Keresőoptimalizálás, SEO

A SEO, a szivar és Mészáros András EKF igazgató

Mi az a keresőoptimalizálás, mi az a SEO?

Hogy a csudába jön össze a három távoli fogalom, a SEO, a szivar és Mészáros András, az Európa Kulturális Fővárosa (European Capital of Culture – Pécs2010) generálisa (General Director)?
Nos, úgy esett, hogy a Szentlőrinci Lobbi-Partin  (Szentlőrinci Lobbi-Parti avagy debütált a blogger-lobbi)  futottunk össze, s a névjegyem átvétele után a szárnyas hajú direktor rákérdezett: mi is az a keresőoptimalizálás, mi is az a SEO?
Mészáros András úr mindezt úgy kérdezte meg, hogy közben szép kövér szivarral illatosította maga körül a levegőt. Így önkéntelenül is adódott számomra a hasonlat, amellyel éltem is, a szivart szerető emberhez közel hozva a bonyolult fogalmat! 🙂
– Ha beütjük a Google keresőbe a szót, SZIVAR, akkor nyilván kapunk néhány tízezer találatot – kezdtem bele a hasonlatomba -, és ezek nyilvánvalóan a szivarozással lesznek kapcsolatosak! Szivargyártók, szivarértékesítők, híres szivarozók! Ezek közül azok, akik az első húsz találatban szerepelnek, el fogják vinni az internetes látogatók – és ezáltal az üzlet javát!

Mészáros András úr biccentett és szippantott erre egyet, jelezve: így most már képben van!
Na, de most szépen megmutatom (legalábbis szándékom szerint), hogy milyen az, amikor a szivar szóra egy olyan blogbejegyzés jön elő a Google keresőben, ahol a szivar, a SEO és maga Mészáros András direktor úr, mint híressé tett szivarozó jön az élen elő! Ha ez sikerülne nekem, akkor talán még azt is megérjük, hogy a SEO, mint használati tárgy, bevonul az EKF jövőjébe! Na meg a blog is! És akkor Essennek és Isztambulnak annyi! 🙂 (Magyarázatképpen: ez a két város szintén kulturális fővárosi rangot fog viselni 2010-ben.)

Mészáros András, az Európa Kulturális Fővárosa, Pécs 2010 direktora

Szárnyas hajjal, szivar nélkül, picit őszülőn: Mészáros András

Egyébként e percben a szivar szóra a Google.hu alatt 170.000  szótalálatot kapunk, de az első húsz találatban nincs benne a SEO, se Mészáros András EKF igazgató. Csak a szivar. Na, de keserűségre semmi ok: néhány nap múlva nézzünk erre újra rá!

***
A Bognár Stúdió egyéb pécsi vonatkozású portáljai, blogbejegyzései:
Hotel Pécs
Étterem Pécs
Sport Pécs

19 hozzászólás

 • Bognár László

  Kedves Mészáros András Úr! Jelezném Önnek, hogy a szivar szó beütésére a Google.hu vagy a Google.com alatt, bizony máris megjelent az első húszban az Ön neve!!! Így máris az Öné az első személynév a szivar szóra keresve, amely előbukkan! Így a net bizonysága szerint Ön máris a leghíresebb magyar szivarozó! De még nincs vége, csak első jele ez annak, hogy a szivar szó az Ön, az EKF és a SEO-t gyakorló blogger(ek) dicsőségét zengi majd! Szász Andrea (Communications and Marketing Director) ha nem is szivarozik, annyit bizonnyal felfedez, hogy olyan történetet kapott ajándékba egy bloggertől, amely miatt nem kell szívnia 🙂 , hanem ügyesen növelheti az EKF és Pécs hírét a világban! Általában a sajtó pont az ilyen történetekre vevő – de ezt, mint egyszerű, mezei blogger nem is ragoznám a vérprofi társulat előtt!

 • Bognár László

  Ma, szeptember 11.-én látom a statisztikámban, hogy alaposan megszaporodtak a keresések a SZIVAR szóra, s így találnak ide a látogatók! Aki keresi, az ezekben a percekben mind a Google.hu, mind a com kiterjesztés alatt a 18. helyen találja ezt a posztot! 🙂
  Meg is ijedtem picinyt, ha majd megyek előre (mert ezt tervezem) – újabb diplomáciai botrányba keveredik hazám Kubával. Ezt megakadályozandó írtam Fidel Castro companerohoz egy fohászt, jelezve a hajdani gerillának: szivaros akcióm nem irányul a Kuba népgazdaságának egyik alapját jelentő világhíres kubai szivar ellen. A szivar-fohász itt található, gerillamarketing blogomba:
  Szivar – gerillamarketing fohász Fidelhez

 • Bognár László

  Ma, 12-én a Google-ban már 11. helyen áll a SZIVAR szó beütésére ez a blogbejegyzés!
  Nagyon jól tettem, hogy előrelátóan kértem Fidel Castro megértését 🙂

  Ez az előrehaladás egyébként érdekes kérdések sorát veti fel – érdemes rajta elgondolkozni!
  Hogy jó úton haladok, azt ellenfeleim egyre izgatottabb nekiveselkedései igazolják 🙂

 • Weinreich László

  Nagy a füstje, de mégis valami van mögötte…

  Bizony nagy dolgokat indíthat el három fogalom, nomeg némi kis tudomány. 🙂 Modernkori nyelvészkedésünk sok szép fogalommal ismertet meg minket, mint amilyen épp a villámcsődület szójátéka is.
  Az első magyar Villámcsődület magyarázata már lexikonban szerepel, s a Kereső.hu-n is megtalálható.
  Külön szépsége az EKF-es gondolatkörnek, hogy talán rávilágítja kicsit a figyelmet Pécs blogtörténelmére, és a Kulturális Főváros projekt kapcsolódási pontjaira.

 • Bognár László

  Kedves Laci!
  Köszönöm a Kereső.hu kedvességét, hogy tüstént befogadta az új fogalmat, ezzel is elősegítve a célt: EKF! (nameg a bloggertámogatás fontossága a neten.)
  Kíváncsi lennék, Esszenben és Isztambulban vajon (2010 másik két Európa Kulturális Fővárosa) hogyan állnak a bloggerek a rendezvényhez? Milyen a kapcsolatuk a városukkal, írnak-e a várható eseményről – avagy hallgat a net?

  Kedves Laci! A pontosság kedvéért (nehogy félreértés legyen): a VILLÁMCSŐDÜLET kifejezést nem én találtam ki, azt a WIKIPEPIÁBAN olvastam: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vill%C3%A1mcs%C5%91d%C3%BClet
  Én csupán a webes flashmobra (flash mobra) átvettem a magyarított kifejezést.
  Viszont magának a dolognak a tartalma, a webes alkalmazás, az az újdonság(om)!

 • Weinreich László - Netmester Produkció

  Találó az utolsó bejegyzésed! – Mint mindig! – Nekem is volt egy próbálkozásom a CsészényiTér EKF-es elnevezéssel, s a mai napon a Google első helyén ott az írás, pontosabban a hír.

  A nagy furcsaság számomra, hogy hol van a többi híradás? A hír nem hír, vagy nincs már hírérzékenység? – Pedig itt is elkelne a bloggerek segítsége, – ha ez fontos lenne valahol…

 • Bognár László

  Szia Laci! Még fiatal a hely! Annyira az, hogy még nem voltam bent magam sem, s így nem tudok róla posztot sem írni. De ami késik, nem múlik! És akkor megint lesz egy hír róla! Igaz, utánad már csak a sokadik… 🙂
  Bloggersegítség már volt éppen elég – nem csoda, ha az előzmények után lassúbb a blogger-lelkesedés 🙁

  Nehéz ám úgy egy szekeret nyomni, hogy nem szólnak hátra a büszke bakról, hogy köszi, de elég amit az ökrök előlről húznak, vagy bármi ilyesmit, netán, hogy azért érezzük ám, hogy van hátszél, vagy valami… A közmond szerint ne szaladj olyan szekér után… 🙁

 • Bognár László

  Ma, abból az alkalomból, hogy a Der Standard osztrák lapban cikk jelent meg eme akciómról (by BDK), s ezt ráadásként a HVG is közhírré tette, megnéztem, hogyan is állunk a Google.hu alatt a szivar szóra.
  Meglepetésemre az első húsz találat között még mindig KÉT webegységem szerepel, ez a posztom történetesen 12. helyen áll, s Mészáros András neve az első személynév az első tucat találatban.
  Mindez 225.000 szótalálat mellett. Szeptemberi “flash mob” akciótól ez igen jó teljesítmény december végén, hiszen időleges eredményre álltam be, nem ilyen tartósra. De talán ez sem baj 🙂

 • Bognár László

  Aki azt gondolta, hogy a magyar internet gurui örvendezni fognak annak a kis sikernek, hogy egy európai hírű lap (Der Standard) hírt adott arról a magyar érdekességről, hogy egy pécsi blogger ezzel a blogbejegyzéssel felhívta a figyelmet az EKF-re, az téved!
  Úton-útfélen kapom a képemre a “fülest”, győzök vitatkozni és érvelni, lassan úgy érzem magam, mint Capek hőse A repülő ember c. írásban.
  Ő úgy járt, mármint a repülő ember, hogy először elmagyarázták neki, hogy az ember nem tud repülni. Aztán, amikor már nem lehetett tovább tagadni, hogy ez az ember bizony tud repülni, akkor bizottság elé citálták, és elmagyarázták neki, miért nem repül jól. Mert repülni úgy kellene szépen, hogy… Addig-addig, míg Capek hőse, aki eleget akart tenni az “elvárásoknak”, már nem is tudott repülni.

  Jelezném, én továbbra is repülni fogok!

  Ad némi biztatást, hogy a Der Standard cikk hírét a HVG és a Terasz is továbbvitte, sőt, Mészáros András úr neve megjelent a szivar.lap.hu híres szivarozói között (azaz onnan link mutat ide, erre a posztra), a Wikipédia Villámcsődület (flashmob) címszava alatt is megtaláljuk az ide mutató hivatkozást!

  És most már csakazértis repülök tovább!

 • abel

  Szerintem sincs ezzel semmi baj, bár a dolog értékéből talán egy kicsit levon, hogy nem független újságíró, hanem egy barátod írta a cikkeket.

 • abel

  Már csak azért sincs vele baj, mert ahogy olvasom elég rossz az EKF-ünk helyzete.

  galapagos-ekfpcs.blogspot.com/2008/02/hogy-ll-program.html

  Ebből szerinted mennyi igaz?

 • Bognár László

  Kedves Ábel! A javasolt cikket el fogom olvasni, kis türelmed kérem. Ami a barát által írást illeti: ha lükeséget írt volna, akkor azt a Der Standard nem közölte volna le! Tehát akkor volna a dolog értékcsökkent, ha a Der Standard (és az utánközlő szerkesztők) volnának a barátaim! De ez sajnos nem így van! 🙂

  Egyébiránt Pécs igazán Balla D. Károly József Attila-díjas írónak köszönhetné meg, hogy a dolgot észrevette és megírta, s nem magának és mondjuk Ungvárnak (ugyanis ő a Kárpátalján lakik) “csinálta a píárt és a gerillamarketinget”, hanem Pécsnek! Nem nekem, hangsúlyozom, hanem Pécsnek és a leendő magyar Európa Kulturális Fővárosának, áttételesen a magyar kultúrának. Ezt el lehetne tanulni tőle!!!

 • abel

  Persze-persze, egyáltalán nem értékcsökkent, nem úgy értem. 🙂

  Az EKF állása, na, az az erősen értékcsökkent, ha igaz amit a fenti srác ír. Ha nem igaz, akkor nincs nagy baj, de ha mégis – akkor nagyon nem értem, hogyan jutottunk el ide.

 • Boti

  Kedves László,

  Ha rámegy a blogsearch.google.com -ra, és megnyomja a részletes keresés linket (Advanced Search), majd kiválassza hogy magyar oldalakról keressen és rákeres a SEO szóra, akkor az első oldalon megtalálja ezt a postot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.