Keresőoptimalizálás tippek-trükkök, SEO alapok kezdőknek

Site a keresőoptimalizálás alapjairól

Tulajdonképpen egyszerűen is elintézhetnénk a dolgot, ha csupán annyit mondanék: a Bognár Stúdió azokra is gondol, akik most kezdenek a SEO-val, magyarul a keresőoptimalizálással, a keresőmarketinggel foglalkozni. (Vagy úgy érzik, érdemes volna egyszer újragondolni a rutint, a szakmai protokollt, amellyel dolgoznak).
Ám a témában történő elmélyülés előtt néhány elvi dologra szeretném felhívni a figyelmet.

SEO, keresőoptimalizálás rendszerben
SEO, keresőoptimalizálás rendszerbe szervezve

Keresőoptimalizálás és illúziók

Aki keresőoptimalizálásba kezd számoljon le néhány illúzióval.
Ilyen például a csodatevés, a pillanatok alatti előrehaladás.
Persze akadhat ritka kivétel, mondjuk egy olyan honlap, amely nem tartalmaz kitöltött title tag-eket és ezt pótoljuk – szóval egy ilyen honlap akár lábra is állhat, ha a konkurensei erőtlenek és kevesen vannak. De egy ilyen honlap nyilván más hibákat is tartalmaz és ez már átvezet minket egy másik megállapításhoz, amit kevesen szoktak megemlíteni.
Egy marketing felkészültségében gyenge cég aligha lehet tartósan előrébb a weben, mint azt a felkészültsége lehetővé teszi!

Gondoljunk csak bele: hiába áll a keresőben elől egy árut árusító cég, ha a pultnál flegma az eladó, ha erőtlen a cég dizájnja, ha rosszul van belőve az ár  – és hosszan folytathatnám a sort.
A marketing a Corporate Identity kifejezéssel illeti a vállalati cselekvés, a design és kommunikáció egységéből következő arculatot.
Ebből is következik, hogy számomra teljességgel meglepő a SEO során, vagy akár az Ads (régi nevén AdWords) hirdetések terén a sikerdíjas tevékenység.

Szélsőségek a SEO-ban

Szedjük le a keresőoptimalizáláshoz tapadó szélsőségeket.
Például azt az elgondolást, hogy a keresőoptimalizálással mindent meg lehet oldani, egy-két jó varázsige, egy-két jó link és ennyi az egész!

Ezzel szemben az interneten az a helyzet, hogy egy általánosan vett marketing erőt – a honlap a cég a saját árnyékát  – nem lépheti túl. Tartósan aligha szerepelhet egy marketingben járatlan cég előrébb a keresőkben, mint egy online marketingből, keresőmarketingből felkészült cég.
Amelynél persze az offline marketing világa is rendben van.
A keresőmarketing, a honlap optimalizálás, másként a keresőoptimalizálás csakis így lesz igazán hatékony!

Bár ahány ház, annyi keresőoptimalizálási szokás!

Online marketing tippek-trükkök

Láthatjuk, hogy nincsen egyetlen, általánosan ismert recept arra nézve, hogy egy honlap előrébb jusson a keresőkben.
Vannak olyan profi keresőoptimalizálók, akik nem használnak például olyan, általam fontosnak ítélt meta tag-et, mint a description. Úgy vélik, ezt ugyanúgy nem veszi figyelembe a kereső, mint a hajdan nagyon fontos keywords metát. Ha így is lenne (bár nem hiszem), ezáltal a keresőre bízzák, hogy az mit jelenít meg két sorban, 160 karakter hosszúságban a keresőtáblán (a SERP-ben) a honlapunk vastagon szedett title-ja alatt.

Pedig a keresőben megjelenő néhány sor lesz a mi kirakatunk, hát persze, hogy nekünk kell oda kitenni az árunk lényegéről szóló, relevanciát hordozó, kedvcsináló szöveget.

S hogy mennyire nincs recept, azt jól mutatja, hogy igazat adnék annak a webáruházat gondozó webmesternek, aki azt mondaná, hogy bizonyos esetekre nem érvényes, amit mondok, hiszen több ezer terméknek csakis egyfajta automatizmussal lehet leírást (descripcion-t) adni.

Recept tehát nincs, dilemmák és megnövekedő munkamennyiség viszont van. Google Analytics, Search Console, Google Plus, Cégem, Facebook fiók kezelése – ezek tippek is egyben. És mindez előtt, közben és után kulcsszó választás, webanalitika, konkurencia elemzés, pozicionálás, szövegírás, betöltési gyorsaság, visszacsatolás…

SEO összefüggések ábrája
SEO összefüggések

A minap azt olvastam, hogy az egyik autógyár szándékosan olyan hibás motort rakott össze, amelyet működés közben hallgatva a szerelők beazonosíthatják a motor hibáit. Nagyon jó volna, ha összeállíthatnék itt egy olyan honlap oldalt, amely tele lenne SEO hibával, hogy azokat bemutathassam. De az a honlap meg sem jelenne a keresőkben, a domainem le lenne tiltva, és akkor még ezeket a sorokat sem olvashatná, aki kíváncsi volna rájuk. És akkor kár is volna ajánlanom a keresőoptimalizálás nevű, az alapokat felmutató, ismeretterjesztő oldalakat 🙂

SEO vagy keresőoptimalizálás?

Eldőlni látszik a kérdés, hogy a SEO vagy a keresőoptimalizálás szóra érdemes-e optimalizálnia honlapját, blogját az online marketingben, a keresőmarketingben utazó specialistáknak.
Ugyanis az történt, hogy a Google a google.hu-n nagy mértékben változtatott a szűrőjén, s a magyar táblára valósággal ráöntötte az angol nyelvő, SEO-val foglalkozó honlapokat. Ezzel a magyar szakemberek honlapjai kipenderültek a “nemzeti” oldalról.
Ez a tendencia a nemzetközileg használt szavaknál másutt is erősödött, de korántsem ilyen mértékben.

A Bognár Stúdió keresőoptimalizálás-seo blogjában, vagyis ebben a szakmai blogban, kimutatta, hogy 2017 június egy véletlenszerűen kiválasztott napján az első harminc találatból – a SEO tükörszóra keresve, privát módban – mindössze 7 volt magyar nyelvű honlap vagy blog!
A helyzet azóta időnként változik.
Erre értem azt, eldőlt a dilemma: csak a legelszántabbaknak érdemes a SEO szóra optimalizálni, versenybe küldeni a látogatók kegyeiért szakmai weboldalaikat, mert a világ legrangosabb szakmai kiadványaival találják szembe magukat.
Kérdéses, hogy vajon a külföldi lapok “beengedésének” csúszkája mikor és hogyan fog változni, ha változik egyáltalán.

Mire keressen a SERP-ben a látogató?

De a fő kérdés, már ha a kereső embert tartjuk a legfontosabbnak, hogy ő mire keressen a Google-ban, a SEO vagy a keresőoptimalizálás szóra?

A SEO szóra kereshet:

  • aki jól tud angolul
  • vagy ha nem, akkor nem zavarja a fordítógép magyartalansága
  • aki jó tippekért olvasna kitűnő külföldi szakmai híreket

A keresőoptimalizálás szóra keressen:

  • ha munkát rendel és magyar árfekvést szeretne
  • aki a magyar példákat élet közelibbnek gondolja a keresőoptimalizálás terén
  • és ha szereti, ha gördülékeny magyar nyelven olvashat

Mi most mindenesetre ajánlunk egy magyar blogot, amely több, mint tíz éve szolgálja olvasóit, és ezen belül is egy olyan bejegyzést, amely a keresőoptimalizálás alapjaival ismerteti meg Önt, méghozzá napra készen, s szakmai részletességgel:
> keresőoptimalizálás alapok

További fontos oldalak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.