre több jel mutat arra: az oroszok nem csak a spájzban, de az internetes hálózatunkban is benne vannak!
Látható jelei vannak a kommunikációs befolyás megszerzése kísérleteinek.

Esettanulmány: SSL – vigyázat, oroszok – figyelmeztetéssel

A bama.hu egy Mediaworks Hungary Works kiadvány, amely Baranya hírportáljaként üzemel. Amikor rákeresünk https előtaggal kapjuk meg az oldalt. Ez keresőoptimalizálási szempontból is előnyt jelent, már-már gratulálnánk is a hírportálnak, hogy micsoda gondot fordít az online marketingjére.
De a https azt is jelenti a látogató számára, hogy SSL, vagyis titkosított kapcsolat létesült a számítógépe és a bama.hu szervere között, az ezen a kapcsolaton megvalósuló információs forgalom nem lehallgatható, mindennemű adatunk biztonságban van.
Ám ez az ígéret nem teljesül maradéktalanul.
A Firefoxon érkező figyelmes látogató a böngészője bal felső részén egy sárga háromszögben felkiáltójelet fedezhet fel és ha rákattint az információt jelképező i betűre, ezt a táblát kapja:

Bizonytalan a biztonság a Firefox szerint
Lám, a biztonság nem teljes körű

De az oldalon barangolva – bármilyen böngészővel is érkezzünk -, ha megfelelően jó és jól beállított védelmünk van, akkor még ijesztőbb információhoz jutunk.
Íme, a Chrome-on én ezt kapom:

ESET: elég ijesztő üzenet a biztonságot illetően
Biztonság a bányászbéka szintjén? (Kattintásra nagyobb lesz a méret)

Az üzenet önmagába véve sem megnyugtató: “Nem garantálható, hogy a csatlakoztatott szerver az, aminek látszik.”
És akkor a szemünk a Tanusítvány mögötti url-re esik, amelynek .ru kiterjesztése van, vagyis orosz.
Kattintsunk rá, ezt a friss táblát kapjuk:

Orosz tanúsítvány
A lejárt hitelesítésű anyag tulajdonosa orosz

Mire következtethetünk mindebből?
Bizonyosnak látszik, hogy nem az oldal teljességére, hanem valamelyik képre vagy más anyagra vonatkozik a “nem hiteles” megállapítás. Vajon milyen orosz eredetű anyag van a Bama.hu-n?
Egy dolgot persze biztosan állíthatunk: a Bama.hu látogatókat riaszt el, mert kinek van kedve bizonytalan biztonságú oldalakon információt cserélni!
Vajon a Mediaworks tulajdonosának, Mészáros Lőrincnek miért nincs pénze arra, hogy ne saját maga hitelesítse az oldalát (self-signed aláírás), hanem hivatalos hitelesítő céggel intézze azt?

Aki figyelmesen megnézi a bama.hu láblécét, az láthatja, hogy a Mediaworks más megyékben is (a fél országban) birtokol hírportálokat és azokban is “ránk köszönnek az oroszok”.

Az oroszok már a magyar Googleban is itt vannak

Már augusztusban felhívtam a figyelmet arra a jelenségre (Nyár, oroszok, konkurencia), hogy a keresőoptimalizálás blog keresőkifejezésre a Google keresési ajánlatai között cirill betűs ajánlatot is kapunk! Aligha Soros György lábatlankodik itt oroszul.

Kedves, ám kéretlen orosz levél az e-mailemre

Kuzma Leshakov úr az skc-agency e-mail cím mögül komoly tájékoztató levélhalmot küldött nekem orosz és angol nyelven, melynek tárgya szó szerint ez:
“International Affairs_press-release_Role of media in Russia-Europe relations reset will be discussed in Budapest”.
Kuzma Leshakov urat meg a hivatalát én nem ismerem, de ő ismeri az én e-mail címemet. Küldeménye tele van a béke és barátság gesztusaival, de nem szólít a nevemen és a címzett is ő maga. Vagyis ez egy címlistára szétküldött kör e-mail.
A küldemény nem meghívó, de olyasmi sincs benne, hogy felhasználhatom. Így csak gondolatolvasóként arra gyanakszom, hogy a konferencia, a magas rangú vendégek, a magyar résztvevők megszellőztetésével bizonyítja, hogy az orosz-magyar barátság elsőrendű, hogy Oroszország a béke és az európai kapcsolatok rendezésének híve.
A levélben persze szó sincs a Krímről, az Ukrajnában agyonlőtt kárpátaljai magyarokról, a szövetségeseink határait folyamatosan fenyegető hadmozdulatokról. Csak a baráti jobb tűnik elő a sorokból, a fojtogató bal nem!
Sajnos nem tudom, hogy széles körben publikáló bloggerként, keresőoptimalizáló szakemberként vagy a Jóljárok Magazin kiadójaként kaptam-e a levelet. Így nem tudok következtetni a “célcsoportban” elfoglalt helyemre.

A fentiek finom jelek arra vonatkozóan, hogy Paks 2 nem értelmezhető önmagában. Az oroszok értelemszerűen az információs színtéren is “felügyelni” akarják a terepet és itt ólálkodnak a számítógépeink körül. És ebben a finom megfogalmazásban úgy teszek, mintha nem tudnám, hogy az orosz titkosszolgálatok és a zsoldjukban álló hekkerek mit művelnek Amerikában és szerte Európában is!
És a saját titkosszolgálatok is képbe kerülhetnek, ha azt látják, hogy Paks és az orosz jelenlét miatt nem vagyok boldog?
Nézzünk is minderről egy videót:

P.S.
A facebook fiókomban az alábbi párbeszéd zajlik:

P.S. 2017.10.07.
Két-három naponta ismételten ránéztem az oldalra, hogy történik-e változás. A Biztonság a bányászbéka alatt képaláírású tábla néhány napja már nem tapasztalható. Jó volna hinni: elmentek az oroszok 🙂

Egy hozzászólás

  • kulmar

    a facebookon nem tudok hozzászólni, de valami reklámnak álcázott cucc ez:

    A(z) st.n.ads5-adnow.com érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ.A tanúsítvány csak a következő nevekre érvényes: n.pc2ads.ru, st-n.pc2ads.ru A tanúsítvány lejárt: 2017. július 18., kedd 8:31. Most 2017. szeptember 25., hétfő 17:05 van.Hibakód: SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN

    Pontosabban ott van a reklám az oldalon és nem is mindig jelez hibát, csak ha épp olyan fájlt tölt, ami rossz helyről jön. Amúgy az egész oldal tele van gusztustalan reklámokkal, inkább ez a baj vele, csak ide nem tudok képernyőképet tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.