Keresőoptimalizálás, SEO

SEO: hol élsz te?

Keress! – mondja Battelle

A pécsieknek oda kell írniok: Pécs
SEO: a pécsieknek oda kell írniok – Pécs

A SEO (Search Engine Optimization), magyarán a keresőoptimalizálás sokféle értelmezéssel felruházható. Aki például kezébe veszi John Battelle keresést felrajzoló alapművét – Keress! (HVG könyvek, 2006) – és számítástechnikai értelemben vett sorokat, titkos Google algoritmusok képletét, html és php programsorokat, scriptek garmadáját feltételezi, az megdöbbenve tapasztalhatja: ilyesmiről árva sort nem talál a könyvben.
Viszont találkozni fog a kulturális antropológia, a marketing, a matematikai gráfok és más varázslatos fogalmak garmadájával. Ebből is nyilvánvalóvá válik: az internetes keresés, s az annak részterületeként felfogott SEO igazából nem számítástechnikai képződmény, vagy ha az, hát teljesen át van itatva más tudományokkal, beleértve a fent említetteken túl például a nyelvészetet és a pszichológiát is.

Mindebből következően korántsem olyan megdöbbentő a SEO-val összepárosított kérdés: hol élsz te?
Ugyanis a kérdésre adott válasz nagyon sok mindent meghatároz a keresőoptimalizálás során.

“A Kelsey Group szerint a keresések 25%-a helyi jellegű, és ezek többsége kereskedelmi jellegű (fogorvost, éttermet, vízvezeték-szerelőt keresnek.)”
John Battelle, im.; 31.old.

A keresőkben való előkelőbb hely megszerzése, a SEO-munka megrendelése persze más súllyal bír egy kisvárosban, mint egy világvárosban, és még ennél is nagyobb jelentőségű országos vagy globális méretekben.

(Gondoljunk csak bele: például a duguláselhárításban dolgozó vállalkozók egészen más nagyságrendű bevételt remélhetnek egy átlagos napon a magyar fővárosban, mint vidéken. Ugrásszerű, összehasonlíthatatlan a változás nagyságrendje, mások lesznek a mértékek, “a mennyiség minőségbe csap át”.
Jómagam néhány évvel ezelőtt meglepve tapasztaltam , hogy egy-egy különös, ámde tőkeerős iparág szolgálatában, mint teszem azt a duguláselhárítás, a SEO milyen erőket vonultatott föl Budapesten – akár nemzetközi versenyt is hirdethettek volna.)

Középpontban a piaci verseny

Tehát a hely, ahol élsz, pontosabban ahol a munka jelentkezik, a piaci verseny nagyságrendjéből, intenzitásából következően eleve meghatároz számtalan tényezőt, mind a munkában, mind annak díjazásában. (Sőt jelzem, a munka körülményeiben is: sovány pénzek körül a SEO-st aligha fogják fenyegetni, de kicsit más lesz a helyzet, ha mondjuk az autószervizelés, az autóalkatrész ellátás területére lép.)

Persze nem ez a lényeg, nem ez az izgalmas témánk szempontjából, hanem azok az értelmezések, jelentéstartalmak, amelyekben a különböző helyek, tájegységek, városok, községek megjelennek.
Magyarországon a budapesti lakos, amikor mondjuk fogorvost keres, beüti a Google keresőbe a fogászat szót, vagy a fogorvosi rendelő kifejezést, mert abból a feltételezésből indul ki, hogy a találatok budapestiek lesznek!
Tehát Budapest fogalma magába szívja az egész országot, minden, ami fontos, csakis budapesti lehet.

A pécsi, a győri, a miskolci, a debreceni polgár már más típusú keresést képvisel: ő, a kisebb piac által hordozott hátrányból – mondjuk inkább úgy, sajátosságból – következően kénytelen a városa nevét is “mellétűzni” a keresett kulcsszóhoz, kulcskifejezéshez, ha a keresésének tartalma – márpedig az összes keresés 25%-a ilyen – helyi jellegű.

Magyar sajátosság, hogy nekünk nincs regionális tudatunk

Senki sem mondja azt, hogy ő dél-dunántúli. Pécsi vagy baranyai esetleg, de Dél-Dunántúlt senki sem mond.
Mint ahogyan a “mesterséges” helymegjelöléseket sem használjuk a közbeszéd és így a keresés során. Ki tudná azt megmondani, hogy ő hányas számú országgyűlési választókörzetben lakik. Tehát az ilyen típusú helymegjelölésekkel sem érdemes a keresőoptimalizálás során  “operálnunk”, hiába lenne az természetes a megrendelő bürokratának.

Aki a fentiek figyelembevétele nélkül kezd el Magyarországon “keresőoptimalizálni”, azt kemény meglepetések érhetik!

De azt is, aki “kifelé” akar kommunikálni. Budapest mindent visz, vagyis a főváros neve helyettesíteni képes az ország nevét, német nyelvterületen esetleg még a Balaton bír jelentőséggel, és az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es cím miatt Pécs lehet még “valami”. Talán…
Mindenesetre a keresőknek sem a keresleti, sem a kínálati oldalán ez utóbbi jelei nem jelentkeznek. Íme, egy városi sorrend a Google.hu alól ( a városnévre kapott szótalálatok száma elsőként, mint a kínálati oldal; a globális keresések száma a Google AdWords kulcsszókereső eszköze szerint, mint a keresleti oldal, másodikként):

Budapest – 54.500.000; 6.120.000
Debrecen – 8.060.000; 1.000.000
Szeged – 7.620.000; 823.000
Győr – 7.740.000; 550.000
Pécs – 6.810.000; 673.000
Miskolc – 6.350.000; 673.000 (nem tévedés a találati azonoság Péccsel)
2009. június 30-i adatok

És most jöjjön még egy titok a hol élsz te témaköréből: biztos vagyok benne, ha városod nincs a listán – KERESNI fogod!

***
Frissítés 2020.07.12
Ma már a Google előnyben részesíti a helyben született találatokat, tehát vidéken sem törvényszerű az adott város nevét beütni. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy nagyon erős budapesti oldalak “beférkőznek” a találatok közé.
A probléma részbeni kiküszöbölésére újabb marketing “versenypálya” nyílt, a Helyi találatok (Google My Business).

Kapcsolódó írások: