Keresőoptimalizálás, SEO

SEO: megjött Piszkos Fred, a kapitány

A Google új SEO algoritmusát Fred-nek hívják

Fred a Google új SEO algoritmusának a neve.
Fred órája avagy ütött a SEO órád?

Március hetedikén a SEO világ egy jelentős része nem várt hírre ébredt: kikötött Piszkos Fred, a kapitány! A Rejtő-regényben piszkos körme, elhanyagolt külseje van Fülig Jimmy barátjának, az online marketing, a SEO tengerén viszont egy elegáns kaliforniai sorhajókapitány érkezett hozzánk.
Pontosabban – saját megfigyelésem szerint – Magyarországra két nap késéssel érkezett meg, és ekkor rakott rendet a hazai kikötői kocsmákban.

Fred nyomán vagy nem történt semmi a honlapok elhelyezkedésével a SERP, vagyis a keresőtábla füstös, borszagú homályában, vagy néhány elcsattanó pofon kíséretében az elhelyezkedés megváltozott és a padló irányába mozdult el.

Íme, egy eleven kép egy Search Console fiókból, amelynél jól látszik, hogy a helyezés miként roggyant meg Fred ökle alatt:

Esés a Google SERP-ben
Így esett a nagy eset a Google keresőtábláján

Akik a Google Analyticset tanulmányozták, azok hasonló ábrát találhattak a látogatószámot illetően – hiszen ki megy be egy olyan kricsmibe, ahol verekedés zajlik?!

A visszaesés típusai

A most látott tábláról leolvashatjuk, hogy a zuhanás után sem sikerült a szóban forgó honlapnak talpra állnia.
Ám láttunk olyan esetet is, amikor a honlap Fred fülese után önmagától, tehát bármilyen pánik belenyúlás nélkül visszamászott eredeti helyére. Íme a példa:

Visszatérés a Googleban az eredeti helyre
A nagy visszatérés

Persze a SEO fórumain, nemzetközileg ismert és nem ismert blogjain, fórumain és a hazai pályán egyaránt elindultak a találgatások, vajon mi lehet az algoritmus tartalma, mit büntet és mit nem.
Voltak akik a fekete kalapos linkelés megtorlását feltételezték, megint mások a túlzott reklámozásban látták az okokat, megint mások a gyenge tartalomra tippeltek és tippelnek. A Search Engine Landon például Barry Schwartz nagyjából úgy fogalmaz: ahol fontosabb volt a bevétel, mint a látogató – ott büntetett Fred. (http://searchengineland.com/googles-fred-update-hit-low-value-content-sites-aimed-revenue-helping-users-271165)

Miben más Fred, mint a többi neves algoritmus frissítés?

Jómagam azt tapasztalom – de erről másoknál nem olvastam árva sort sem -, hogy Fred nem általánosan bünteti a honlapot, nem teljes egészében nyomja vissza mondjuk a tizenötödik helyről a századikra, hanem egyes kulcsszóval ezt megteszi, más kulcsszóra viszont a helyén hagyja a honlapot a keresőtáblán! Ráadásul az ugyanazon oldalt jellemző kulcsszavakról van szó. Vagyis a visszasorolás nem domain- és nem url alapú – hanem kulcsszóra vonatkozó.
És ez nagyon is új jelenség, ez a szelektív kulcsszó büntetés, vagy minek nevezzem.
Megjegyzendő, hogy egy-két fontos kulcsszóra a találatok elveszítése bizony nagyon jelentős látogatószám esést eredményezhet és eredményez is.
Persze arról még nincs, nem is lehet tapasztalatunk, hogy ez a Fred-füles meddig hagy nyomot a honlap-arcokon. Egy hónap? Három? Vagy egy év? Esetleg örökre megmarad a pofon helye?
Ebből a szelektív kulcsszó büntetésből az is következik, hogy nem elegendő az Analyticsben az össz látogatószámra vagy a Search Console-ban a honlap teljességére vonatkozó elhelyezkedésre pillantani. A differenciált eredményhez kulcsszavanként kell lehajolnunk.

Egy hozzászólás

  • Héder Sándor

    Kíváncsi lennék a google-sek mennyire élvezik azt, hogy az egész világ aszerint ugrál, ahogy ők fütyülnek. Egykét SEO-s blogger fel fog háborodni, de a téma nem fog bekerülni egy TV híradóba sem, nem kerül föl a címlapokra sem! A világuralomra törő politikusok kiabálnak, hadsereget gyűjtenek, a google meg szép csendben algoritmusokat ír. Ez ám az új paradigma!
    A nagy Góliátok mellett meg fognak jelenni a kicsi, de ravasz Dávidok is, persze az is lehet, hogy a Google története olyan mese, amit eddig még nem hallottunk.
    Nem irigylem magunkat Barátom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.