Keresőoptimalizálás, SEO

Jól nézünk ki – kanapés példa a menü felépítésére

Így fest egy bútoros honlap kanapé menüje

Bútor oldalon kanapé kínálat
Van választék kanapéból

Példa honlapunk az ABútor Outlet Bútoráruházé. A honlapon belül most a Kanapé menüpontot mutatjuk, mert a Google Search Console új verziója itt jelzett egy hibát a mobilos megjelenésben, holott ez egy mobilbarát honlap (responziv).
Most akkor hirtelen három dologról is beszélnünk kell, három fogalom vár tisztázásra:

  1. Az ABútor Outlet nevében az outlet magyarázata: hibátlan, korszerű, teljes értékű, ám éppen kifutó termékekhez juthatunk itt hozzá. Az outlet áruházak marketing értelemben vett versenyelőnye – akár csak a most tárgyalté -a piacon az alacsony árban érvényesül. Gondoljunk csak bele, ha mondjuk egy magán rendelő várójába akarunk kanapékat vásárolni, a leülő, szolgáltatásra várók vajon a friss katalógusból ellenőrzik-e, hogy az éppen aznap piacra dobott, éppen ezért kemény áron kínált ülőgarnitúrán ülnek-e, avagy negyed évvel ezelőtti, fele annyiért vásárolton. Na, ugye.
  2. A Search Console a Google szolgáltatása, a webmestereknek, SEO szakembereknek nyújt segítséget azzal, hogy sok szálon megmutatja a honlap eredményeit, helyzetét és kimutatja a honlap hibáit is. (Életből vett példát láthatunk majd lejjebb, a szóban forgó honlappal kapcsolatban.)
    A Google Search Console éppen most frissül, új megjelenéssel, új szolgáltatásokkal rukkol elő.
  3. A mobilon történő megjelenés egyre fontosabb, mivel a weben böngésző embereknek nem egy esetben nagyobb hányada keres az interneten a mobiltelefonján, mintsem asztali gépen!

Nézzük a kanapés példát!

A frissülő Search Console arra figyelmeztet, hogy az egyik kanapé a katalógus honlapon nem jól jelenik, ha mobil eszközön keresünk rá.
Erre magunktól nem biztos, hogy rájönnénk, mert a honlap asztali gépen nem mutat hibát. Íme:

Kanapés példa: Kanapé képe asztali gép monitorján
Kanapé megjelenítés asztali gép monitorján

És most jön az igazi “kunszt”, a Search Console új változatán megnézhetjük, hogy tényleg gond van-e a megjelenéssel, esetleg sikertelenül javítottunk avagy már kiküszöböltük a hibát. Nézzük is a mobilbarát teszt mit mutat:

Mobilbarát teszt látványa
Mobilbarát teszt eredménye

Lám, megnyugodhatunk, a teszt eredménye megnyugtató. Immár jelezhetjük is a Search Console új verzióján át a Googlenak, a hibát javítottuk, mert értünk az online marketinghez, mi ilyen ügyes srácok vagyunk 🙂

Találj rá a kanapédra

A huszonegyedik század embere, ha valamilyen árut keres – a példánkban ez kanapé lesz – nem fogja végig járni, esetleg papírra nyomtatott térkép segítségével a budapesti bútor üzleteket. Hanem annak rendje-módja szerint előkapja a mobilját – amit leginkább és jellemzően iOS vagy Android hajt meg – és annak keresőjébe szépen beüti: kanapé!

Persze tévedhetek is, egy kisebbség az asztali monitorja előtt fog helyet foglalni, vagy – ha már bútorról van szó – a régi kanapéján foglal helyet (esetleg fotelben) – és asztali számítógép valóságos, illetve tablet virtuális billentyűzetébe gépeli: kanapé!
Persze még mindig tévedhetek, hiszen hokedliről, zongoraszékről, egyszerű székről vagy más ülőgarnitúráról, esetleg franciaágyról is elővezethetőek ezek a műveletek.

A lényeg abban van, hogy az interneten kereső ember a Google-jében megtalálja a számára fontos kanapét.

Online marketing, SEO feladatok

Mindez a szóban forgó bútordarab kereskedője számára fontos online marketing feladatokat jelent, ha szeretné, hogy az ő portékája kerüljön a potenciális vásárló szeme elé a keresőben. Ezt a keresőoptimalizálás kulcsszóval is jellemezhetjük.

A kereskedő választhat, vagy akár kombinációban is gondolkozhat, hogy a Google által kínált lehetőségek közül mit szeretne kitölteni.

A Google keresőtáblája elvileg, potenciálisan és maximális kiterjedésben így épül fel:

  • 4 AdWords hirdetés (új nevén Google ADS)
  • 1 térképes – helyi találatsor – 3 hellyel
  • 10 organikus találat
  • 3 AdWords hirdetés

Ahhoz, hogy ezek bármelyike megvalósuljon nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Ezekről bő felvilágosítást nyerhetünk itt: A keresőoptimalizálás, a SEO alapjai.
Mi most egyetlen elemet ragadjunk ki: a termékismertetés hosszát.

Nagyon sok webshop és katalógusoldal elintéz egy-egy bútordarabot annyival: széle-hossza-súlya-színe-anyaga-ára és slussz.
Akik ezt teszik, nem gondolnak arra, hogy a termék eladását egy szöveg alapú keresőben próbálják megoldani, ahol a szöveg mennyiségének igenis van szerepe!
És ehhez társul egy általános marketing megközelítés is: érdemes a vásárlót meggyőzni az előnyökkel. És ehhez is kell némi szöveg, mármint a meggyőzéshez.

De nézzünk is egy példát, mondjuk az ABútor Outlet Bútoráruház honlapjának kínálatából.

A Pluto sarokkanapé ismertetőjében ilyen sorokat találunk:

Rugós ülőfelületű kényelmes bútor! A bútor nem hétköznapi megjelenésű, hiszen a kárpitkombinációval készült. A mellék szövet mint díszítő elem jelenik meg a bútor korpuszán illetve díszpárnáin, így hagyva maga mögött az elavult trendeket.

MOST AKCIÓS ÁRON: 164.000.-Ft-tól viheti haza raktárunkból A PLUTO SAROKKANAPÉT! 

Ülésmélysége: 73 cm
Ülésmagassága: 42 cm
Karfa magassága: 48 cm
Háttámla magassága: 80 cm
Fekvőfelülete: 120 cm x 220 cm

Lám, már a számokat, méreteket is megelőzi egy kis marketing utalás: nem hétköznapi! De a java csak most jön:

Steppelt ülőfelülete örök divat. Trendi megjelenése mellett pedig biztosítja, hogy a választott kárpit hosszú – hosszú évek alatt sem fog megnyúlni!

Igen! Követendő példa. A terméket nem csak a méreteivel, az árával és más számokkal jellemezhetjük, hanem trendiségével, a szokványostól eltérő megoldásaival is. Vagyis jól meggondolt marketinges szöveggel!
Hogy én még nem álltam volna meg, már ami a szöveg terjedelmét illeti, azt csakis a SEO által belém sulykolt ismeretanyag íratja le velem 🙂

Az ABútor Outlet Bútoráruház honlapja: 

Kanapé

Másutt az ABútor Outlet-ről:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.