Keresőoptimalizálás, SEO

Blog levél a Balatonról

A link a baráti kézfogás

Zé nagyon elcsodálkozott, amikor a blogomon keresztül történő “terjedésemről” beszéltem, kerek szeméből csalódottság sugárzott, s nem értette, hogy mi ez a machiavellista terjeszkedési hajlam, ez az eszméknek-gondolatoknak utat törő akarnokság, amit tulajdonképpen nem nézett ki belőlem.
Ha Zének ajánlhatnék e tárgyban valamit, akkor az az Együttműködés – versengés című vadonatúj Gondolat-könyv (szerkesztette: Rab Virág és Deák Anna). Igaz, blogról árva szó sincs benne, de érthetővé lesz belőle a blogolás számos mozzanata.

Mert nézzük csak meg valamelyik (bármilyen szempontból) jelentős blog körül a kapcsolódásokat! Nagyon valószínű, hogy azt fogjuk felfedezni: a kapcsolódások (vagyis a linkek) valamilyen közös értéket képviselnek.

Az osztálytársak blogjai a közös élmények, a közös érdeklődés (pl. a sport, a másik nem felfedezése) köré épülhetnek; az azonos szakmához tartozók webegységét nyilvánvalóan a hasonló szakmai elkötelezettség láncolja egymáshoz; a hasonló világlátás ugyanígy megteremti a közös kapcsolatokat.

Feltéve és meg is engedve, hogy napjaink aktuális kérdéseiből az egyik legfontosabb a magyar ókonzervatív és a haladást elősegíteni akaró “erők” (egyének, csoportok) küzdelme, bizonyosra vehetjük, hogy kialakulnak ilyen természetű blogok és korántsem lepődhetünk meg, hogy ezek egymáshoz is fognak kapcsolódni és eszmeiségüket érvényesíteni is akarják – a blogoszférán keresztül is – a társadalomban.

Rapoport, “tit-for-tat”, linkelés

De ha ennél mélyebbre akarunk hatolni a megismerésben, akkor muszáj a Rapoport által fémjelzett “tit-for-tat” stratégiát is megismernünk, amely a bizalom és az együttműködés nyerő stratégiája. A kapcsolódások negatív megközelítése, vagyis a nem-kapcsolódások világa pedig a “retesz”, a bizalomhiány stratégiájának működését mutatják és erre is számos példát tudnék mutatni a blogok társadalmában.

Számomra az evolúciós Hamilton szabály is rásegít a blogoszféra kapcsolódásainak megértéséhez. Az rb>c összefüggés így annyit tesz: az eszmei szövetséges által nyert eszmei haszon segíti a “rokon genetikai állomány” túlélési és szaporodási esélyeit.

Igen, a blogok kapcsolódásaiban tetten érhetőek az evolúciós szabályok. Így ez most egy olyan balatoni levél, amelynek végéről link is szalad a blogodra.

Ha a biológiai evolúciós törvényeknek is eleget akarnék tenni – és miért is ne akarnék, akkor megemlítem: a kisebbik lányom munkáját is megtalálod a fentebb említett könyvben – és így az Együttműködés és közösségekben való részvétel a fiatalok körében c. tanulmányt is figyelmedbe ajánlom!
Balatonfenyves, 2010. 07.18

***

Kapcsolódó linkek:

Linképítés

Linképítés tippek avagy a link building

A linképítés újabb akadályai

Linképítés: van egy tippünk

Linképítés, link building: a távcső másik felén

Linképítés, link building: nehezedik a releváns linkek beszerzése

Hány linked van?

SEO iparágak: a linkipar

Blog szociográfia: pécsiek Balatonfenyvesen

11 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.