Keresőoptimalizálás, SEO

Mit jelenthet az energetikai tanúsítvány avagy a rezsivel baj van

Energetikai tanúsítvány által kimutatott energia pazarlás

Az energia mérhető, az energetikai tanúsítvány is segíti
Napjainkban az energia, a víz, a gáz, a fűtőenergia is mérhető

Mérhetőek a költségek forrásai. Közöttük egyebek mellett a alapanyagok árai is.
Választási küzdelem kellett ahhoz 2018 telén-tavaszán, hogy kiderüljön: a nagy dérrel-dúrral beharangozott rezsicsökkentés bizony már rég nem tart lépést a gáz nemzetközi árának csökkenésével.
Vagyis a például a gáz fogyasztói árának ma már jóval alacsonyabbnak kellene lennie, mint amannyi. Tehát igaza volt azoknak, akik azt állították: az igazi energiatakarékosságot például az energetikai tanúsítvány által kimutatott energia pazarlással lehet elérni! Pontosabban ennek a kimutatott pazarlásnak a megszüntetésével.

Paks 2

Ugyancsak a választási küzdelem élezte ki a Paks 2 körüli vitát, hogy szükséges vagy nem is szükséges az irdatlan árú létesítmény, megéri-e egyáltalán az árát, nem elavult technológiára építjük-e Magyarország jövőjét.
Sokan vitatják létjogosultságát, az energetikai kérdéseken túl politikai megfontolások is szerepet kapnak. Nevezetesen az oroszoknak teljesen kiszolgáltatott energiaellátásra mutatnak rá.
Sajnálatos módon az egész országra kiterjedő, egységes energetikai tanúsítvány nincs, konkrét számokkal, mérési eredményekkel, árakkal és bérekkel – így egyelőre a lakosságnak azzal kell kalkulálnia, amit ismer, amit tud.

Sokan egy egyszerűsített képben látják az energetikai tanúsítvány által mért adatokat. Azt gondolják, hogy csupán azt vizsgálják, hol szökik ki a hőenergia.
Pedig az élet olyan távolinak tetsző dolgai is figyelmet érdemelnének, mint mondjuk a SEO tevékenység.
Ehhez például nagyobb kapacitású számítógép szükséges, nem mindegy, mennyi az energia felhasználása. A helyiséget, az irodát vagy a home office-t hűteni kell, mert az irodai gépek (számítógép, nyomtató, telefon, fax) hőt is termelnek. Biztosítani kell a szellőzést is. Hűtés, fűtés, víz, gáz, elektromosság – viszik az energiát.

Energia fajták

Akinek megéri, az napenergiára tér át, akinek az a kellemesebb, az árammal fűt, a bérlakások, a paneltömbök pedig nagyrészt a központi fűtés előnyeit élvezik vagy annak vannak kiszolgáltatva – ahogy tetszik.
Persze a fagyoskodó családokra, a fatüzelésű sufnikra is gondolnunk kell, bár ilyen helyeken nem szoktak energetikai tanúsítványt kérni, de ha kérnének, az energetikai tanúsítványhoz szükséges  bemérést végző szakember elsírná magát.
Mindenesetre ha a rezsi követi a világpiaci árakat, akkor egy optimális, egészségesebb energia felhasználás lesz jellemző az országra. És akkor érdemes lesz tudni, hogy a kérdéskörben átfogó információt itt nyerhetünk: energetikai tanúsítvány
***
Korábban az energetikai tanúsítványról a blogban:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.