Keresőoptimalizálás, SEO

Információs jobbágyfelszabadítás

Csepeli György és Prazsák Gergő előadása

Csepeli György, Prazsák Gergő: Örök visszatérés? Társadalom az információs korban
Örök visszatérés?

Ha valaki nem tudná, hogy ma milyen állapotban várja Magyarország a felzárkózást az információs korszak élvonalához, az tegnap Pécsett megtudhatta Csepeli György és Prazsák Gergő előadásából. Nem véletlenül használom itt a várja szót, hiszen a szociálpszichológiai értelemben vett cselekvő emberek száma Európában nálunk a legalacsonyabb, 10%, miközben az északi országokban ugyanez az érték 65% .
Nálunk a szenvedők aránya 70 százalékos, s ők azok, tehát a többség, akik az államtól várják mindenben a sorsuk jobbra fordulását…

Kitűnő, közvetlen hangvételű és sokkoló előadást kaptunk, amely kimondatlanul is szembesítette a jelenlévő pécsi értelmiséget (a marketingeseket, a szociológusokat, az egyetemi központ alkalmazottait, a tanárokat, a közgaszdászokat és az informatikai hallgatókat) a feladatával.

Örök visszatérés

És a könyv, amelynek friss, bemutató előtti, nyomdaszagú példányait lapozgattuk – Csepeli György, Prazsák Gergő: Örök visszatérés. Társadalom az információs korban – szóval ez a könyv az érdeklődő, gondolkozó polgárt is szembesíteni fogja mindenütt Magyarországon.

Feltéve persze, hogy van még egyáltalán valamilyen felelősségérzet a társadalom iránt a magyar értelmiségben.
Bennünk, ott lévőkben, szemmel láthatóan volt, mert számos szót görgettünk piacról, blogról – cégblogról, web 2.0-ról, információs társadalomról.

Felmerült egy olyan párhuzam is, amely a Kassák által fémjelzett aktivizmusra hivatkozva vetette fel a modern, a hálózati-információs társadalomban élő értelmiség felelősségét az új korszakban. Mert tulajdonképpen már létrejött az a viszonylag rejtett háló is (a nyilvánvalókon túl), amelyen a korszak legmozgékonyabb, innovatív, a haladásért tenni kész elméi kommunikálnak, olykor határokon átívelő módon, alkalmanként össze is fogva, egymás és a közösségek céljait segítve, de ez a háló igazából még kihasználatlan!

Azt korántsem tartom véletlennek, hogy ezek a felvetések éppen itt, s éppen Csepeli György látogatása alkalmával hangzottak el.

* A rendezvényre a Pécsi Reklám7 keretén belül a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Marketing Klubjában került sor. A szervezők munkáját a Pécsi Internet Akadémia segítette.)

Csepeli György és a Pécsi Internet Akadémia alapítói
Csepeli György és a Pécsi Internet Akadémia alapítói

P.S.
– A szóban volt könyvnek blogja is van:
Csepeli György, Prazsák Gergő: Örök visszatérés

5 hozzászólás

 • Weinreich László

  Laci! Másodszorra hagyod ki :-), azt a (számunkra) lényeges elemet, hogy a rendezvény moderátora Bognár Laci,- s ez is hozzájárult a nagyon sokszínű hallgatóság mozgatásában!

  Számomra nagyon megdöbbentő volt, – persze a kellemes és elgondolkodtató megdöbbenést említve, – hogy a nagyon sokszínű hallgatóság a 3 órás téma-, ötlet-, és mondatgörgetegek tömege ellenére nagyon kevés lemorzsolódással végig maradt.
  – Csepeli György a jövő generációját megszólítva fejezte ki elismerését, – egyik gondolatmenetében – a megjelent fiatalságnak, mert bizony nem volt könnyen “emészthető” a választott témánk! Vagy mégis? – Mert úgy emlékszem, hogy kommunikációs “zavar” nem merült fel a gondolatcserék során, az üzenetek értelmezésében. Pedig a jelenlévők nem csak érdeklődési kör szerint voltak eltérőek (marketing, reklám, szociológus, oktató, diák, vállalkozó…) – de a korosztályi szórás is igen színes képet adott, a kb. 18-65 közötti életévekkel.

 • Bognár László

  Szerintem is nagyon sikeres rendezvény volt, ahol mindegy, hogy ki volt a moderátor, mert nem nagyon kellett mit moderálni, legfeljebb a rendetlenkedő klubvezetőt kellett egyszer barátian a helyére tenni 🙂 , szóval ment ez a beszélgetés szinte magától…
  Már előre is voltak kérdéseink – mivel blogban, twitteren és facebookon is lehetett kérdezni – ezekre Csepeli György menet közben válaszolt, majd a facebookon kérdező Porcsin Zsoltnak (Debrecen, Basahalom) és Fyguerot pécsi bloggerbarátunknak, aki utazás miatt nem tudott eljönni, – szóval nekik a tett helyszínén, a facebookon válaszolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.