Linképítés, linkleépítés és a keresőben elfoglalt hely kapcsolata

Linkkészítés WordPressben
Linkkészítés WordPress-ben

A linképítés (link building) fogalma, a SEO-ban betöltött szerepe közismert. A linkleépítés fogalmáról, a linkeltakarításról viszont kevesebbet hallani. Pedig minél idősebb egy honlap, annál több un. törött link indulhat ki belőle vagy egyre több haszontalan link mutathat rá.
A klasszikus, és tegyük hozzá, téves megfogalmazás szerint minél több link mutat a honlapodra vagy a blogodra, annál előkelőbb helyen fogja azt hozni a Google a keresőben.

A linképítésről

Sajnálatos módon azonban a linkeknek egyéb tulajdonságai is vannak, nem csak a számosság! Tehát a szorgalmas linkszám növelés önmagában nem elegendő.
Egy-egy link ismérveit vizsgálva első helyen kell kiemelnünk annak relevanciáját, vagyis azt a tulajdonságát, hogy érdemben kapcsolódik a megcélzott honlap tartalmához. A példa kedvéért: egy, a labdarúgásról szóló blogbejegyzésből kiinduló link aligha releváns, ha mondjuk a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás kérdéseit taglaló blogposztra mutat.
És ezzel még mindig nincs vége a figyelembe veendő link tényezőknek. Az anchor text, vagyis az a szöveg, amelyre, mint valamiféle varázsszőnyegre ültetve küldjük a linkünket, viszi magával a szöveg értelmét. Ha a honlapunkra, blogunkra, vagy annak egyes aloldalára, menüpontjára mutató minden anchor text egyforma, akkor a Google gyanakodhat, hogy aligha spontán módon születtek meg ezek a link-szövegek.

A kimenő linkeket – amiket szép gondosan kiállítunk, érdemes ellenőriznünk is. (Elüthetünk egy betűt, s máris működésképtelen lesz a backlink.)
WordPress-ben a linkre húzott egér alatt a vizuális felületen megjelenik a hivatkozott url, amelyre kattintva megállapíthatjuk, hogy eljutunk-e akadálytalanul a kívánt oldalra.

Linkellenőrzés
A linkellenőrzés lehetősége

A jó anchor text persze többnyire kulcsszót is tartalmaz, sok esetben a cég vagy a brand nevét, ezzel is biztosítva a relevanciát.
De az sem mindegy, hogy milyen erejű, milyen közkedveltségű honlapról indul ki a link. A sokak által kedvelt online oldalakról startoló linkek kedvezőbben hatnak a honlapunk besorolására.
A linkek tulajdonságait több módon is szabályozhatjuk. Ezek közül talán a nofollow attributum a legismertebb, amellyel tulajdonképpen azt a parancsot adjuk a robotnak, hogy ne kövesd, ne vedd figyelembe ezt a linket. (Azért fogadni mernék, hogy van olyan kíváncsi robot, amelyik csak azért is utána néz, hová is repül ez a “titkos” varázsszőnyeg.)

A mélylink (deeplink) fogalma, szerepe

Most, hogy a mélylink fogalmával és szerepével is meg akarunk ismerkedni, talán örülhetünk is, hogy magas link nincs, csupán mély, amit angolul deeplinknek (deep linking) mondanak.

Ugyanis lesz nekünk éppen elég problémánk ezzel a mélylinkkel is…

Hogy mást ne mondjak, a klasszikus linkgyűjtemények nem “adnak” mélylinket, és így a gyanútlan linképítő egyén vagy erre szakosodott kisiparos csakis a főoldalra (home page), népszerű nevén a nyitó oldalra kérheti és kapja – már ha tényleg kapja – a linkjét. (Ezt visszamutató linknek, backlink-nek mondják, pedig magyarul vissza csak az tud mutatni, amire oda is mutatnak, márpedig a linkek java része csak egy irányú – de mit tegyünk, ha már egyszer így honosodott meg.)

Az eddigiekből következően kiderülhetett, hogy a mélylink nem a főoldalra (tehát nem az index oldalra) mutat, hanem valamelyik egyszerű honlap oldalra, aloldalra, menü oldalra, microsite-ra…

Induljunk el a kályhától, amikor a mélylinkelés értelmét igyekszünk megfejteni.

A link szerepe, hogy azzal kapcsolódjunk a világháló relevanciát hordozó weboldalaihoz, illetve a fordított irány is nagyon fontos számunkra: a mások honlapjairól, blogjairól, az értékes linkgyűjteményekből a honlapunkra mutató linkek növelhetik gondolataink, termékünk népszerűségét és előrébb vihetik a keresők találati tábláján a rangsorban.

Sőt, növelni fogja a honlapunk “értékességét”, néhány évvel ezelőtt azt is mondhattuk volna: a PageRank értéket. De ma már ez az “értékmérő szám” nem frissül és ezzel meg is szűnt a jelentősége.

Sokan úgy vélik, hogy a főoldalt kell erősíteni és akkor az nagy erejű lesz és erre a főoldalra zsúfolják a honlap legfontosabb kulcsszavait. Ez régen még működött is valahogy, de a Google keresőalgoritmusának finomodása már nem teszi hatékonnyá az ilyen eljárásmódokat.

Vagyis a főoldalról az aloldalakra kell áttennünk a tartalmakat (legalább több helyünk lesz a téma alapos és szakszerű kibontására), továbbá jóval több kulcsszóra optimalizálhatunk.

A kereső olyan “vérszomjas” változatai, mint a Panda és a Pingvin kifejezetten kedvelik, ha releváns, aloldalra mutató, mondhatni nagyon mély linket látnak, s szívesen sorolják előrébb egy honlap tartalmas, jól kidolgozott (al)oldalát, mint egy másik website főoldalát, még ha arra sokkal több link is mutat!

Nézzünk is erre egy példát!

A Pro Natura Kert főoldalán is szerepel a kertépítés kulcsszó, de a téma igazi kibontása a kertépítés menüpont alatt történik meg (a példa kedvéért ez már egy mélylink). A főoldalra sokkal több külső link mutat, mint a menü oldalra, a találati táblán mégis a menü oldalt tünteti fel előkelőbb helyen a Google!
Ellenőrizheti állításomat akár azonnal is a kertépítés szóval.

Miért születik a link?

A linket felfoghatjuk úgy, mint érdeklődésünk, tetszésünk megnyilvánulását.

Hajszálra úgy működik, mint az offline életben is: unszimpatikus, undok alakokkal nem barátkozunk (nem tiszteljük meg őket linkkel), miközben nagyra értékeljük mások jó szövegét, használható tanácsait és spontán linkkel fenntartjuk velük kapcsolatos érdeklődésünket.

Megint másokkal tudatosan igyekszünk barátságot kialakítani. Névjegyet váltunk egymással, udvarlunk, vacsorára hívjuk az illetőt… linket cserélünk.

Ahogyan a “civil életben” is furcsa, ha valakinek csak tudatosan “kiszemelt” és előnyökért “becserkészett” barátai vannak, ugyanúgy furcsa, ha az interneteten a honlapja is telis-tele van cserélt linkkel, és a természetes sokszínűségnek, a spontaneitásnak nyoma sincs.

A kereső minden bizonnyal ilyen szempontok alapján is figyeli linkjeinket, vagyis a természetes egyensúly oldaláról!

(A linkek természetéről többféleképpen elgondolkozhatunk: hasonlíthatjuk a genetikai törvényszerűségekhez, hiszen a “rokon” gének túlélését segítjük elő; használhatunk matematikai megközelítést; fraktálként értékelhetjük őket; szemlélhetjük a linképítést stratégiai elemként és így tovább…)

Gyakorlati példák

Ha egy egyszerű, de mindannyiunk számára hasznos aloldalra keresünk példát, akkor a duguláselhárítás otthon elvégezhető munkáiról szóló, tanácsadó oldalát vehetjük elő. Így legalább dupla haszonra lelhetünk: kapunk egy példát mély linkre és egy sor tanácsot, ha dugulás törne ránk a lakásunkban vagy a munkahelyünkön:
» Duguláselhárítás házilag

Persze a példatárunk szinte kifogyhatatlan.
Olykor a mély linkkel “meghívott” aloldal a keresőtáblán olyan honlapokkal “versenyez”, amelyek jelentős előnyt élveznek azzal, hogy a főoldal elnevezése, url-je, a title, a kulcsszó megegyezik a domainnel. Ilyen például a kanapé szóra az ABútor Outlet ezen oldala, amit most a példa kedvéért “megmélylinkelünk”:
» Kanapé

Jó volna, ha a műszaki ellenőr feladatait, például azt, hogy a műszaki ellenőr az ellenőrzés során az építtetőt képviseli, többen ismernék meg. Legalábbis a honlap üzemeltetője, aki a szolgáltatást nyújtaná, ezt szeretné. Mit tehet ezért? Például mélylinkeli az adott aloldalt:
» Műszaki ellenőrzés

Az akciókat tartalmazó fontos információk legtöbbször nem a főoldalon, hanem aloldalon helyezkednek el. Nagyon is fontos a honlap üzemeltetője számára, hogy ezek az aloldalak erősek, látogatottak legyenek. (Ehhez persze nem csak a keresőoptimalizálás, hanem más eszköz is bevethető, például az AdWords hirdetés.)

A belső linképítés

Először is nézzünk meg egy teljesítés grafikont a Google Search Console-ból, amely azt mutatja meg, hogy a belső linképítés milyen látogatói eredménynövekedést hozhat számunkra:

Belső linképítés hatása
Az év végi elhatározás a belső linképítésre meghozta az eredményt

A belső linkek kulcsszó illetve kulcskifejezés tűrőek, nem olyan veszélyesek a SERP-ben elfoglalt helyre, a helyezésre nézve, mint a kifelé irányuló társaik.
Egy jó struktúra, megtámogatva a belső linkekkel – ahogyan azt a fenti grafikon is mutatja – nagyon eredményes lehet.

A linkleépítésről

Link eltakarítás
Na, hol az a rossz link?

Míg a linképítés fogalma, szabályrendszere közismert, addig a linkek leépítésének fontosságáról kevesebbet szoktunk beszélni.
Pedig ez is megér egy online misét.
A saját példatáramból:

  • Xenu program használata
  • Broken Link Chekker a WordPress alapú blogokban, honlapokban

Ez a munka a besorolásnál fog visszatérülni, hiszen felesleges és érvénytelen linkek sokaságától tisztítom meg az internetet.
Jogos a kérdés: honnan lesz ennyi rossz link?
Ennek számos oka van: honlapok, blogok szűnnek meg, vagy kerülnek más domain alá s így az azokra mutató hivatkozásaink, az általuk nálunk tett blog hozzászólásaik linkjei érvénytelenné válnak. Előfordulhat persze, hogy silány a tárhely vagy sánta a programozás és rendszeres az adott honlap esetén az időtúllépés – az arra mutató linket is érdemes megszüntetnünk.

Vagyis a mi szeretett online világunkra egyetemesen érvényes a szabály: az internetnél aligha van mozgékonyabb, változékonyabb világ!

***

A témánkba vágó nagyon hasznos oldalak:

***

Korábban a linképítésről és a linkek természetéről:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.