Keresőoptimalizálás, SEO

Linképítés, link building: nehezedik a releváns linkek beszerzése

Link erő
Link erő

Linképítés: immár a telitettség jelei mutatkoznak a lap.hu oldalakon.
Egyre-másra kapom az értesítéseket, hogy helyhiány miatt…, hogy nem elég friss, nem eléggé átütő erejű…, de majd ha az általam kért oldal lesz a világelső, akkor szeretettel várja a szerkesztő az újbóli oldal-ajánlást, a kért dobozba, a kért kifejezésre, a kért linkre.

Vannak persze szerkesztők, akik konkrétan megírják, hogy oldalanként “csupán” 600 linket adhatnak ki, és a lapszerkesztés legfőbb gondja jelenleg – egy konkrét e-mailból idézve -, hogy a 2400 linket hogyan, milyen módon csökkentse, nem pedig az, hogy az általam ajánlott oldalnak linket adjon.

Úgy fest, a legegyszerűbb régi módszer kezd bedugulni, a régi módon egyre nehezebb lesz releváns, azaz a tartalmunkhoz illeszkedő linkhez jutni.

A jelenség több következménnyel is jár.
Egyfelől megállapíthatjuk, hogy a Google által ajánlott oldalankénti 100 linket már jóval meghaladják egyes lap.hu oldalak, s ezáltal a “linkerejük” kérdésessé vált.
További következmény, hogy a bejáratott, erős releváns oldalak linkjeinek értéke megnőtt.
S nem elhanyagolható szempont: az új linkgyűjtő helyek előtt vélhetően megnyílott a pálya!

* Magyarázat kezdőknek:

A linkek összekötik a különböző webegységeket. Ilyen értelemben tehát a link út, amelyen segítünk másoknak (és magunknak) egy másik honlaphoz vagy bloghoz eljutni.
De az egy-egy webegységre mutató releváns linkek száma, ereje növeli a szóban forgó webegység esélyét arra, hogy növekedjék a látogatottsága ill. előkelőbb helyen szerepeljen a keresőkben.
A SEO (keresőoptimalizálás) szempontjából ez – mármint a linkek megléte – szükséges, de nem elégséges feltétel.

***

Megbízható, új, saját linkgyűjtők:

Tudástár: Linképítés és linkleépítés

Linkek, utak korábbi írásokhoz:

28 hozzászólás

 • feki

  Én kaptam egy ilyet, egy 1200fős, turisztikailag nagyon elit település .lap.hu igénylésére (nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. kiröhögtem a faszit.)

  Köszönjük, hogy időt szántál egy új lap igénylésére!

  Az internet nyújtotta lehetőségek sajnos az általad választott témakörben annyira végesek, hogy tartalmas, informatív, a felhasználót minden tekintetben kielégítő, ugyanakkor alapvető szabályainknak is megfelelő oldalt nem lehet összeállítani.

  Ezért igénylésedet sajnos el kell utasítanunk.

  Üdvözlettel:
  Szloboda Csaba
  moderátor

 • Bedő Andrea

  Kedves Feki,
  én nem csapkodom a térdem. 🙁
  Inkább megkérdezném, hogy konkrétan melyik ez a “1200fős, turisztikailag nagyon elit település”?
  Illetve, hogy pontosan ismered-e a szabályokat. Ugyanis minimum 100 linket kellene összegyűjteni, és egy domainről maximum öt link lehet.
  Sokan próbálkoznak kistelepülések lap.hu oldalait összehozni, azonban sokszor csak különböző turisztikai oldalak linkjei (melyek ugyanazt a pár szállást mutatják) kerülnek rájuk.
  De szívesen megnézzük újra, hátha csak elnéztünk valamit. 🙂
  Itt a blogon jó lesz a válasz, hogy másis láthassa, melyik településnek nehéz szerintünk lap.hu oldalt készíteni a szabályaink szerint…
  Azt megkérném, hogy a moderátor nevét, merthogy személyes adat szedd ki a hozzászólásodból…nem önként adta meg. Köszönöm előre is…

 • Bedő Andrea

  Kedves László,
  A lap.hu nem zár be. Csak szeretne olyan lapokat, melyek segítenek a látogatóknak. Kistelepülések esetén nehéz létrehozni ilyen oldalakat. Ahhoz megfelelő webes története kell, hogy legyen a településnek.
  Ami nem szállásajánlók felsorolása, arra az iránymagyarország, és más hasonló oldalak valók…
  A lap.hu a felhasználóknak kíván segíteni az eligazodásban.
  Pont ezért fontos, hogy releváns legyen, és ne “töltelék”.
  A szerkesztőink sokat tesznek mindezért. Azonban lássuk be a SEO-soknak az a célja, hogy a megrendelő minél több linket kapjon, nekünk pedig értékes tartalomra van szükségünk, ami hasznos a felhasználónak és nem tucat, másolt oldal. Aki értékes tartalmat kínál, az felkerül a lap.hu oldalakra, csak tényleg a releváns oldalra ajánlja a linkjét, különben elutasításra kerül.
  Tiszta és egyszerű szabályok vannak. 🙂

 • Bognár László

  Kedves Andrea!
  A SEO-nak is tiszta, egyszerű szabályai vannak. Egy ilyenről szól ennek a bejegyzésnek a címe is:
  Linképítés, link building: nehezedik a releváns linkek beszerzése.
  Vagyis a lap.hu, a lapozz.hu és más hasonló oldalak szerkesztői és a SEO-sok érdekeiben az AZONOSSÁGOT a RELEVÁNS LINK fogalma testesíti meg.
  Tehát a SEO-snak mégsem a minél több, hanem inkább a minél értékesebb link a jó. Tehát legyen tartalmilag illeszkedő, magas PageRank értékű és sűrűn látogatott oldalról származó, látogatót hozó, erőt növelő.

  Feki példája továbbra is kitűnő és elrettentő, mivel a lehetetlen fogalmához visz bennünket közelebb.

  Egyébként a gyűjtőoldalaknál (vagy azok igénybevétele mellett) azért van egy jobb megoldás is: a keresett dologra, fogalomra előrébb kell a keresőkben helyet foglalni!

  (És még egy technikai jellegű észrevétel: Feki nem tudja a hozzászólását utólag szerkeszteni, mert ő e blognak nem szerkesztője, hanem látogatója. Miként Ön is. Ez éppen úgy csak a szerkesztőn keresztül lehetséges, mint mondjuk egy lap.hu-n megkapott link esetében.)

  A lap.hu oldalak azzal is sokat segíthetnének a tájékozódásban, ha nem engednék meg, hogy egyes cégek a szerkesztőiken keresztül a konkurenseik kiszorításának eszközeként kezeljék a lap.hu oldalakat!

  A minap egy egyetemi előadáson vettük példának az egyik ilyen lap.hu oldalt, és kacagtunk azon, hogy a téma szinte egyetlen szakértőjeként mindig ugyanazt a nevet olvashattuk. Kiábrándító volt.

  Persze nem szeretnék elfeledkezni azokról a lap.hu szerkesztőkről sem, akik legendásan nívós munkát végeznek, akiknek az oldalán “szerepelni” egy-egy honlappal, bloggal értéket jelent!

 • Bedő Andrea

  (És még egy technikai jellegű észrevétel: Feki nem tudja a hozzászólását utólag szerkeszteni, mert ő e blognak nem szerkesztője, hanem látogatója. Miként Ön is. Ez éppen úgy csak a szerkesztőn keresztül lehetséges, mint mondjuk egy lap.hu-n megkapott link esetében.)

  köszönöm. Mivel az első bejegyzésem volt az Ön honlapján nem tudhattam, hogy utólag lehet-e javítani a hozzászóláson. pl. elütést, stb. De értem, hogy nem.
  Kérem, hogy a moderátor nevét legyen kedves, akkor Ön vagy a szerkesztő kiszedni. Köszönöm előre is!
  Ha bármely lap szerkesztése ellen kifogása van, kérem jelezze a megadott e-mail címen. Minden esetet kivizsgálunk. Köszönöm előre is.

 • Bognár László

  Kedves Bedő Andrea!

  1) Ha Ön a saját korábbi hozzászólásában kérne korrekciót – akkor megtenném.
  De más hozzászólásába belenyúlni – egy harmadik fél kérésére – már meglehetősen rizikós dolog.
  Ráadásul Feki vállalta is a felelősséget annyiban, hogy a nevére linket is tett, tehát elérhetőséget biztosított a blogjához, vagyis a saját személyéhez.
  Kérem Önt, kedves Andrea, hogy Feki-nek írjon, s ha ő kéri, hogy vegyem le a példájából-hozzászólásából a moderátor nevét, meg fogom tenni. (Annál is inkább, mert egyet értenék a levétellel!)
  Még az is jó megoldásnak tűnhet, hogy az illető moderátor itt elmondja az esetet az ő szemszögéből – vagyis módja volna itt hírnevének védelmére, vagy annak belátására, hogy ez egyszer tévedett.

  2) A lap.hu oldalak vélelmezett szerkeszési anomáliái ügyében a vizsgálódás igen érdekes helyzeteket hozna felszínre.
  A hivatkozott egyetemi órán pl. egészen konkrétan a gerillamarketing.lap.hu volt a téma.
  Szerkesztője minden bizonnyal jó barátságban van a saját cégével és önmagával, s több link mutat róla egy legalább egy hónapja vírusos oldalra, amelynek tulajdonosa nyilván szintén saját barátja, vagy hogyan is mondjam.
  Egyedül a Google nem haver e baráti körben, amely szépen kiírja: bizony vírusos az önmagaát barátnak tekintő honlap.
  A gerillamarketing szóra a találati tábla első tíz találata között (Google.hu alatt) több találattal is szereplő versenytárs, a Bognár Stúdió viszont nem kap linket a gerillamarketing.lap.hu-ról!
  Na ezen nevettünk, mint az egyenlő pályák, egyenlő esélyek megtestesült képén. Ennek a találati táblának az elemzésével lehet a hallgatók előtt leginkább bizonyítani azt, hogy a gyűjtőoldalak hangoztatott elvei mennyire nem érvényesülnek egyes kategóriákban.
  Azt pedig nyilván nem várhatja el tőlem senki, hogy panaszos levélben bizonygassam, hogy márpedig én értek a gerillamarketinghez.

  3) Igen érdekes lehet például a pecs.lap.hu esete is. Elolvasásra ajánlom ezt a nyílt levelet:
  http://blogpecs.blog.hu/2008/01/23/nyilt_level_a_pecs_lap_hu_szerkesztojehez

  Megjegyzem: a pecsblog.hu alatt tartalom már hetek óta nem jelenik meg, a google webmester fórumán viszont bőséggel volt ellene panasz – de a linkje a pecs.lap.hu-n még most is fenn van a Fórumok dobozban, pécsi blog néven.
  Hát ez a valami, amikor botrányok után is (mert volt botrány tv-ben, sajtóban, blogoszférában egyaránt) annyira fontos az a link, hogy még üresen is nyomjuk, nyomatjuk – semmi se számít.

  Hát, ilyesmikről van itt szó egyfelől…

 • Bedő Andrea

  Kedves László,
  köszönöm a jelzését, mindkét lap.hu-s esetne utánanézünk. De ha nem haragszik, nem az Ön blogján intézzük a továbbiakat.
  Az adatvédelmi résszel a továbbiakban nem foglalkozom, majd a moderátor eldönti kíván-e panasszal élni a megfelelő helyen, vagy sem.

 • Bognár László

  Kedves Bedő Andrea!
  Megértem, hogy a lap.hu belső ügyeit nem az én blogomban akarja intézni – ez természetes.
  Azt is látom, hogy beszélgetésünk eredményes és hasznos volt a net közössége számára, mert az általam felvetett fura jelenségekből több is megszünt!
  Külön köszönöm Önnek, hogy nem az általánosan elterjedt magyar gyakorlatot követte, mely szerint nem a hibázó féllel van a gond, hanem mindig azzal, aki a gondokat felveti, vagyis link ügyekben Ön nem volt link – hanem éppen ellenkezőleg!

 • Márk

  Sziasztok, Én sem voltam megelégedve a .lap. hu szerkesztői magatartásokkal. Ezért úgy gondoltam, hogy csinálok magamnak link felületet és három hónap alatt legyártottam 8000 statikus oldalt, ja ebből 3620 település. Talán a túl gyorsan készült, mert a google büntet egy picit. Szóval a települések vonatkozásában linket biztosan nem utasítanék el a linkapro.hu oldalról.

 • Bognár László

  Kedves Márk!
  1.) Megfigyelésem szerint a linkgyűjteményeket nem bünteti a Google, csak másképppen osztályozza! Vagyis a nyilvános PageRank értékükből “levon” vagy egyenesen elrejti azokat és a sorrendiségben nem nagyon nyújt számukra támogatást.
  Némely kategóriákban a gyűjtőoldalakat (nem csak linket, hanem szövegeket is tartalmazókat) viszont támogat a kedvezőbb sorrendben elfoglalt hely megszerzésében, bár a “csökkentett” PageRank érték marad jellemzőnek. Ilyen szerintem a hotel, szállás kategória.

  2.) Azonnal megyek is hozzád linkeket kérni!

 • Bognár László

  Kedves Romániai Barátom!
  Elkeseredésre nincs ok, hiszen nem csak a linkek száma, hanem azok “ereje” is számít!
  És az új linkgyűjtemények szaporodása is megfigyelhető.

  De a mélyben, kevésbé látványosan érik az igazi változás! Növekszik az érvénnyel szóló webegységek száma, legfőképpen a “céges blog” kategóriában. Lesz kiknek-kivel összefogniok!

 • Márk

  Kedves László,
  A linkapro.hu oldal szépen fejlődik, már 4-es a pagerank értéke. A linkapro.hu/budapest.linkapro.html oldalamat elég becsületesen megbüntette a google, olyan mértékben, hogy kitörölte a tükrözést, egyszerűen nincs benne a keresőben. Nem tudom rávenni a keresőt, hogy tükrözze újra, pedig általában egy hét alatt elérem bármelyik oldalam tükrözését.
  További szép napot Márk

 • feki

  Rákerestem a korábban megírt moderátor nevére és úgy látom Bognár Úr blogja meglehetősen top helyen hoztam, úgyhogy megint itt kötöttem ki. Gyorsan el is olvastam a hozzászólásokat és már írom is, hogy miért teszem.

  Ismét jelentkeztem egy lap.hu oldal szerkesztésére, mely egy jó barátom ötlete volt.

  A legegyszerűbb, ha bemásolom a visszaigazolást tartalmazó mailt. Íme:
  Igénylő: Fekete Attila
  Új lapra javaslat: fertopart
  Már lapszerkesztő:nem
  Kategória: Belföldi utazás
  Definíció:A fertopart.lap.hu a térség tematikus gyűjteménye volna, ahol a tájról szóló információk, programok, szálláshelyek, vendéglátás, érdekességek, települések kerülnek linkelésre.A weboldalon minden a Fertő-tájról szóló érdekesség és hasznos isformáció megtalálható.
  Koncepció:Minden olyan link elfogadásra kerül, mely szervesen kapcsolódik a tájhoz és abból releváns információ található. Legyen az település, vendéglátás, érdekesség, programajánló vagy egyéb, a térségben üzemelő szolgáltató weboldala.
  Dobozok:A Fertő-táj; Fotók, fotósok; Hírek,információk; Települések; Étterem; Szálláshely; Kirándulás; Programok; Fertő-Hanság Nemzeti Park; Fürdő; Lovaglás; Média; Oktatás; Szórakozás;Időjárás
  Átfedések: Nincs a lapok között átfedés, talán néhány fontosabb link a sopron.lap.hu -ról átfedést okozhat, de Sopron egyébként sem a Fertő-part része.
  Kapcsolat a témával: A http://www.fertopart.hu kapcsán több éves tapasztalatom van a tájjal, szervezeteivel, önkormányzataival, a téma jó ismerője vagyok.

  És íme a korábbról már ismerős szakértő válasza:
  Kedves Fekete Attila!

  Köszönjük, hogy időt szántál egy új lap igénylésére!

  Az elküldött koncepciód tetszetős, de olyan mértékben dolgozzák fel más Lap.hu
  oldalak, hogy a téma önálló oldalként már nem készíthető el.

  B.A. kérésére a levél aláírásában Sz. Cs. monogrammú illető neve szerepel. Ismét…

  Szerintem 3 kattintás után tudnék 5 olyan lapot mutatni, ami és/vagy
  – tele van false, vírusos, nem működő linkkel
  – átfedés van és felesleges új témák
  – elhanyagolt, nem frissülő, érdemi tartalmat nem mutat fel.

  Válaszoltam SzCs-nek és kíváncsian várom a válaszát…

 • feki

  Kattintottam is párat és mit látok?
  Az első hozzászólásomban említett település, mellyel kapcsolatban váltottam is pár levelet SZLOBODA CSABA úrral már rendelkezik azóta .lap.hu oldallal.

  Idézném újra a korábbi levelét a szerkesztő úrnak:
  “Az internet nyújtotta lehetőségek sajnos az általad választott témakörben annyira végesek, hogy tartalmas, informatív, a felhasználót minden tekintetben kielégítő, ugyanakkor alapvető szabályainknak is megfelelő oldalt nem lehet összeállítani. ”

  És íme: hegyko.lap.hu

  Valóban nem lehet egy gyógyvizes fürdővel rendelkező településnek normális .lap.hu oldala? Úgy látszik lehet.

  Az viszont már egy másik kérdés, hogy nekem akkor miért mondta a koma, hogy blabla…

  [Amit ide gondoltam, azt kitöröltem.]

 • feki

  Köszönettel vettem levelét, sajnos nem tudjuk kiadni a lapot.

  A mai nappal felhívtam a szerkesztő figyelmét az oldallal kapcsolatos
  problémára, így megkezdte a linkgyűjtemény frissítését, átszerkesztését.

  SzCs

  Válaszom:
  Köszi a választ!

  Nem vártam mást most sem.

  Korábban a hegyko.lap.hu -val kapcsolatban kértem szerkesztési lehetőséget, amit elutasítottál:
  “Az internet nyújtotta lehetőségek sajnos az általad választott témakörben annyira végesek, hogy tartalmas, informatív, a felhasználót minden tekintetben kielégítő, ugyanakkor alapvető szabályainknak is megfelelő oldalt nem lehet összeállítani.”

  A hegyko.lap.hu azóta működik és persze nem én szerkesztem, hanem valaki, aki ezeket is:
  arad.lap.hu
  morahalom.lap.hu
  neszmely.lap.hu
  Nem tudom, hogy rá miért nem érvényes a fent idézett indoklás, minden esetre érdekesnek találtam, hogy valaki aki Aradhoz, Mórahalomhoz és Neszmélyhez is “ért”, megkapja a hegyko.lap.hu -t. Én naponta járok arra, a polgármester és a jegyző is jó ismerősöm, a szállásadók nagy részét ismerem, a látványosságait szintén.

  A Te döntésed, ami Téged és ezt az egész .lap.hu -t minősíti.
  A részletekkel kapcsolatban, ha még nem találtál volna rá – bár a kolléganőd talán mutatta – itt találsz pár írást: https://seo-keresooptimalizalas.eu/archives/570

  Felháborító, vérlázító ez a hozzáállás, amit tapasztaltam.
  Alig várom, hogy x idő múlva, ha valamiért megint egy .lap.hu -ra vetődök belefussak egy fertopart.lap.hu -ba, amit majd szerkeszt egy hegyko.lap.hu-hoz hasonló Geriboy, aki majd mindemellett még ért a Hortobágyhoz, az Őrséghez, de lehet még a Szerengeti Nemzeti Parkhoz is.

  Remélem idővel korrektebb emberek kerülnek a székedbe!

 • Veni Vidi Vici

  Mi ez a nyafogás?? Ez nem egy Komjáthy György músor és nem is közszolga vállalkozás. Ha nem kapsz boroskólát, mert 18 alatti vagy ne csodálkozz

 • Bognár László

  Jöttél, láttál és picinyt tévedtél, amikor nyafogásnak vélted azt, hogy feki ellentmondásokra hívja fel a figyelmet.
  Átlátható és világos szabályok mellett, következetes szerkesztéssel nyilván kevesebb lesz a buktató.
  Miképpen akkor is, ha a linket igénylők tudomásul veszik az adott hely általános szabályait.
  Ráadásul egyikünk-másikunk kétszerepes játékos a neten: linkeket kér és linkeket ad, vagyis saját linkgyűjteménnyel is rendelkezik. Ez a kettős szerep szerintem nagyban segíti, hogy mindkét felet megértsük.

 • Avon

  No azóta már Bedő Andrea is a múlté . . . Teljesen más Start Lap koordinátorok vannak már. Egyébként a StartLap -on nagyon nehéz érvényesülni akármilyen nívós site -ja is van az embernek. A legtöbb szerkesztő lusta és automatikusan törli a beküldött linket, anélkül, hogy ellenőrizné annak tartalmát, relevanciáját 🙁 Saját példámon keresztül tudom mondani, hogy bizony nagyon sokáig kellett “rugdosnom” a koordinátorokat amíg elértem, hogy avon.lap.hu -n kint legyen a weboldalam. Pedig ottléte szerintem nagyon is életszerű! De más releváns lap.hu -kal is voltak hasonló gondjaim. A kezemen megtudom számolni hány szerkesztő volt aki azonnal elfogadta a linkajánlást mert belátta, releváns és hasznos az ajánlás.

  A Török Zoli által vezetett Lapozz.hu -ról, amelynek a motorja kísértetiesen hasonlít a linkpark.hu -hoz arról meg ne is beszéljünk. Ott egyszerűen gusztustalannak tartom, hogy a webmestereknek küldözgetnek üzenetet amelyben releváns oldalakat távolítanak el mondván nem odaillő. Majd pár sorban megemlítik, hogy lehet fizetni a helyért. Fasza . . . Ha már valamiért fizetünk no az már nem SEO. A lapozz.hu egyébként az összes oldaláról eltávolította az én oldalam mondván spam. Érdekes mert a lapozz.hu szerkesztők is kiálltak mellettem és mondták, hogy releváns volt az ajánlás azért fogadták el.

  A linkpark.hu korrekt de annak meg nem túl nagy a hosszú ereje. Hiába, nem könnyű az élet. Azok lesznek a legértékesebb oldalak ahova a legnehezebb bejutni 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.