Keresőoptimalizálás, SEO

Mennyibe kerül egy blogbejegyzés?

A blogbejegyzések ára

szövegírás klaviatúrán

Egyre másra kapom a jobbnál-jobb ajánlatokat. Még meg sem száradt a bit és a bájt az online marketing extravagáns szatelit-blogom bejegyzésén (Ingyenes ajánlat pénzért c.), máris csoda e-mail érkezett, komplett árlistával.
A gördülékeny stílben elővezetett ajánlat egyik – blogger számára mindenképp legfontosabb kitétele: a blogbejegyzés írásának darabja 15.000-20.000 Ft.
A’szem, nagy mákom van, hogy nem kérek magamtól pénzt a bejegyzéseimért, hiszen elég termékenyen szórom a blogpostokat. Persze, azért isteni volna meggazdagodnom – önmagamon.
Na, bocs, megyek is, írok magamnak egy kézpénzes számlát, 25.000 + Áfáról – ezért a bejegyzésért. Ne má’, hogy olcsójánosnak nézzen valaki! 🙂

Frissítés, 2018.10.14.

A fenti bejegyzés 8 évvel ezelőtt született, s kiérzem belőle a többfelé ágazó iróniát.
De most maradjunk csak annál a vonulatnál, hogy a blogbejegyzés írására ajánlkozó kért összege, az akkori, erősebb forint árnyékában, finoman szólva is egy nagyon erős online marketing kiadást eredményezett volna.
Ám ennél nagyobb baj, hogy szakmai cikk esetében vajon tudott-e volna az ajánlkozó jobb, érdekesebb, valóságosabb, hitelesebb cikkeket írni, mint a szakmában lévő potenciális megrendelő. Mert ha igen, akkor hosszú távon bajok lesznek a minőséggel, amikor elfogy a pénz a rendszeres publikálás finanszírozására.
Ha pedig a megvásárolt írások csapnivalóak a hitelesség, a szakmaiság szempontjából, akkor pedig a blog, a honlap keresőkben és az olvasók fejében elfoglat helye bánja.

Külföldön ilyenek az árak

Olvasom a reddit.com-on az egyik vitaindító cikket (Outsourcing the content part to Fiverr writers – bad practice?) amelyből kiderül, hogy napjainkban mennyit kérnek külföldön egy alapos írásért. Magyarra fordítva nagyjából ezt olvashatjuk:

<8 oldal, 400 dollár/hónap. Ha jól tudom, egy jó minőségű cikk (természetesen a szavak számától függően) legalább 100 dollárba kerül.

A vitából én azt hámozom ki, hogy ezért a pénzért körülbelül 1000 szót íratnak.

Lehet, külföldre kéne mennem blogszöveg írónak…

***

A szövegírásról ebben a blogban:
A szövegírás. A szöveg logikája, hatékonysága

5 hozzászólás

 • Lux Erik

  Ugyan! Örvendjünk. Emelkedik a blogolás presztízse! Ha valaki üzletet érez abban, hogy 15-20 rongyért bárki olyan lehet, mint aki képes 15-20 (viszonylag) értelmes mondatot leírni és elektronikus formában közzétenni, akkor inkább előbb, mint utóbb ez így is lesz. Nemcsak befektetés nélkül tartozunk akkor egy olyan elithez, amilyenhez más csak pénzért, de akár be is szállhatunk az üzletbe! A bejegyzés írója is, eddigi kommentelői is több blogot is működtetnek.
  Micsoda pazarlás! Nemcsak disznók elé, de ingyen szórják a gyöngyeiket, miközben jól megélhetnének belőle. A kész blogok értéke remélem magasabb lesz.

 • Bognár László

  Hogy a kész blog ára mennyi, azt nem tudom, viszont arról már hallottam, hogy komplett blogot is árusítanak, ha az előkelő helyen van a keresőkben valamilyen kulcsszóra.
  Tehát eladó az egész világ, beleértve a cyberteret is!

  A blogírás és bevétel kérdése eléggé összetett probléma, de abban igazad van Erik, hogy ahol befektetett munka révén érték születik, ott nem normális dolog annak ingyenes elajándékozása. Ez számos okból így van, de a mostani piac ilyen.
  Én már a hirdetések feltöltésével se mindig fáradok, mert az is csak bagó. (Tudom persze, hogy milyen oldalakat kellene gyártani, meztelen nőset, kukucskálóst, törvénysértő filmletöltőset és akkor a hirdetési pénz is hozna valamit – de ezekhez nincs kedvem.)

  Viszont a szakmai blognak azért van egy olyan előnye, (fájdalomtapasza), hogy néhány ügyfél azon keresztül talál rá például a SEO tanácsadójára, mert látja, hogy ért vagy nem ért ahhoz a tanácsadó, amit ajánl!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.