Keresőoptimalizálás, SEO

Átalakulóban a blogok világa

Talán nincs is még egy olyan gyorsan változó világ, mint az internet világa. A magyar blogélet is drámai átalakuláson megy át. Egyfelől a Facebook vonzza magához az ifjú nemzedéket, amely boldog önfeledtséggel tölti el napi több óráját a másokkal való könnyű és nyilvános eszmecserében, konkurenciát teremtve és így elvonva a blogtól  (újságoktól, televízióktól, moziktól, színházaktól is ) az olvasókat (látogatókat).
Másfelől a print lapok átvándorlása az internetre (vagy haláltusájuk) ötvöződik a szabadabb pályák, a több információ, az új és még újabb online kiadványok versenyével.

Blog, pénz, politika

A politika is jelentős befolyásoló tényező. Az MTI híreinek zöme ingyenessé lett, tehát a társadalom egyfelől nyit az olcsón megszerezhető forrással a hírközlés szabad versenye felé, viszont a hírgyártás versenyét megszünteti. Ebből következően kétarcúság jellemzi: egyfelől demokratizál, másfelől egyhangúvá teszi (egyetlen politikai izlés felé viszi) a hírek piacát.

Az e-társadalom kialakulása, fejlődése számtalan embert hoz az internetre és számos orgánumot teremt. A Nemzeti Hirközlési és Médiahatóságnál (2011. szeptember 2.-ig) 1988 internetes sajtókiadványt regisztráltak.
Számos új blog születik, amelyek elsöprik az út kezdetén nevet szerzett bloggerek hírnevét.

A HVG most szüntette meg a hét éve működő Médiablogot. S (bár ugyanez a lap megvásárolta a Hírszerzőt), az online lap oldalán másutt közzétett, vagyis ingyen beszerezhető blogokból szemléz. Vagyis leépít, ingyen szerez be hírárút, lehajol az apróért is, vagyis akár a szürke kis blogok, AdWords hirdetések garmadájával kínálja meg olvasóit.

A blogok világa egyszerre mutatja a koncentráció és a decentralizáció jeleit. Az Index magához vonzotta a jelentős blogok, bloggerek egy számottevő csoportját, de a friss hírek szerint a politika (jelesül a kormányzat) befolyása alá akarja gyűrni. A szerkesztőség régi, meghatározó tagjai mindenesetre máris elinaltak.

A blog, mint művészet

A kísérleti blogoknak meg kell elégedniök egy nagyon szűk olvasóközönséggel. A korábban én-blognak, aztán komplex blognak, most egyéb blognak nevezett blog csoportnak a HVG az idei Golden Blogon már zsűrit sem adott – vagyis a blog, mint művészet értő kritika (s talán értő közönség) nélkül marad. Persze van remény, ha más nem, hát akkor annyi, amennyit Csepeli György és Prazsák Gergő fogalmaz meg az Örök visszatérés? c. könyvükben (amelyben a szövegkörnyezet a hatalom szót inkább az érvényesülés jelentéstartalmával ruházza föl):

“A hatalom köreibe való bekerülés technikai, szociológiai és lelki korlátai az internet korszakában is megmaradnak, de leküzdésük sokkal inkább az egyes egyének erőfeszítéseitől, akaratától, tehetségétől függ, mint korábban.”

Azért én mégiscsak el tudnék képzelni egy kis támogatást…


Blogokról korábban:

3 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Nekünk pécsieknek ösztönzést adhat Zsolnay Vilmos példája, aki sohasem akart a budapesti hatalmi körökhöz tartozni, inkább Európa innovatívabb, kulturáltabb részéhez akart csatlakozni. Valószínűleg ma így gondolkodnak azok a tehetséges hazánkfiai is, akik külföldre mennek dolgozni.
  Nekünk blogereknek, hasonlóan a kis európai nemzetek (finn, dán, svéd, holland stb) blogereihez két nyelven kellene blogolnunk…..

 • Bognár László

  Ha már Pécsről szó esett…
  Nagyjából két évvel ezelőtt lett volna esély egy erős civil blogélet beindítására.
  Abban igazad van, Budapesten nem állt senkinek az érdekében észrevenni a “Pécs-Baranyai bloggerek” bloggyűjteményt, a Pécsi Internet Akadémiát, a szóló blogokat, a sok szálon futó nemzetközi és “összmagyar” kapcsolatainkat – mint ahogy egy budapesti lap blogokban jártas képviselője mondta: nem funkciója egy országos lapnak a regionális blogélet eszmei támogatása.
  A helyi viszonyokat pedig ismered – műcivilek pártgondnokságával születik a semmi a gondos tupír alá.
  Másfelől pedig akik szellemi fölényük biztos tudatában le sem sajnálták a blogot és bloggereket – ahogyan megmondtuk előre: most szövetségesek nélkül szorulnak ki a szellemi élet mind több porondjáról… Az orruk még fenn van jó magasan, de már … hiszen tudod.

  Amúgy pedig amíg a piac eltart a magad erejéből, a magad szakmájából, addig ez csupán bosszúság. (Na, jó, ez az életünk, hogy a fene vinné el…) De minderről már annyit beszéltünk…

 • Héder Sándor

  Ismerve Kasszandra történetét már nem akarok semmit előre megmondani.
  Isten kiválasztottjának tartom magamat, hogy van pár barátom akikkel időnként teázunk, kávézunk és beszélgetünk.
  Örülnék, ha a baráti körünk szép lassan, organikusan bővülne, hogy jobban tudjuk támogatni, biztatni, motiválni egymást. Ebbe szívesen fektetek energiát, a világmegváltásra sajnos már nem futja.
  Barátsággal!
  Sanyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.