Keresőoptimalizálás, SEO

Visszacsatolás: seo spam

A spam-et ne egy önjelölt “Google Jakab” határozza meg

A valóság néha cudarul megbüntet minket, ha indulat vezeti az ujjunk a klaviatúrán. A minap egy kedves blogger szörnyű bűnömként írta le a blogjában, hogy a Keresőoptimalizálás a Hotel Pécs kifejezésre c. bejegyzésem “bement” a Google első húsz találata közé (a Hotel Pécs kifejezésre), s így spam találattal (nem a keresőkifejezéshez illő találattal) terhelem az Internetet. Nos, közben egy szemét elleni bejegyzés is szemét lett, még meg is előzött a bejegyzés!
Hiába na, igaza van Szipeternek: egy erős blog egyetlen bejegyzése is okozhat nem várt eredményt. Mondhatnánk, olyan az, mint a Toldiban a malomkő: ki tudja hol áll meg?!

Upgrade: tényrögzítések, elnevezések

1) A több adatbázisban szereplés következményeként az a helyzet állhat elő, hogy egy szálloda 6 helyet foglal el az első 20-ból. (Pl. Hotel Harkány beütésre). Ez lényegét tekintve ugyanolyan jelenség, mint az osztagtámadás. Csak itt pénzért történik mindez, nem úgy, mint a blogvilágban. (Elegáns típusú osztagtámadás?)

2) Arra a jelenségre is elnevezést kell majd kitalálni, amikor az adatbázisok idegen települések szállodáit viszik – az adott település nevének beütésére – az adott helység hoteljei elé! (Bázis szemét?)

3) Átlagban 1000 képernyőn kell megjelennie egy szöveges hirdetésnek (AdWords hirdetés) ahhoz, hogy egyszer rákattintsanak. Mégsem mondjuk, hogy ez az Internet szükségtelen leterhelése, pedig itt 99,9%-os a “fölös” megjelenés. (Ám ha nevet kell adnunk neki, legyen ez – visszatükrözve az elegáns milliárdokat, amely erre a piaci szegmensre jellemző – cilinderes vagy frakkos spam.)

4) Ezer kattintás szöveges hirdetésre nagyjából 23 ezer forintba kerül (a reklámügynökségnek kifizetendő díj nélkül). Ebből nem lehet arra a következtetésre jutni, hogy nem érdemes a honlapot optimalizálni! Ugyanis annak nem fix ára van, szájttól, megrendelőtől, a megrendelő versenytársainak keresőkben elfoglalt poziciójától stb. függ. Tehát többször (több kampány x ) 23 ezer forint nem lesz egy képletben több vagy kevesebb mint X forint, amely általánosan nem meghatározható.
Továbbá:
a) elemezni kell, hogy a látogatók megoszlására a kampány milyen hatással lesz (keresőkből érkezők – visszatérők – direkt kattintók; realizált megrendelők).
b) ami egy multinacionális cégnek “bagó” pénz, az egy kicsiny szállodának vagyon. Egyebek mellett ezért nem lehet ugyanazt a receptúrát adni minden piaci szereplőnek. (V.ö. pl. Trout-Ries a piacvezető ill. a gerillacégekről leírt jellemzését). Ezért egy olyan számsor, amely a piac “birtoklásának” százalékát adja meg területi alapon – nem jelent túl sokat, önmagában nem értelmezhető.
c) a szöveges hirdetések árusítói promóciós anyagaikban feltüntetik, hány linket kap az ügyfél. Arról nem beszélnek, hogy a link vajon “nofollow”-e. Ha igen, meg kéne mondani, hogy az adott link “csupán” út, de nem erő.
Viszont ha nincs a linken megkötés, akkor ez is linkárúsítás-e, amelyet a Google “büntet”?

Eszközök, módszerek egymással harmóniában

Az az igazság, hogy harmóniában és konkrétan kell gondolkozni. Nem egymás ellenében kell szerepeltetni a különböző eszközöket, hanem az eleve optimalizált honlapra kell (ha és amikor szükséges) a mixet kiválasztani.
A jól optimalizált honlap ugyanis folyamatosan biztosítja a keresőkből érkező találatokat, a potenciális ügyfelek “önkéntes” , a kínált termékre orientált és ingyenes megjelenését.

Végezetül: a lovaskocsit azért nevezik lovasnak, mert ló húzza. Ha szamár húzná, akkor másképp neveznék!

5 hozzászólás

 • Ernő

  SEO SPAM. Szép kifejezés, de véleményem szerint ezek többségéről nem tehetünk! A mi célünk az, hogy releváns látogatókat hozzunk a weboldalra, de sajnos eközben a weboldal az összes rajta lévő szóra erős lesz. (főleg a blogok)

  Sajnos én is többször tapasztaltam, hogy olyan szavakra első helyen vannak oldalaim, amelyre nem szeretném, hogy ott legyen, de ettől még nem fogok a kardomba dőlni, hogy SPAM-elek 🙂
  Az egyik webáruházban forgalmazunk menyét elleni sparyt, hogy a menyét ne rágja szét a kocsi gumi csöveit, arról nem tehetek, hogy az első lapon jövünk fel a menyét szóra.
  Nem érzem magam hibásnak, menyét szóra a bounce rate 90% fölött van, kedves Google kérlek ezt vedd figyelembe! Nem vagyunk relevánsak erre a szóra, és nem is akarunk ott lenni rá.

  Helyette mondanék pár szót, amire viszont job helyet szeretnénk :))

  Mindenbe mindig bele lehet kötni, de ép ésszel ez az a téma, amibe nem érdemes, mert mindenkinek a lapja feljön olyan szavakra, amelyre nem szeretne, de ezzel nem tudunk mit tenni.

 • Bognár László

  Kedves Ernő!
  Megegyeznek a tapasztalataink!
  Sokat kísérleteztem azzal, hogy egyes szavakat, kifejezéseket miként lehet élre vinni – a nem szokványos módokon. Még talán nyoma is van a különböző szolgáltatóknál elhelyezett blogjaimban, hogy kísérleti szekvenciákat küldtem a netre, szépen megsorszámozva.
  De az összes kísérlet eredményét übereli az a tény, amit tulajdonképpen a bulvár újságírástól vesz át a net. Bizonyos kifejezéseket HÍRESSÉGEK nevével, DIVATSZAVAKKAL párosítva érhető el “eredmény” – miképpen a bulvárlapokat is így adják el!
  Tehát megérhetjük, hogy két Győzike szó közé téve egy kifejezést – parádés “eredményt” kapunk! (Ezt éppen most mérem másutt.)
  Írtam már arról, hogy olykor ELLENSÚLYOZNI kell egy-egy bejegyzést.
  Amikor olyasvalakiről írok, akit NEM AKAROK egyetlen blogbejegyzéssel megelőzni a Google-ban, akkor máshonnan is adok linket a weblapjára!!!

 • Bognár László

  PS
  Nos, megkerestem közben az egykori kisérlet darabjait: ha “Linkfelhő kisérlet”-et ütök a Googleba szépen előjönnek még ma is.
  Nagyjából ilyen a sorrend most:
  blogpecs.blog.hu – 4. szekv.
  ellobo.blog.hu – 3. szekv.
  ellobo.freeblog.hu – 5. szekv.
  ellobo.nolblog.hu – 2. szekv.
  ez a blog – 1. szekv.
  stb.
  Érdemes lesz újra elemeznem, hiszen február óta elegendő idő múlt el.

 • Gál Kristóf

  “Átlagban 1000 képernyőn kell megjelennie egy szöveges hirdetésnek (AdWords hirdetés) ahhoz, hogy egyszer rákattintsanak.”

  Ez csak nagyon gyenge, vagy nagyon rosszul célzott Adwords kampányok esetében lehet így. Saját kampányainkban 1 – 10% közötti az átlagos átkattintási arány, de van ennél jobb is! Tehát szerintem az átlagos arány (beleértve a rossz kampányokat is) egy nagyságrenddel jobb lehet.

  Amúgy ha az Adwords-öt besorolod a spam kategóriába, akkor gyakorlatilag minden reklámot be lehetne sorolni oda…

  Egyébként magát a PPC hirdetési formát nem elsősorban a SEO alternatívájaként (vagy “ellenségeként”) érdemes értelmezni, hanem egy olyan lehetőségként, ami kiegészíti azt. Lásd pl. szezonális hirdetések beindítása / leállítása, ezt SEO-val nehéz/lehetetlen kivitelezni, vagy nehezen/nem optimalizálható honlapok hirdetése: pl. full flash honlapoké.

 • Bognár László

  Kedves Kristóf!
  100%-ban egyetértek veled!
  (Az Adwords-öt nem sorolom a spam kategóriába – csupán azért említettem így, mert rá akartam mutatni arra a tényre, hogy olykor csak hozzáállás kérdése, hogy valamit negatív elnevezéssel illessünk.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.