Keresőoptimalizálás, SEO

Menni, maradni, visszajönni?

Írta: Bogdanovits Péter, Aarenson Consulting, ügyvezető

Európa, mint munkaerő piac
Menni vagy maradni, vagy menni és hazajönni?

A hazai munkaerőpiac szereplői már nem győzik kapkodni a fejüket az újabb és újabb munkaerő-elvándorlási adatok láttán.
A felmérések persze másokat is érdekelnek, hiszen ezek a mutatók pontos képet adnak a felnőtt lakosság közérzetéről, a jövőbe vetett bizalmáról. Arról a bizalomról, ami tervezhető életet, majd családalapítást, gyermekvállalást, fogyasztást, vállalkozáskedvet, azaz működő társadalmat, gazdaságot generál.
Illetve jelen helyzetben csak generálna.
Ezek a kérdések már jóval túlmutatnak a munka világán. Így nem csoda, ha egy-egy fejvadász cég friss felmérésének az eredményei azonnal a hírportálok címlapján kötnek ki, a kiemelt információk között.
A napokban is ez történt, amikor egy állás-közvetítő cég átfogó elemzést jelentetett meg, a következő adatokkal:

 • 2013 nyarán a magyarok 93 százaléka gondolja úgy, hogy itthon nem létezik biztos munkahely.
 • minden második magyar külföldre költözne ha érkezne a számára egy jó állásajánlat.
 • a határozott idejű munkaszerződés a hazai munkavállalói gondolkodásban még mindig jelentősen elutasított: a megkérdezettek csupán 58%-a gondolja úgy, hogy ez a foglalkoztatási forma is kezdete lehet egy karriernek.

Ha ezek az adatok nem lennének önmagukban is eléggé lehangolóak, akkor a felmérés megadja a kegyelemdöfést azzal, hogy a hazai számokat összeveti az európaiakkal és nemzetközi környezetbe helyezi azokat.
A munkavállalói közvélekedést tehát ismerjük.

De van-e felelőssége a kialakult helyzetben azoknak a munkaerő-közvetítő irodáknak akik hazai munkaerőt toboroznak külföldi cégek felé?
Azt gondoljuk, hogy van!
Hogy a saját nevünkben beszéljünk, milyen elveket vall az Aarenson Consulting?
Hiszen mi sok éve toborzunk a magyar piac mellett a németországi és Benelux álláspiacokra is mérnök, informatikus, vegyész, pénzügy területekre.

Alapelvek a munkaerő közvetítésben

Három fontos alapelvünk van.
Az első, hogy nem helyezzük háttérbe a hazai munkahelyekre történő toborzást. Ha tehetjük, itthon tartjuk a szakembereket. Tudatosan keressük azokat a magyar munkaadókat, akik itthon is nemzetközi szintű, érdekes, jövőbe mutató feladatokat adnak, és a jövedelem-rendszerük is elfogadható. Számukra toborzunk munkatársakat a legszívesebben.

A második, hogy mindig reálisan mutatjuk be a külföldi lehetőségeket. Nem akarjuk a munkavállalókat azzal hitegetni, hogy elég elhagyni az országot, és máris minden sokkal könnyebb. Valósághű képet adunk a munka-lehetőségek, a bérek tekintetében, és a munkavégzés helyszínéről, a foglalkoztatás jogviszonyáról, a referenciákról is.
Amennyiben úgy találjuk egy külföldről érkező munkaerő-toborzási felkérésre, hogy nem a helyiekkel azonos feltételeket biztosítja a magyar munkavállalók részére, nem vállaljuk el a toborzást.

A harmadik alapelvünk pedig az, hogy ha külföldi munkához segítünk egy magyar mérnököt, informatikust, akkor nyomon követjük a pályáját, és időnként bizony feltesszük neki a kérdést, hogy nem érett-e meg a helyzet arra, hogy hazajöjjön? Igyekszünk őt hazai állásajánlatokkal megkeresni, hogy a hazatérés nyitott lehetőség maradjon a fejében.

Ezek az Aarenson Consulting vezérelvei a külföldi munkaerő-közvetítés területén.
Azt gondoljuk ugyanis, hogy hosszútávon azzal járunk jól, ha a külföldön megszerzett tapasztalatok, munkaszemlélet, agilitás végül hazatér, és mindezek a magyar cégek vitorláit fújja majd. Hiszen gondoljunk csak bele, egy lendületben lévő hajóra már sokkal szívesebben jelentkeznek újabb matrózok, evezősök, vitorlamesterek és kapitányok.

*****

Az Aarenson Consulting honlapja:
> munkaerő közvetítő

Bogdanovits Péter korábbi vendég bejegyzései ebben a blogban:
> Távmunka helyzet egy munkaerő közvetítő szemszögéből

> Érdemes állást keresni nyáron?

2 hozzászólás

 • Bognár László

  Számomra különös érték, ha a szolgáltató – jelen esetben a fejvadász cég – minden szereplő érdekét figyelembe veszi.
  Vagyis felelősségtudata a társadalom, a munkáltató, a munkavállaló és természetesen a saját cégérdeke fölött is megjelenik!

 • Héder Sándor

  A saját tapasztalatom szerint is fontos lenne, hogy mi külföldi munkatapasztalatokkal rendelkezzünk. Még az átkos rendszer tombolt itthon, amikor a Know-How Fund segítségével fél évet tölthettem Angliában. A mai napig vissza tudok nyúlni azokhoz az élményekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.