Keresőoptimalizálás, SEO

A SEO és a link helye a cikkben

SEO linképítés közben hol legyen a link helye
Linképítés: de hol legyen a cikkben a link?

Tanácsot kértek tőlem, hogy egy online hírportál felületén megjelenő PR cikk (az ilyesmit manapság támogatott tartalomnak nevezik) megjelentetésekor hová helyezzék a linkeket. A szövegen belülre, ahogy a portál javasolja, vagy a cikk végére tegyék.

Linkek (hivatkozások) a szövegbe ágyazva

A valóság két szélső értéken mutatja az online portálok és blogok linkelhelyezési gyakorlatát.
Egyfelől látjuk a szöveg közben elhelyezett linkeket. Azt olvasom, hogy az angolszász hírcikkekben átlag 2,6 linket helyeznek el, belső linkek nélkül ez a szám 1,7 kifelé mutató egység.

A hazai tapasztalatom azt mutatja, hogy az online portálok Magyarországon is kedvelik az ilyen megoldást.
Számtalanszor olvashatjuk, hogy ez vagy az a portál szúrta ki a valamit, amiről éppen szó van, hogy másodkézből is hozzájuthassunk az információhoz és link fut az eredeti közlő cikkére, esetleg éppen a szúrta ki kifejezés lesz a link szöveg alapja, online marketing nyelven az anchor text.

Még gyakoribb, ha megjegyzi az újságíró, hogy a részleteknek itt és itt is utána nézhetünk, az itt szót nevezve ki anchor textnek.
De most hadd mutassam meg egy nagyon izgalmas angol nyelvű cikk Google fordító által magyarított változatában, hogy bizony még a linkek elhelyezéséről szóló szakcikkben is mivel találkozhatunk:

Link az egy cikket kifejezésen a Hyperlinking in Journalism c. dolgozatban

Lám, a szövegen belülről induló újságírói linkelés ellen érvelő bejegyzésre is szövegen belülről indított linkkel hívják föl a figyelmet.

Ellenérvek a cikkből ki-beugrálás ellenében

A fentebbi szöveg tartalmát vizsgáljuk meg közelebbről:

“Néha ezek nagy zavaró tényezők – rákattintunk egy linkre, majd egy másikra, aztán még egyre, és hamarosan elfelejtjük, mit kezdtünk el csinálni vagy olvasni. Máskor apró zavaró tényezők, kis szöveges szúnyogok zümmögnek a fejed körül. Még ha nem is kattintasz egy linkre, a szemed észreveszi, és a frontális kéregnek egy csomó neuront kell felgyújtania, hogy eldöntse, kattint-e vagy sem.”

Ezt én egyszerűbben, a frontális kéreg és a neuronok említése nélkül szoktam megindokolni: a mindig az egyszerűségre törekvő olvasó nem fogja megtenni azt a szívességet, hogy kilépjen az olvasnivalóból, olvasson egy esetleg más stílusban megfogalmazott részterületről, aztán visszajöjjön, aztán megint el.
Ehelyett szépen egy helyre kell gyűjteni a linkeket és ha az olvasónk el akar mélyedni a témában, részterületekre kíváncsi, akkor egyszerű dolga lesz.

A SEO szempontja

Aki online marketinggel foglalkozik, aki a keresőmarketingről, a keresőoptimalizálásról tud egy keveset, az tudja, a link az anchor text szövegének tartalmát, jelentését viszi magával, az a honlap, amelyre mutat, a keresőkben az anchor textekben megizmosodott belső tartalmával fogja előre verekedni magát. Azt a honlapot fogja előbb megtalálni az olvasó.
Ezért a SEO-ban utazó hideglelést kap, ha olyan linket lát, amit például az itt szóra ültettek, mert az erre ültetett link semmit nem fog erősíteni a honlapon.
Éppen ezért kulcsszavak, kulcskifejezések szerepelnek az online marketinggel foglalkozók linkjein. A cikk szövegét úgy alakítani, hogy abban kulcsszavak, kulcskifejezések, cikkcímek legyenek, nehezebb, mint a szövegünk végén a maguk természetes módján megírni ezeket.

Linkgyűjtemény a cikk, a bejegyzés végén

Lám, az újságíró és az online marketing szakember más-más aspektusból gondolkozik és cselekszik.
A tőlem érdeklődőnek nem mondhattam mást, mint amit magam is teszek hasonló esetekben. David Ogilvy óta tudjuk, hogy a PR-cikket úgy kell kialakítani, hogy a lehető legjobban hasonlítson a médium “rendes” cikkeire. Ez a tördelésre vonatkozó szabály. De az online médiumok linkelését semmi szín alatt ne kövessük, ha a linképítés folyamatát komolyan vesszük!

Persze fölvethetné valaki – de ne vesse föl! – minek egyáltalán linkekkel, hivatkozásokkal bajlódni. Mondja el a cikk, hogy mit akart közölni a szerző, az lenne a tiszta beszéd.
Ezzel szemben persze a keresőmarketing ismerői azt hoznák érvként fel, hogy írásműveinket érdemes “rákapcsolni” a világháló idegpályáira, s minden eszközt, a hozzászólások lehetőségétől kezdve a linképítésen át a különféle platformokon történő kiajánlásig a mind teljesebb interakció érdekében fel kell használnunk!

***

A témában ajánlom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.