Keresőoptimalizálás, SEO

Visszafogott autóreklámok

Valamiben minden autó jó!

Az előző bejegyzésben a horgászcikkek piacára pillantottunk és azt tapasztaltuk, hogy számos termék esetében túlhajtott, hihetetlen és hiteltelen reklámszövegeket nyomtak az arcunkba. > A horgászcikkek piacán elszabadult a marketing.
Most volt szerencsém körbenézni néhány autókereskedőnél, vajon ennek az üzletágnak a reklámjaiban, a kereskedésekben is ugyanolyan, a mértékletességet nem ismerő tendencia érvényesül-e, mint a horgászcikkek esetében.

Próbálja ki az új típust
Új, tegye próbára – mondja a FIAT-kereskedő! Azért a zseniális jelző még némi igazolásra szorulhat.

Az autókereskedés fontos eladói tér

Az átlagos vásárló interneten tájékozódik, esetleg televíziós reklám vagy más marketingkommunikáció emeli ki a foteljéből és felkeresi a kereskedést. Amit itt fog tapasztalni, az komolyan fogja befolyásolni vételi szándékát. Éppen ezért fontos, hogy ne csak szóbeli üzeneteket (rábeszélést kapjon), hanem egyéb üzeneteket, érveket is.
Másfelől a próbára felkészített autók a próbautak során várost bejáró, mozgó reklámobjektumként is funkcionálnak. Ezért aztán az autók általában hordoznak is valamilyen kiemelt, többnyire emlékeztető üzenetet illetve felszólítást a kipróbálásukra.

Azt tapasztaltam, hogy a kereskedések meglehetősen visszafogott módon, mondhatnám a klasszikusok – David Ogilvy, Philip Kotler, Otto Schwab – nyomdokain haladnak. A régi, bevált, egyszerű “reklám varázsszavak”, mint az új, a gyors, az első rendre előfordulnak.
Az újdonság említésével például az imént említett O. Schwab magyarul is megjelent könyvéből – Hogyan írjunk jó reklámszöveget – konkrétan tudjuk, hogy 75%-kal emeli meg az érdeklődést.

Az új varázsszóval reklámoznak.
Ez a Mini autó is az “új” varázsszóval indítja be a vásárlási kedvünk

Mit vacakolsz, vigyél haza!

A kereskedelemben ma már megszokott a próbáljon ki, vigyen haza és hasonló típusú felszólítás. Ezzel a reklámfogással is számos autómárka, autókereskedés él. Íme mutatok is két példát:

Felszólítások: vezess, hajts!
Felszólítások próbára: Vezess! – mondja az Opel, Hajts most – üzeni a kis Toyota.

Persze találkozunk rafináltabb, rejtettebb eljárásokkal is: a nevemben nyilatkozik a felirat, s ezzel ráhangol a hibrid autó vásárlására. Mert ugye ha szeretem, akkor nyilván akarom is!

A nevemben nyilatkoznak: Szeretem a Hybrid autót!
A nevünkben nyilatkoznak: Szeretem a Hybrid autót!

Ám a szerénységnek is vannak határai a marketingkommunikációban. A Toyota hátsó szélvédőjére ragasztott matrica szerint a Toyota a világelső márka. Biztos ez? Miben első?
Az elsőség, a bajnok titulus, a győztes, a rekorder és a hasonló kifejezések jelentős versenyelőnyt jelenthetnek, mert növelik a termék, a szolgáltatás értékét, a bizalmat. Ha valaki valamiben első, bolond, ha ezt nem kommunikálja. Ám a hitelességet csak az növeli, ha konkrétan megmondjuk miben.

Kis kitérőként
A Bognár Stúdió az Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny győztese. Ezt fél évig tartó versenyben értem el, s ennek következményeként ügyfelek bizalmát nyertem el. Akiknek persze munkával, eredményekkel kellett újra és újra bizonyítanom. Vagyis tapasztalatból tudom, mennyit érhet egy első helyezés a szolgáltatásban.

Világelsőnek mondja magát a Toyota.
Nem minden matrica szerény: itt a világelső. De miben?

Autóbérlés, autókölcsönzés – konkrét előnyök

Végül az autókereskedelem rokon szakmájára is kipillanthatunk. Ha ránézünk például a Koala Autorent honlapjára itt is konkrét érvekre, forintokra, kilométerekre bukkanunk, nem üres szövegekre. Lássuk is a példát:

Autobérlés a Koala Autorent szövegében konkrét előnyökkel.
A Koala Autorent is konkrét előnyöket ígér

Valamiben minden autó jó – kezdtük eképpen a bejegyzést. Ám, hogy mi az a jó, azt a potenciális vásárlónak érdemes elmondani. És az autókereskedők, autókölcsönzők lám, el is mondják – általában túlzó megnyilvánulások nélkül.
Ha ennek okait kutatjuk, akkor megtudhatjuk a megkérdezett márkakereskedőktől, hogy a kommunikációjuk felülről, a központokból vezérelt, így kizárt a túl lelkes, ámde kevéssé marketingtudatos helyi erők balfogása.
Másfelől pedig a gépjárműkereskedelem van olyan tőkeerős iparág, hogy a marketing megoldásait profikra bízza. Nem ezen spórolnak, mert nem ezen akarják elbukni az üzletet!

***

Kapcsolódó bejegyzések:

A szövegírás. A szöveg logikája, hatékonysága

Autóbérlés, autókölcsönzés, autószerviz

A szomszéd autója mindig zöldebb

Autóvásárlás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.