Keresőoptimalizálás, SEO

Blog, honlap és facebook-oldalak összekapcsolása

Blogom gráfja
Blogom gráfja

Nem titkoltam, a Facebookra kicsit úgy tekintettem eddig, mint blog-gyilkosra, azaz olyan felületre, amely felszínességével elcsábítja a bloggereket és olvasóikat a világ mélyebb rétegeiről is valló blogtól (vagyis egy más funkciót betöltő eszköztől). A Facebook “blogpótló” jegyzetei mind formálhatóságukat, mind elérhetőségüket (SEO-zhatóságukat, keresőoptimalizálhatóságukat) tekintve messze elmaradnak a blogbejegyzések lehetőségeitől.
Ám az interneten eltöltött véges időből a látogatók egyre nagyobb hányada egyre több időt tölt a Facebookon. Egy helyütt úgy fogalmaztam: ha blogger akarok maradni, akkor fészbukkerré kell lennem…

Blog, honlap és Facebook között eddig is volt “átjárás”. Elsősorban a Tetszik gomb járt be szédületes utat. Jellemző, hogy a magyar nyelvben hamar polgárjogot nyert a lájkolás kifejezés.
De azért  iframe-ben, azaz a fogadó oldalon a keresők számára nem érzékelhető módon, tartalmakat lehetett “áthozni” a facebook-oldalainkról.
A visszaút is nyitva állt, a Facebook oldalakon megjeleníthettük eddig is bejegyzéseink, honlaptartalmaink ajánlóját.

Ám most itt az új, minden eddiginél erősebb kapocs: a Hozzászólások (Comments) lehetősége. A blogban, a statikus honlapon is hozzászólást helyezhet el a Facebookon regisztrált internetező, és hozzászólása megjelenik – linkkel együtt – a Facebookon is!

Ha akarjuk, akkor az adott blogbejegyzésre kért kódot a hozzászólások dobozában is elhelyezhetjük, vagyis a Facebook-ról jövő hozzászólásokat elkülöníthetjük a hagyományos bloghozzászólásoktól.
***

Példa egy honlapoldalon történő használatra (az oldal végén):
Ismeretterjesztő honlapom: Keresőoptimalizálás, seotools

Példa WordPress blog hozzászólásdobozában történt elhelyezésre:
Nem elég, ha elégedett: elragadtatott ügyfél program

A Facebookon itt kérhetjük a Hozzászólások dobozt (hangsúlyosan megjegyzem, ez a bejegyzés 2011 elején készült, márpedig a web egy gyorsan változó világ, vagyis nem tudhatom, hogy egy vagy pláne öt év múlva érvényes lesz-e még ez vagy a témában tett bármely mostani megállapításom):
Comments

2 hozzászólás

 • Laja

  Ezzel csak az a baj, hogy a Google nem indexeli: egy népszerűbb, tematikus blogban elég sok látogatót hoznak a hozzászólások longtail kifejezései, és szerintem a Google is szereti ha sok hozzászólás van egy bejegyzéshez, de így nem látja.

 • Bognár László

  Kedves Laja!
  Ami SEO szempontból többlet az eddigi megoldásokhoz képest, az
  a,) a Facebook oldalon történő megjelenés linkje
  b,)az eddig az interaktivitást nélkülöző honlapok interaktivitásának megteremtése

  Abban persze tökéletesen igazad van, hogy nincs jobb, mint egy “egyenesben érkező”, indexelhető és tartalmilag is értékes hozzászólás (mint például most a tiéd)!
  Ám az sem hiba, sőt, ha a Facebookon megteremtjük a lehetőségét az “ide vezető útnak”, a megosztásnak és a hozzászólásnak is. Vagyis ha az olvasótábor megőrzésének és gyarapításának eszközét látjuk benne és alkalmazzuk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.